Frankofonijos mėnuo Kaune kviečia pasinerti į prancūzų kultūrą ir veiklas

Drauge su pavasariu kovo pradžioje į Kauną sugrįžta frankofoniška kultūra. Visą ateinantį mėnesį miestas dedikuoja jos pažinimui – kauniečių ir miesto svečių lauks nemokamos paskaitos, koncertai, parodos bei filmų peržiūros. Savo sričių profesionalai, menininkai ir mėgėjai atskleis prancūzakalbių šalių istorijos, politikos, kultūros, meno bei švietimo subtilybes.

„Kelionės ir naujų kultūrų pažinimas visada suteikia malonias emocijas. Kartais tam nereikia įveikti tūkstančio kilometrų, užtenka tiesiog išeiti į miestą.

Kviečiame nuotykių ieškoti visą kovo mėnesį, pasineriant į daugybę prancūziškų veiklų. Neabejoju, kad kiekvienas atras šį tą sau – turiningai praleis laiką, pagilins žinias, o gal net susigundys išmokti naują kalbą  ar aplankyti neatrastus kraštus tarp Šiaurės ir Viduržemio jūrų“, – kviečia Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Tradiciškai kovo 1 d. renginių ciklą pradės tarptautinė mokslinė konferencija „Frankofoniškojo pasaulio kultūra ir politika“. Tarp pranešimuose aptariamų temų – Kauno modernizmo architektūra ir jos sąsajos su Prancūzija, kultūrinės diplomatijos transformacijos, atminties bei tapatybės problemos.

Šios diskusijos taps įvadu į visą mėnesį truksiančias viešas paskaitas ir susitikimus su frankofonišką tematiką tyrinėjančiais mokslininkais bei iš tenykščių kraštų atvykusiais svečiais. Jų pasakojimai, įžvalgos padės dar tiksliau atskleisti jungtis bei skirtybes tarp mūsų patirčių ir gyvenimo būdo.

Kauno kino namai „Romuva“ paruošė įtraukiantį repertuarą – žiūrovai išvys 5 prancūziškus filmus. Čia bus pristatytas ir Kanados menininkės Caroline Monnet kūrinys „Bootlegger“. Seniausio Lietuvos kino teatro erdvėse menininkė Loreta Roževičiūtė-Elksnė atvers stereogramų parodą „Mažasis Princas: tikri dalykai akimis nematomi“.

Melomanus džiugins bei pasinerti į užburiantį prancūziškų garsų skambesį kvies Kauno valstybinė filharmonija. Violončelininkas Augustas Gocentas ir pianistė Gabrielė Sutkutė klasikinės muzikos garsais nukels klausytojus į švelnų vakarinį sapną Paryžiuje.

Frankofonijos mėnesį vainikuos jaukus ir šiltas prancūzų kilmės muzikantės, dainų kūrėjos ir atlikėjos Clotilde Solange ir jai akomponuojančio Edgar Sabilo nemokamas koncertas „Spalvota meilė“.

Atrasti Prancūzijos pėdsakus, istorines legendas ir skonius leis specialus „Kaunas IN“ sukurtas maršrutas „Bonjour, Kaunas“ (kaunastika.lt). Pasivaikščiojimai primins ne vieną elegantišką architektūros grynuolį, dėl kurio Kaunas tarpukariu neatsitiktinai vadintas Mažuoju Paryžiumi.

Visa Frankofonijos mėnesio programa ir registracijos į veiklas: bit.ly/frankofonijos-menuo

Ryšių su visuomene skyriaus informacija 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content