Specialistai patvirtino, kad po naktį kilusio gaisro oro taršos rodikliai Kaune neviršija normų

Po praėjusią naktį kilusio gaisro atliekų tvarkymo bendrovėje „Žalvaris“ aplink incidento vietą fiksuota momentinė teršalų koncentracija, tačiau ženklių oro kokybės pakitimų nenustatyta. Kaune įdiegta išmani oro stebėsenos sistema nustatė, kad rodikliai neviršijo norminių ribų, nežymiai buvo padidėję tik keletas parametrų (azoto oksido ir ozono). Atitinkami tyrimų duomenys gauti ir iš Aplinkos apsaugos agentūros.

„Vos tik sulaukę pranešimo apie kilusį gaisrą, ketvirtadienio vakarą aktyvavome Operacijų valdymo centrą. Iškart pasitelkta mieste įdiegta išmanioji oro taršos sistema (orotarsa.kaunas.lt), analizuoti jos duomenys ir atitinkamai priimti savalaikiai sprendimai.

Paruošėme vietas galimai gyventojų evakuacijai, pasirūpinome jų transportavimu. Pamainas baigusių „Kauno autobusų“ vairuotojų paprašyta trumpam likti darbo vietose budėjimo režime.

Įvykio vietoje dirbome kartu su Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovais. Gyventojams mobiliaisiais įrenginiais išsiųstas trumpasis pranešimas su nurodymais bei informacija, kaip elgtis kilus gaisrui.

Ryte sušaukėme Ekstremalių situacijų komisijos posėdį. Vertiname, kokia padaryta žala aplinkai. Teritoriją išžvalgėme dronais, tačiau kol kas naftos teršalų požymių Nemune ir aplink nenustatyta.

„Kauno vandenims“ pavesta sustabdyti lietaus nuotekų patekimą į bendrą tinklą bei paimti mėginius tyrimams, o įmonei „Žalvaris“ – organizuoti susikaupiančio gaisro gesinimo vandens likvidavimą bei parengti visų kitų teritorijoje esančių pavojingų medžiagų bei atliekų sutvarkymo planą.

Rekomenduota Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai atlikti aplink gaisro židinį esančių geriamojo vandens šulinių patikrą“ – apie atliktus veiksmus pasakojo Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų valdymo vadovas Paulius Keras.

Pernai Kaune įdiegta išmani oro stebėsenos sistema patvirtino, kad rodikliai neviršija norminių ribų, tačiau keletas parametrų (azoto oksido ir ozono) buvo nežymiai padidėję. Šie duomenys jau kuris laikas patogiai ir viešai prieinami visiems gyventojams internetu: orotarsa.kaunas.lt.

Po gaisro oro taršą Kaune vertino ne tik miesto naudojama sistema, bet ir Aplinkos apsaugos agentūros mobili oro kokybės tyrimų stotis:

4:00–7:00 val. dirbo ties Taikos ir Pramonės prospektų žiedine sankryža;
9:00–11:00 val. atliko tyrimus gaisro vietoje (Ateities pl. 23A, apie 400 m pietryčių kryptimi).

Taip pat oro kokybę mieste nuolat stebi stacionari stotis Petrašiūnuose.

Pasak specialistų, kietųjų dalelių koncentracijos gali būti padidėjusios tik prie pat gaisro židinio.

Penktadienio rytą Amalių, Petrašiūnų, Palemono ir kitų aplinkinių mikrorajonų gyventojams rekomenduota, saugant sveikatą, daugiau būti uždarose patalpose, vengti ilgesnių pasivaikščiojimų lauke.

Po pietų NVSC Kauno departamento atstovai, įvertinę oro užterštumo informaciją, konstatavo, jog nė vienas oro taršos parametras nebuvo viršytas, todėl kauniečiams siūlyta grįžti prie įprastinių gyvenimo sąlygų ir netaikyti anksčiau išplatintų rekomendacijų dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo.

Plačiau apie tyrimų duomenis galima rasti čia.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content