Startas duotas: Kaunas atveria naujas erdves inovacijų kūrėjams

Aleksoto inovacijų pramonės parkas (AIPP) – oficialiai įsteigtas. Antradienį Kauno tarybos sprendimu 30 hektarų plotas šalia Europos prospekto atvertas naujakuriams. Aukštą pridėtinę vertę kuriančios kompanijos čia steigs savo tyrimų centrus ir laboratorijas, plėtos eksperimentinę prototipų gamybą. Prioritetinės veiklos sritys: biotechnologijos, sveikatos, informacinės ir ryšių bei pažangių medžiagų technologijos.

Parkas pradeda veiklą

Pernai AIPP plėtros planas sulaukė Kauno savivaldybės tarybos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pritarimo – suteikta teisė pradėti vykdyti parko veiklą. Kiek anksčiau Vyriausybė šiam objektui priskyrė valstybei svarbaus projekto statusą.

Po šiandien miesto tarybos patvirtintų sprendimų už komplekso veiklą laikinai bus atsakinga Kauno savivaldybės administracija. Ateityje antrąjį AIPP valdymo etapą pradės surastas naujas operatorius.

Tuo pačiu pritarta steigti parko priežiūros komitetą ir ekspertų komisiją. Šie valdymo organai rūpinsis strateginiais AIPP klausimais, keliamų tikslų įgyvendinimu, investuotojų pritraukimu ir atranka. Skirtingų institucijų specialistai leis užtikrinti efektyvų parko valdymą ir veiklos kryptis atitinkančių įmonių įtraukimą.

„Priėmę šį sprendimą, išsiųsime kvietimus institucijoms deleguoti atstovus į valdymo organus. Vos tik juos turėsime, pradėsime inovatyvių, aukštą pridėtinę vertę kuriančių verslų paiešką. Planą rengėme ilgai, konsultavomės su verslo, aukštųjų mokyklų atstovais, potencialiais investuotojais. Sukurtos taisyklės leis naujakuriams aiškiau suprasti parko vystymosi tikslus“, – sako Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Skatins inovacijų plėtrą

AIPP erdvėse galės įsikurti tik įmonės, vykdančios mokslinių tyrimų bei eksperimentinės plėtros ir inovacijų veiklą (MTEPI). Investuotojų atrankoje bus vertinamas jų indėlis bei potencialas siekiant parko veiklos rodiklių – kapitalo investicijų ir ilgalaikių darbo vietų užtikrinimo. Pretendentų paraiškų priėmimas prasidės jau netrukus.

„Parkas neabejotinai atitiks šiuolaikinius darnaus vystymosi principus. Tuo pačiu jis reikšmingai skatins Kauno regiono ekonominę bei inovacijų plėtrą, pritrauks investicinį kapitalą, talentus iš Lietuvos ir užsienio. AIPP raidžių kombinaciją sulig kiekviena diena pažins vis daugiau naujoves kuriančių kompanijų“, – teigia Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Tarp prioritetinių sektorių – gyvybės mokslai, automobilių pramonės, informacinės ir ryšių technologijos, pramonės įrenginiai ir prietaisai. Šios kryptys atitinka Kauno regione esančių mokslo institucijų ir inovacijas vykdančių įmonių kompetencijas bei specializaciją.

„Kaunas buvo ir išlieka akademinis miestas. Aukštosiose mokyklose turime beveik visas įmanomas studijų programas. Čia mokosi, gyvena ir kuria daug jaunų talentų. Jei kažkada Kauną laikė pramonės miestu, tai jau kuris laikas čia dominuoja technologijos, sveikatos mokslai. Naujasis Inovacijų pramonės parkas Aleksote tokią pažangą dar labiau sustiprins. Gerai apmokami, aukštos kvalifikacijos profesionalai turės dar daugiau priežasčių rinktis mūsų miestą“, – pabrėžia Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Infrastruktūra pagreitins įkurtuves

Aleksoto inovacijų pramonės parko teritorijoje jau nutiestas 8 vietinių gatvių tinklas su šaligatviais ir dviračių takais, sukurta lauko investicijoms reikalinga infrastruktūra – vandentiekio, nuotekų, elektros tinklai. Taip pat numatyta galimybė naujakuriams prisijungti prie miesto centrinio šildymo bei dujotiekio.

Šie atlikti namų darbai reikšmingai sutrumpins investuotojų kelią nusprendus čia steigti savo tyrimų ar eksperimentinės gamybos centrus ir vykdyti jų statybos darbus.

Be to, šiuo metu vykdoma ir buvusios Aviacijos gamyklos angaro konversija – jau baigiami pagrindinių konstrukcijų įrengimo darbai. Šįmet finišavus su 10 tūkst. kv. metrų pastato rekonstrukcija, jis bus pritaikytas laboratorijų, eksperimentinės gamybos ir kitoms veikloms, atitinkančioms AIPP specializacijų krypties įmonių poreikius.

„Pastaraisiais metais į Kauną žengė daug tarptautinio kapitalo gamybos bei programinę įrangą kuriančių didžiųjų žaidėjų. Tai geras ženklas – miestas tampa brandžios šalies ekonomikos varikliu. Tad Aleksoto inovacijų parko konceptas ir jau turima infrastruktūra – tai galimybė miestui padaryti stiprų proveržį kuriant naujausias technologijas ir apjungiant stipriausius miesto privalumus: universitetų tyrėjus, progresyvias ir ambicingas įmones, startuolius, užsienio korporacijas, rizikos kapitalo įmones“, – sako Tech-Park Kaunas vadovas Paulius Nezabitauskas.

Prognozuojama, kad šiuo projektu Kaunas pritrauks apie 90 mln. eurų privataus kapitalo investicijų, taip pat sukurs virš 1000 gerai apmokamų darbo vietų.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content