Pristatomi vaizdo klipai savižudybių prevencijos tema

Siekiant paneigti įsisenėjusius mitus apie savižudybę, visuomenei pristatomi vaizdo klipai, kuriuose jautriai dalijamasi tikromis gyvenimo istorijomis ir specialistų įžvalgomis. Tai Sveikatos apsaugos ministerijos kartu su Higienos instituto Psichikos sveikatos centru vykdomos visuomenės švietimo kampanijos savižudybių prevencijos tema tąsa.

Tiesus klausimas apie savižudybę nepaskatins nusižudyti.

Didelė dalis nusižudžiusių neturėjo jokių psichikos sutrikimų.

Žmonės, kurie kalba apie savižudybę, gali nusižudyti.

Žmonės, svarstantys apie savižudybę, viliasi pagalbos.

Turėdami klaidingus įsitikinimus apie savižudybės reiškinį, žmonės nepriima kito žmogaus problemų, blogos savijautos ar net rodomų savižudybės ženklų rimtai. Nežinojimas, kaip kalbėtis šia tema ar baimė užduoti klausimą apie suicidines mintis dažnai sustabdo imtis pagalbos veiksmų. Dėl šios priežasties mitus paneigianti informacija laikoma itin reikšminga kiekvienam visuomenės nariui.

Be naujųjų vaizdo klipų, pastaruosius du mėnesius gyventojai ir kitomis priemonėmis buvo drąsinami nebijoti ir dažniau paklausti artimo žmogaus „kaip tu jauties?“, rasti laiko pokalbiui. Lauko stendų, ekranų, socialinių tinklų, spaudos reklama buvo akcentuojama bendravimo ir palaikymo svarba, siekiant išvengti savižudybės ar sumažinti jos grėsmę.

Sužinoti daugiau apie savižudybės reiškinį ir kaip jo išvengti, galima apsilankius nacionalinėje savižudybių prevencijos interneto svetainėje tuesi.lt. Joje pateikiama informacija apie savižudybės rizikos ženklus, priežastis bei visuomenėje egzistuojančius mitus, taip pat pagalbos būdus ir galimybes konkrečioje savivaldybėje. Svetainė pritaikyta visiems: savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui, šalia jo esantiems žmonėms bei profesionalią pagalbą teikiantiems specialistams.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content