Aleksoto inovacijų pramonės parkas pasitinka reikšmingą etapą: visuomenei pristatytas plėtros planas

Lietuviškuoju „Silicio slėniu“ pramintas Aleksoto inovacijų pramonės parkas (AIPP) vis labiau artėja prie svarbiausio žingsnio – naujakurių priėmimo. Antradienį Kauno „Žalgirio“ arenoje viešai pristatytas baigtas rengti plėtros planas. Ypatingas dėmesys jame – modernių ir aukštą pridėtinę vertę kursiančių technologijų pritraukimui. 30 hektarų teritorijos įveiklinimas tiesiogiai prisidės prie miesto strateginio plėtros plano iki 2030 metų įgyvendinimo.

Pažanga pulsuojanti erdvė

Kauno miesto savivaldybė AIPP steigimą inicijavo prieš šešerius metus. 2020 m. Inovacijų pramonės parkui Vyriausybė suteikė valstybei svarbaus projekto statusą.

„Šis parkas miesto strategijoje užima esminę ašį inovacijų skatinimo kontekste. Teritoriją įsivaizduojame kaip centrą, iš kurio startuotų daugybė inovatyvių, aukštą pridėtinę vertę kuriančių verslų. Planą rengėme gana ilgai. Tačiau neabejojame, kad paruošėme gerą dokumentą. Konsultavomės su verslo, aukštųjų mokyklų atstovais, kalbėjomės ir su potencialiais investuotojais. Turėjome tikslą sukurti aiškias ir skaidrias taisykles, leisiančias naujakuriams suprasti parko vystymosi tikslus“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Pašnekovo teigimu, Aleksoto mikrorajono širdyje siekiama sukurti kompaktišką, žalią ir bendravimą skatinantį inovacijų slėnį.

Parengtas plėtros planas pasitarnaus iki 2048 m. Tai pagrindinis ilgalaikio planavimo dokumentas, numatantis pagrindines AIPP vystymosi kryptis, operavimo sąlygas ir santykius su įmonėmis bei kitomis trečiosiomis šalimis, įsikursiančiomis teritorijoje. Parkas ne tik atitiks šiuolaikinius darnaus vystymo principus, reikšmingai skatins Kauno regiono ekonominę bei inovacijų plėtrą, bet ir pritrauks investicinį kapitalą, talentus iš Lietuvos ir svetur.

„Prioritetiniai sektoriai užsienio investuotojams – gyvybės mokslai, informacinės technologijos, orlaivių remontas ir priežiūra, automobilių ir elektronikos komponentų pramonė bei verslo paslaugų centrai. Tai augančios industrijos, galinčios užimti ryškesnę vietą“, – pridėjo „Kaunas IN“ Verslo skyriaus vadovas Andrius Veršinskas.

Darniai įsilies į aplinką

Jau šių metų pavasarį 30 ha teritorijoje pradėta buvusio sraigtasparnių angaro konversija. Apleistas 10 tūkst. kv. metrų ploto statinys virs į modernų laboratorijų ir administracinių patalpų kompleksą, pritaikytą  inovacijų pramonės parko poreikiams.

Pasak „MASH Studio“ direktorės, urbanistės Živilės Šimkutės, AIPP pratęs istoriškai sukurtą gamybinį teritorijos charakterį.

„Į teritoriją grįžta kūrybinė įtampa. Jau dabar joje rekonstruojamas angaras, nutiestos gatvės, dviračių takai, želia žolė. Slėnis turėtų darniai įsilieti į Aleksoto gyvenimą ir jį papildyti, – neabejojo Ž. Šimkutė. – Kuo toliau, tuo labiau žmonės vertina sveikatą ir gerą gyvenimo kokybę. Todėl darbuotojai renkasi darbovietę ne tik dėl atlyginimo, be ir dėl aplinkos. Kokybiška ir ekologiška aplinka parke yra ypač aktuali.“

Tikimasi politikų pritarimo

Po viešo pristatymo visuomenei projektas gali būti tikslinamas atsižvelgiant į suinteresuotų šalių pateiktas pastabas.

Jau rugsėjį planuojama AIPP plėtros plano projektą teikti svarstyti Kauno miesto tarybai. Sulaukus pritarimo, projektas bus teikiamas tvirtinti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

Kauno savivaldybė AIPP plėtros planą rengia kartu su bendrove „Civitta“. Daugiau apie Kauno Aleksoto inovacijų pramonės parko viziją – internete: kaunasin.lt/aleksoto-inovaciju-parkas.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content