Nesąžininga prekybos praktika žemės ūkio ir maisto tiekimo grandinėje

Ar žinote, kad, sudarant sutartis dėl žemės ūkio ir maisto produktų pardavimo, tiekėjo ir pirkėjo teisės lygios? Jūs neprivalote paklusti pirkėjo primestoms produktų pardavimo sąlygoms!

Tavo atžvilgiu pirkėjui draudžiama taikyti nesąžiningus veiksmus:

✓ nesudaryti rašytinės pirkimo–pardavimo sutarties parduodant žemės ūkio ir maisto produktus;
✓ vienašališkai pakeisti pirkimo–pardavimo sutarties sąlygas – žemės ūkio ir maisto produktų tiekimą arba pristatymo dažnumą, būdą, vietą, laiką arba tiekimo ar pristatymo apimtis, kokybės standartus, kainas ir panašiai;
✓ vėluoti atsiskaityti už Tavo parduodamą produkciją – ilgiau kaip per 60 kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutartyje nustatyto šių produktų pristatymo laikotarpio;
✓ vėluoti atsiskaityti už greitai gendančius žemės ūkio ir maisto produktus – ilgiau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutartyje nustatyto šių produktų pristatymo laikotarpio;
✓ reikalauti papildomai mokėti už parduotų produktų sandėliavimą, saugojimą ar reklamą;
✓ padengti visas su žemės ūkio ir maisto produktams taikomomis nuolaidomis susijusias išlaidas arba jų dalį;
✓ grąžinti sugedusius ar neparduotus produktus, neketinant už juos sumokėti;
✓ atšaukti greitai gendančių žemės ūkio ir maisto produktų užsakymą pirkėjo likus mažiau kaip 30 kalendorinių dienų;
✓ neteisėtai gauti, naudoti arba atskleisti komercines paslaptis;
✓ reikalauti kompensuoti išlaidas, susijusias su vartotojų skundų nagrinėjimu, nors dėl to nėra tiekėjo aplaidumo ar kaltės.

Gresiančios baudos:

Svarbu, kad Agentūros skiriamos sankcijos turi būti veiksmingos, proporcingos ir atgrasančios. Baudų dydis priklauso nuo pažeidimo pobūdžio, trukmės ir masto, atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių.

  • Už Agentūros darbuotojų įpareigojimo nutraukti draudžiamus veiksmus nevykdymą – 300 eurų už kiekvieną nevykdymo arba netinkamo vykdymo dieną.
  • Už trukdymą Agentūros darbuotojams atlikti tyrimą – nuo 100 iki 700 eurų.

Jeigu manote, kad jūsų atžvilgiu pirkėjas taiko nesąžiningus veiksmus, ar norite gauti papildomos informacijos – kreipkitės į Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūrą tel. +370 631 03555  arba el. paštu [email protected].

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content