Jau kitąmet Nemuno sala pulsuos pažanga – artėja Mokslo ir inovacijų centro statybų pabaiga

Sparčiai besikeičianti Nemuno sala Kaune tampa vis ryškesniu traukos centru. Šiemet „Žalgirio“ areną oficialiai papildė Daugiafunkcis vandens sporto centras su SPA zona, o šios pašonėje stipriai pasistūmėjo mokslo ir inovacijų centro „Mokslo sala“ statybos. Čia atlikta apie du trečdaliai darbų – jau kitąmet šį nacionalinės svarbos objektą planuojama atverti visuomenei.

Unikalus visoje Europoje

„Naujasis Kauno centras vis labiau plečiasi Nemuno salos kryptimi – Žemosios Fredos, Aleksoto link. Tokie mokslo muziejai traukia lankytojus nepriklausomai nuo jų amžiaus. Iki šiol su pavydu žvalgėmės į Koperniko mokslo centrą Lenkijoje ar estų AHHAA. Netrukus moderni ekspozicija visos Lietuvos žmonių lauks ir Kaune, Nemuno saloje“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Į kauniečių pamėgtą kraštovaizdį įsiliesiantis pastatas bus unikalus visoje Europoje. Jo puošmena taps 21 metro skersmens pasvirusio „disko“ konstrukcija. Muziejuje bus įrengtos interaktyvios nuolatinės ir kintančios ekspozicijos, unikali virtualių projekcijų erdvė, STEAM laboratorijos, kavinės.

A++ energinio naudingumo klasės pastatą suprojektavo tarptautinį konkursą laimėjusi Ispanijos ir Australijos architektų kompanija „SMAR Architecture Studio“. Techninę dalį padeda įgyvendinti architekto Gintauto Natkevičiaus komanda.

Statybų pabaiga – kitąmet

11,5 tūkst. kv. metrų plotą užimsiančiame mokslo ir inovacijų centre įrengtos beveik visos monolitinės konstrukcijos – poliai, sienos, perdangos, grindys. Taip pat sumontuota apie 1700 kv. metrų lauko vitrinų. Iki metų pabaigos numatyta pilnai apšiltinti stogą.

Nemuno salos reljefą atkartojančio statinio ilgis siekia 300 metrų, tačiau didžioji dalis patalpų išsidėsčiusios požeminiuose aukštuose.

„Rangovai skuba iki įšalo užbaigti visus pagrindinius išorės darbus, kad galėtų pilnu pajėgumu tęsti vidaus apdailą – montuoti ir dažyti sienas, lubas. Kai kurių muziejaus erdvių įrengimui skirtos medžiagos atkeliavo net iš pačios Kanados.

Iš viso statybvietėje atlikta apie 70 procentų statybos darbų. Viską oficialiai užbaigti planuojame kitąmet“, – žada Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Be to, baigiama išskirtinio akcento – atkelto disko – konstrukcijų gamyba. Jo surinkimo darbus statybvietėje tikimasi pradėti gruodžio pradžioje.

Keičiasi visas salos veidas

Greta pastatyto baseino ir vis dar kylančio mokslo muziejaus keičiasi visa Nemuno salos aplinka – čia ryškėja apšviesti nauji pėsčiųjų takai su krepšinio, tinklinio aikštelėmis ir kitomis tiek aktyviam laisvalaikiui, tiek ir ramiam poilsiui skirtomis erdvėmis.

Prieš metus salą ir Karaliaus Mindaugo prospektą sujungė penktasis pėsčiųjų tiltas. Artimiausioje ateityje jį pratęs ir centrinę miesto dalį dar labiau pagyvins planuojamas naujas pėsčiųjų tiltas su amfiteatrais, sujungsiantis Nemuno salą su H. ir O. Minkovskių gatve Žemojoje Fredoje.

Praėjusią savaitę visuomenei pristatyti ir kitapus Nemuno, netoli vadinamojo Aleksoto (Vytauto Didžiojo) tilto iškilsiančio M. K. Čiurlionio koncertų centro projektiniai pasiūlymai.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content