Nuo tarptautinės konferencijos iki roko operos: Kaunas kviečia Kalantines minėti ypatingai

Gegužė – ypatingas mėnuo. Visu smarkumu sprogstantis pavasaris į miestą grąžina ne tik pabudimą, bet ir niekuomet neblėstantį „Kauno pavasario“ aidą. 1972-aisiais Kaune įvyko tai, ką nulėmė ilgai kentėtas gūdus sovietmečio laikotarpis. Gegužės 14 d. susidegino devyniolikmetis Romas Kalanta, visam laikui pakeisdamas miesto ir šalies istoriją. Po šio įvykio prasidėjęs masinis pasipriešinimas ir po jo atgimusi ilgai slopinta laisvės dvasia tapo istorinio lūžio tašku. Tuometinės jausenos, skaudžios patirtys ir sovietinį rūbą pamažu nusimetanti kultūra skleisis gegužę Kaune vyksiančiuose renginiuose. Šiandieninių įvykių fone šis mėnuo tampa amžinu įrodymu, kad laisvės ir vilties atimti neįmanoma.

Gegužės 13–15 d. Kaune vyks specialūs Kalantines minintys renginiai, prabilsiantys apie pogrindžio dvasią, rezistenciją, hipių judėjimą ir nesibaigiantį laisvės troškimą. Lyg dėlionę tuometinius istorinius įvykius pamažu sudės parodos, susitikimai, diskusijos, spektakliai ir koncertai, o atsiminimai pabus per meną, madą, pokalbius ir net roko muziką. Kviečiame pasižvalgyti, kokius 1972-ųjų įkvėptus renginius į Kauną atpučia Kalantinių savaitgalis.

Tarptautinė konferencija „Atleisti ar pamiršti – susitaikymas su skaudžia praeitimi“ (anglų kalba)

Akademinių diskusijų renginys kviečia analizuoti aktualią šiuolaikinės visuomenės dilemą: kaip elgtis su skaudžia XX a. istorija? Patogiai ją pamiršti ir leisti vešėti atskiroms praeities interpretacijoms, o gal gilintis ieškant atleidimo ir susitarimo? Konferencijoje numatoma apmąstyti nusistovėjusį ir viešai prigijusį istorinį Antrojo pasaulinio karo naratyvą, įterpiant mažąsias, individualias atminties istorijas. Tikimasi, kad analizuojant sudėtingus istorijos laikotarpius, derinamos globalios ir lokalios perspektyvos leis geriau suprasti dilemas, kurias būdami priversti rinktis, išgyveno istorijos dalyviai bei paskatins susitaikymo su skausminga praeitimi procesą.

Kur? Vytauto Didžiojo karo muziejuje (K. Donelaičio g. 64, Kaunas).
Kada? Gegužės 13–14 d.
Organizatorius: VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras.
Plačiau apie renginį skaitykite čia.

Paroda „Opozicijos komunistinei valdžiai kaleidoskopas“ 

Šiemet sukanka penkiasdešimt metų, kai Kaune, protestuodamas prieš sovietų valdžią, susidegino Romas Kalanta. Šiam įvykiui ir kitiems pasipriešinimo sovietams būdams atminti Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune atidaryta paroda „Opozicijos komunistinei valdžiai kaleidoskopas“. Plačiau apie parodą skaitykite čia.

Kur? Vytauto Didžiojo karo muziejuje (K. Donelaičio g. 64, Kaunas).
Kada? Iki gegužės 29 d.
Organizatorius: VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras.
Parodos lankymas mokamas, muziejaus darbo valandomis.

Paroda „Čekoslovakijos avangardistai: Milanas Knižakas ir Rudolfas Sikora“ (atidarymas vyks gegužės 13 d. 13 val.)

Parodos kuratorė: prof. Rasa Žukienė.

Kur? Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas).
Kada? Gegužės 13–liepos 1 d.
Organizatoriai: „Kaunas 2022“, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, Prahos miesto galerija, Čekijos respublikos ambasada Lietuvoje.
Parodos lankymas nemokamas, bibliotekos-muziejaus darbo valandomis.

