Velykų muzikoje skleisis sakuros ir Juozo Naujalio svajonė

Šv. Velykas kviečiame pasitikti ne tik pavasariškomis nuotaikomis, bet ir specialiai parengtais muzikos kūriniais. Ištrūkę iš žiemiškų orų kartu su Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“ (vyr. dirigentas Giedrius Vaznys) ir įstabaus tembro operos soliste Jovita Vaškevičiūte (mecosopranas) budinsime gamtą. Antrą šv. Velykų dieną Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje skambės šviesūs ir prisikėlimo dvasią atspindintys muzikos puslapiai, kurioje girdėsime tikėjimo, taikos, pavasarinio žydėjimo natas.

„Niekada nesutikau nė vieno, kuriam nepatiktų sakuros. Mane pribloškia dramatiški pilnai išsiskleidusių vyšnių žiedų peizažai. Ir atvirkščiai, kai žiedai nuvysta, jaučiu nostalgiją. Kiekvienas žmogus, žiūrėdamas į sakurų žiedus mato skirtingus vaizdus, išgyvena vis kitokius jausmus. Norėčiau, kad atlikėjai atskleistų savo emocijas ir sukurtų savo sakuros dainą“, – taip savo kūrinį „Sakura Song“ (Sakuros daina) pristato japonų kompozitorius Yosuke Fukuda.

O šių dienų Amerikos kompozitorius Frankas Tichelis savo kūriniu „Earth Song“ („Žemės daina“) atveria dramatines mūsų laikmečio nesantaikos stigmas: „Kūrinys gimė iš asmeninio poreikio tuo metu, kai daugelis šioje šalyje, įskaitant mane, vis labiau nusivylė karu Irake. Jaučiau stiprų impulsą sukurti tai, kas išreikštų mano asmeninį ramybės ilgesį. Yra siekis rasti vidinę ramybę pasaulyje, kuris atrodo amžinai linkęs į karą ir neapykantą“.

Rengdamas šv. Velykoms skirtą programą Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ ieško labiausiai tinkančių šiai progai muzikinio turinio sprendimų, prie kurių prisijungia vis nauji bičiuliai – chorai, solistai. Šių metų koncerto „Velykų muzika“ viešnia – operos solistė Jovita Vaškevičiūtė. Jos debiutas Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro prasidėjo 2006 m., Ulrikos vaidmeniu G.Verdi op. „Kaukių balius“. Tais pačiais metais  J. Vaškevičiūtė tapo „Operos švyturių“ apdovanojimų Metų operos viltimi. Domingos vaidmuo P. Eötvöso operoje „Meilė ir kiti demonai“ LNOBT 2008 m. solistei atvėrė kelius į Europos scenas – Vokietijoje, Belgijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje. Įsimintini Jovitai Vaškevičiūtei buvo 2014 metai, kuomet solistė atliko Azučenos vaidmenį G. Verdi operoje „Trubadūras“ (Vilnius City Opera) ir Markizo/Grafienės vaidmenys O. Narbutaitės operoje „Kornetas“. Jų dėka Jovita Vaškevičiūtė buvo nominuota Auksinių scenos kryžių apdovanojimui, kurie solistei vėl atvėrė naujesnias scenas Estijoje, Belgijoje ir Buenos Airėse. Koncerte „Velykų muzika“ Jovita Vaškevičiūtė atliks emocionalius, tačiau tikėjimu ir šviesa paženklintus kompozitorių kūrinius nuo vėlyvojo renesanso iki XX amžiaus muzikos ir melodingo A.L. Webberio roko operos „Jesus Christ Superstar“ fragmento.

„Esu tikintis žmogus: malda man yra vienas iš gėrio ir tiesioginio kontakto su Dievu jungčių. Aš tikiu, kad Jis žmonijos neapleis. O iš šios nelaimės bus ko pasimokyti kiekvienam asmeniškai. Tai laikas tikėti, galvoti ir mylėti!“, – tokiomis šviesiomis mintimis niūraus karantino pradžioje (2020 metais) dalinosi niekada optimizmo neprarandanti Jovita Vaškevičiūtė. Ypač jos aktualios Kristaus Prisikėlimo šventės išvakarėse.

Velykų muzika Kauno pučiamųjų instrumentų orkestrui „Ąžuolynas“  jau daugelį metų tapusi pavasario simboliu, nes po šv. Velykų orkestrą kauniečiai ir miesto svečiai dažniau girdi viešose miesto erdvėse šiltuoju metų laiku. O šių metų prisikėlimo šventė sutampa ir su Lietuvos muzikos patriarcho, kompozitoriaus, vargonininko ir choro dirigento Juozo Naujalio gimtadieniu (1869 m. balandžio 9 d.). Todėl greta volainių, orkestrinių užsienio kompozitorių kūrinių nuskambės ir žymioji „Svajonė“.

Koncertą „Velykų muzika“ rengianti koncertinė įstaiga „Kauno santaka“ kviečia patirti Kristaus Prisikėlimo džiaugsmą, pajausti bendrystę ir atsinaujančios gamtos ir gyvenimo stebuklus. Balandžio 10 d. 14 val. kviečiame šviesių ir viltingų gaidų klausytis dvasinguose XVII amžiaus Dievo namuose – Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje. Renginys nemokamas.

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content