Kitų metų vasarį keičiasi ,,Kauno vandenų“ paslaugų įkainiai

Gruodžio 29 d. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) nustatė naujas UAB ,,Kauno vandenys“ geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bazines kainas, kurios įsigalios nuo 2023 m. vasario mėn. 1 d.

Nors vidutinė bazinė kaina už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą kauniečiams vidutiniškai didėja 1,20 Eur už kubinį metrą, tačiau ji ir toliau išlieka viena žemiausių Lietuvoje ir Kauno regione.

Butų gyventojams paslaugų kaina padidės nuo 1,44 iki 2,52 Eur/m3, individualių namų gyventojams – nuo 1,28 iki 2,48 Eur/m3, juridiniams asmenims kaina kinta nuo 1,36 iki 2,59 Eur/m3, skaičiuojant su PVM.

VERT nutarime pažymima, kad pagrindinės „Kauno vandenų“ paslaugų kainų didėjimo priežastys yra padidėjusios elektros energijos kainos, kurias lėmė pasaulinėje energetinių išteklių rinkoje susiklosčiusios aplinkybės (lyginant su 2021 metais, elektros energijos sąnaudos išaugo tris kartus). Vien dėl šiuo metu padidėjusių elektros energijos kainų geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina didėja 0,56 Eur/m3.

Taip pat paslaugų kainos didėja dėl būtinųjų sąnaudų, kurios reikalingos kokybiškų ir patikimų geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų užtikrinimui visiems vartotojams bei ilgalaikiam infrastruktūros eksploatavimui (didėja ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudos bei investicijų grąža dėl įgyvendinamų investicinių projektų, elektros energijos sąnaudos, išlaidos personalo išlaikymui, technologinių medžiagų sąnaudos, mokesčiai už aplinkos teršimą, nuotekų dumblo išvežimo bei kitos neišvengiamos būtinosios sąnaudos).

Nuo 2014 m. Kaune geriamojo vandens kaina ne kilo, bet žemėjo. Anot ,,Kauno vandenų“ generalinio direktoriaus Ramūno Šulskaus, didesnio naujųjų bazinių kainų augimo pavyko išvengti efektyviai naudojant elektrą (maksimalų vandens kiekį išgaunant tomis valandomis, kai biržoje elektra pigiausia), taupant kurą tarnybiniams automobiliams, atsisakant nereikalingo ir nenaudojamo nekilnojamojo turto, mažinant darbuotojų skaičių, kurių bendrovėje per pastaruosius metus sumažėjo dvidešimčia, užkonservuojant nereikalingus pastatus, dėl ko sumažėjo šildymo sąnaudos.

Taip pat buvo imtasi ir kitų efektyvių sprendimų, padėjusių amortizuoti paslaugų kainas: investicijos į atsinaujinančius išteklius (saulės jėgainės), elektromobilius, elektros energijos gamybą iš nuotekų tvarkymo procese susidariusio dumblo.

Plačiau: https://www.kaunovandenys.lt/paslaugos/SitePages/Tarifai.aspx

UAB ,,Kauno vandenys“ informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content