Paramos Ukrainai koncertas „Apres un reve“ (gegužės 13 d. 19 val.)

Gegužės 13 d., kartu su Valdo Adamkaus prezidentine biblioteka-muziejumi, A. Sacharovo centras organizuoja paramos koncertą – „Apres un reve“ (koncertuoja ansamblis „Lietuva“, pianistas Alexey Botvinov) – Ukrainos pabėgėliams ir juos globojantiems lietuviams. Koncerto metu bus renkamos aukos psichologinei pagalbai, skirtai ukrainiečiams, kurie nukentėjo nuo karo ir susiduria su nerimu, panika, depresija ir mintimis apie savižudybę. Pagalba taip pat bus teikiama ir prievartos aukoms, vaikams bei paaugliams.

Kur? Vytauto Didžiojo universitete, Didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas).
Kada? Gegužės 13 d. 19 val.
Plačiau apie renginį skaitykite čia.
Organizatoriai: VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus.

Koncertas „Made in Kaunas“ (gegužės 13 d. 21 val.)

Gegužės 13 d. Kauno bigbendas ir valstybinis choras „Vilnius“ Kauno miesto gyventojus ir svečius pasitiks įspūdinga premjera. Muzikinė programa „Made in Kaunas“ skirta prisiminti septintojo–aštuntojo dešimtmečių Kauną ir miesto muzikantus. Ji byloja apie laiką, kai į pasaulį buvo žiūrima kitomis akimis, turtai matuojami ne pinigais, o laisve veikti. Hipių judėjimas, laisvalaikiai repetuojant rūsiuose ar garažuose, J. Hendrixo, Led Zeppelin atradimai, The Beatles šlovė, staliaus Franco iš Kauno bosinės gitaros, vadintos „Made in Kaunas“, ilgi plaukai… Koncerte skambėsiančios bigbyto (angl. bigbeat) dainos primins kelių kartų kauniečių gyvenimo istorijas ir tyrą laikotarpio kūrinių turinį.

Kur? Laisvės alėjoje, Kauno miesto sodelyje.
Kada? Gegužės 13 d. 21 val.
Organizatorius: Koncertinė įstaiga „Kauno santaka“.
Partneriai: LR Kašto apsaugos ministerija, „Kaunas 2022“, Festivalis „Operetė Kauno pilyje“.
Koncertas nemokamas.

Minėjimo renginys (gegužės 14 d. 12 val.)

Kauno šokio teatro „Aura“ ir Kauno simfoninio orkestro jungtinis pasirodymas. Tą dieną numatytas R. Kalantos kapo lankymas ir gėlių padėjimas Romainių kapinėse, taip pat – prie paminklinio akmens šalia R. Kalantos namų (Panerių g. 34).

Kur? Laisvės alėjoje ties Miesto sodu, prie Romui Kalantai skirto memorialo.

Kada? 12:00 val.

Paroda „1972. Pramušti sieną“  (atidaroma gegužės 14 d. 18 val.)

Paroda „1972. Pramušti sieną“ nukels žiūrovą į septintojo ir aštuntojo dešimtmečių nepaklusniųjų ir pasipriešinusiųjų sistemai žmonių bendruomenes: jaunimo roko muzikos grupes, Kauno dramos ir pantomimos aktorius, maištingus hipius, modernius Kauno ir Vilniaus dailininkus. Paveikslai, fotografijos ir kino filmai, dokumentiniai muzikinio gyvenimo liudijimai, šio laikotarpio jaunimo mada ir kiti artefaktai pasakoja apie alternatyvią kultūrą ir nesovietinį gyvenimo būdą sovietinėje Lietuvoje.

Paroda atidaroma nuo gegužės 14 d. 18 val.
Parodos kuratorė: prof. Rasa Žukienė.

