Buvęs Kauno technologijos universiteto pastatas prisikelia naujam gyvenimui: įsikurs daugiakalbės klasės

Laisvės alėjoje naujam gyvenimui atgimsta kultūros paminklas ir vienas ryškiausių Kauno modernizmo architektūros pavyzdžių – architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektuoti „Pienocentro“ rūmai. Buvusiame Kauno technologijos universiteto pastate ir toliau bus tęsiama švietimo veikla – nuo rugsėjo čia mokysis Kauno nevalstybinės mokyklos „Herojus“ 5–12 klasių mokiniai, o pamokos vyks skirtingomis kalbomis.

Ugdymas – lietuvių, anglų ir ukrainiečių kalbomis

„Mūsų mokyklos padaliniai yra įsikūrę įvairiose Kauno vietose. Mokinių skaičius didėja, mes augame, be to, atsirado tarptautinių daugiakalbių klasių poreikis – vis daugiau vaikų nori mokytis keliomis kalbomis.

Ugdymas bus organizuojamas lietuvių, anglų bei ukrainiečių kalbomis ir taip mieste gyvenantiems kitų tautybių vaikams suteiksime galimybes mokytis savo gimtosiomis kalbomis. Džiaugiuosi, kad vaikai mokysis būtent šiame pastate, kuris ir yra pritaikytas mokslui“, – kalbėjo Kauno nevalstybinės mokyklos „Herojus“ vadovas Andrius Pelegrimas.

Pasak jo, daugiakalbės mokyklos steigimas nėra naujiena, nes mokykla jau šiais metais ugdymo procesą organizavo keliomis kalbomis. Prasidėjus karui Ukrainoje Lietuvoje prieglobstį rado nemažai ukrainiečių šeimų, o Herojaus mokykla vaikus ir mokytojus pakvietė po savo stogu. Vos per mėnesį mokytis priimti 185 ukrainiečių vaikai nuo parengiamosios iki 11 klasės ir 25 mokytojai.

„Turėjome sąlygas ugdymą pritaikyti pagal ukrainiečių vaikų ir mokytojų poreikius. Susidomėjimas mokykla tęsiasi ir toliau, tad nuo rugsėjo pas mus mokysis apie 320 įvairaus amžiaus ukrainiečių.

Beje, „Herojaus“ mokyklos pavadinimas taip tinka ukrainiečiams – kalbėdami tarpusavyje kartais sakome, kad vaikai iš Ukrainos yra „mokykla mokykloje“, o tos mokyklos pavadinimas – „Heroiam slava“, – pasakojo A. Pelegrimas.

Naujus mokslo metus Kauno nevalstybinė mokykla „Herojus“ pasitiks naujose patalpose – istoriniuose „Pienocentro“ rūmuose (Laisvės al. 55). Čia mokysis keli šimtai 5–12 klasių vaikų.

Ne tik mokykla, tačiau ir turinio kūrėjai

Naujame mokyklos padalinyje mokysis ne tik Kaune gyvenantys kitų tautybių vaikai. A. Pelegrimas džiaugiasi, kad vis daugiau lietuvių šeimų iš užsienio sugrįžta gyventi į Lietuvą, o jų vaikai kalba ir lietuvių, ir anglų kalbomis: „Todėl dvikalbis ugdymas tampa savaime suprantamas ir natūralus. Esame maža valstybė ir svarbu kalbėti keliomis kalbomis.“

Ugdymo turinys „Herojaus“ mokykloje pateikiamas skirtingomis kalbomis, tačiau jis – globalus ir pritaikomas pagal poreikius, o priemonės ir mokymosi įrankiai – universalūs.

„Tai nėra tik mokykla, mes esame turinio kūrėjai, leidėjai bei platintojai. Studijavau VDU ir antrame kurse išvažiavau į Ameriką. Taip susiklostė, kad 12 metų dirbau vadovu didelėje korporacijoje, kurioje kuriamos ir leidžiamos knygos bei aplikacijos, skirtos lavinti vaikų skaitymo įgūdžius, emocinį intelektą ir tuo pačiu mokant tėvus tam tikrų ugdymo principų. Ši patirtis – labai vertinga.

„Herojaus“ mokykloje kuriame ugdymo programas, mokymo priemones ir įrankius, vadovėlius, kurie atitinka bendrosios Lietuvos švietimo programos tikslus ir kryptį, taip pat dera su tarptautinėmis – Europos, JAV – ugdymo programomis. Kurdami turinį akcentuojame, kad ateityje vaikai studijas gali tęsti kitų šalių universitetuose, todėl kalbant apie mokymosi turinį žvilgsnis turi būti globalus“, – kalbėjo A. Pelegrimas.

Miesto atspindys – švietimo įstaigos

„Džiaugiamės, kad atsiveria dar viena erdvė kokybiškam mokymui Kaune. Šiuolaikiškoje mokykloje svarbu atsižvelgti ne tik į bendrąsias švietimo programas, bet ir kiekvieno vaiko individualius poreikius.

Pažindami skirtingas kultūras jie išmoksta geriau realizuoti save, įgauna daugiau pasitikėjimo, tampa kūrybiškesni ir atviresni. Tai prisideda prie vis geresnių ugdymo rezultatų, kuriais Kaunas gali didžiuotis jau nebe vienerius metus pirmaudamas visos šalies mastu“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Mokyklos vadovą A. Pelegrimą taip pat džiugina, kad Kaunas tampa multikultūriškas, čia kokybišką ugdymą gali gauti įvairių tautybių vaikai, o tai kuria vertę ir pačiam miestui: „Kalbant apibendrintai manau, kad švietimo įstaigos yra tam tikras miesto atspindys.

Miestui svarbu turėti stiprias mokyklas, universitetus, kurie būtų lankstūs, kūrybiški. Nuo to, kokios yra mūsų švietimo įstaigos, viskas ir prasideda, švietimas labai svarbus akcentas, didelė pridėtinė vertė ir miesto veidas.“

Augant ir plečiantis mokyklai jos bendruomenė dėkoja visiems už susitelkimą bei pagalbą – tiek moralinę, tiek finansinę.

„Kai Ukrainoje prasidėjo karas, supratome, kad mes gebame, galime susitelkti, o švietimas ir vaikai yra prioritetas. Už palaikymą esame dėkingi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, Kauno miesto savivaldybei, o už paramą ir įvairią pagalbą – paramos fondui „One Ukraine“, bendrovei „NFQ“, kitiems privatiems verslams“, – sakė A. Pelegrimas.

Kauno nevalstybinės mokyklos „Herojus“ informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content