Komanda: Genovaitė Bartulienė,  Zita Bružaitė, Kristina Budrytė-Genevičė, Kotryna Džilavjan, Gediminas Jankauskas, Edgaras Klivis, Aušra Lisauskienė, Milda Rutkauskaitė, Rimantė Tamoliūnienė, Arūnas Streikus, Vytautė Šapokaitė-Samulėnienė.

Partneriai: Čekijos respublikos ambasada Lietuvoje, Kauno apskrities viešoji biblioteka, Kauno IX forto muziejus, Kauno miesto muziejus, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, MO muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, Vytauto Didžiojo universitetas

XXI tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“, 2022 (gegužės 14 d. 21 val.)

Nemokamame koncerte skambės roko baladės. Dalyvaus grupės „Poliarizuoti stiklai“ ir „Thudertale“, atlikėjai Jeronimas Milius, Povilas Meškėla, Česlovas Gabalis, Linas Adomaitis. Koncerto vedėjas – aktorius Gintaras Mikalauskas.

Kur? Muzikinio teatro sodelyje

Kada? Gegužės 14 d. 21 val.

 

Roko opera „1972“ (Kipras Mašanauskas)
Romui Kalantai atminti

Siužeto autorė – Goda Simonaitytė, dainų tekstus sukūrė Arnas Ališauskas.
Muzikinis vadovas ir dirigentas – Jonas Janulevičius.
Režisierius – Kęstutis Stasys Jakštas.
Scenografas – Gintaras Makarevičius.
Kostiumų ir grimo dailininkė – Julija Skuratova.
Šviesos dailininkas – Audrius Jankauskas.
Choreografė – Stefanija Nosovaitė.

Romui Kalantai atminti labiausiai tinka roko opera. Kauno valstybinis muzikinis teatras pristato naujo  kūrinio – roko operos „1972“ apie Kauno pavasario įvykius – premjerą. Roko opera „1972“ yra meninė to laikmečio išraiška, alsuojanti protesto dvasia ir jaunatviška energija bei unikalus muzikinis eksperimentas, apjungiantis dokumentiką ir fikciją, skambant šiuolaikiškai interpretuotai psichodelinio roko klasikai.

Kur? Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.
Kada? Gegužės 14, 15, 18, 19 d., birželio 4, 5 d.
Bilietus įsigyti galima čia.

Spektaklis „Kauno pavasaris‘72“

Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklyje „Kauno pavasaris‘72“ persipina dokumentinė medžiaga ir šiandieninis žvilgsnis į 1972 metų įvykius Kaune. Režisierius Jonas Tertelis kelia klausimą, kaip šiandieninėje visuomenėje rezonuoja 19-mečio Romo Kalantos aktas. Analizuojamos šio laikmečio nuotaikos, lūkesčiai ir įtampos tampa siurrealiu kolektyvinės atminties fragmentu didžiajame Europos ir pasaulio judėjimų dėl išsilaisvinimo paveiksle. Ar tikrai šie įvykiai yra vien tik praeitis, ar tikrai istorija kartojasi ir kokiuose spąstuose sėdi Tu?

Režisierius Jonas Tertelis.
Dramaturgijos autoriai: Jonas Tertelis ir Andrius Jevsejevas.

Kur? Nacionaliniame Kauno dramos teatre.
Kada? Gegužės 14–15 d.
Organizatorius: Nacionalinis Kauno dramos teatras.
Spektaklis mokamas. Bilietus įsigyti galima čia.

Romo Kalantos memorialinis koncertas 

Gegužės 14 d. vyks Romo Kalantos memorialinis koncertas Vytauto Didžiojo Karo muziejaus prieigose. Pradžia – 21 val., vėliau veiksmas persikels į restoraną „Miesto Sodas“, kur švęsime „Blue Jeans Night 2022“ (Kauno Pavasariui – 50) vakarinę programą. Naujienas sekite čia.

Kur? Vytauto Didžiojo karo muziejaus prieigose.
Kada? Gegužės 14 d. 21 val.
Organizatorius: VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras.
Renginys nemokamas.

Kviečiame dalyvauti! Atsisiųsti renginių programą galite čia.

„Kaunas 2022“ informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content