Kauną aplankęs Ukrainos ambasadorius: „Dėkoju kauniečiams už aukšto lygio pagalbą“

Ukrainos ambasadorius J. E. Petro Beshta, ketvirtadienį viešėdamas Kaune, dėkojo miestui už operatyvią ir stiprią pagalbą bei kvietė mobilizuoti pajėgas šalies atstatymui. Susitikime su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu aptartos humanitarinės pagalbos bei tolimesnio bendradarbiavimo perspektyvos, beveik 9 tūkst. čia apsistojusių ukrainiečių apgyvendinimo, įsidarbinimo ir ugdymo sąlygos mieste. Delegacija aplankė ukrainiečių mokyklą „Heroiam Slava“, Kauno pabėgėlių registracijos centrą bei Vytauto Didžiojo universitetą.

Siekia atsitiesti ir sugrįžti namo

Ketvirtadienį Kaune viešėjęs Ukrainos ambasadorius J. E. Petro Beshta, bendraudamas su miesto vadovais kvietė ne tik tęsti humanitarinę pagalbą karo niokojamai šaliai, bet ir mobilizuoti pajėgas būsimam Ukrainos miestų atstatymui. 

„Dėkoju Kauno merui ir miestiečiams už labai aukšto lygio pagalbą Ukrainai. Esu stipriai sujaudintas ir žaviuosi matydamas jūsų palaikymą bei per trumpą laiką gimstančias iniciatyvas. Kaune įkurtoje ukrainiečių mokykloje „Heroiam Slava“ mačiau daugybę laimingų vaikų.

Mes visi tikimės greitu metu sugrįžti namo. Dedame visas pastangas kuo greičiau užbaigti šį karą ir  atkurti savo miestus bei valstybę. Matau, kaip pasikeitė ir toliau gražėja jūsų miestas, todėl ši Kauno patirtis bus labai reikalinga atstatant per karą smarkiai nukentėjusius miestus Ukrainoje“, – kalbėjo ambasadorius J. E. Petro Beshta.

Pasak jo, ukrainiečiams ateityje reikės ekspertų bei specialistų, kurie prisidės prie nusiaubtų miestų infrastruktūros ir pastatų, komunikacijų ir inžinerinių tinklų atkūrimo. Prioritetu taps viso viešojo sektoriaus prikėlimas naujam gyvenimui.

Padės atstatyti sugriautus miestus

Pokalbio metu pabrėžta, kad Ukrainai itin reikalinga miesto komunalinė technika, o Kaunas jau yra parodęs gražų pavyzdį. Tai Lutskui, Lvivo sričiai bei Charkivui perduoti greitosios medicinos pagalbos ir policijos automobiliai bei miesto autobusai pilnai pakrauti humanitariniais paketais.

Šiltų padėkos žodžių sulaukė ir prie miesto organizuojamos pagalbos ženkliai prisidedantys verslai bei paramos rinkimo akcijose aktyviai dalyvaujantys kauniečiai.

„Pirmoji pažintis trumpa, bet naudinga. Ambasadoriui pristatėme suplanuotus žingsnius, kaip Kaunas gali padėti dabar ir ateityje. Toks bendravimas būtinas, norint veikti operatyviai ir padėti tiek Kaune apsistojusiems ukrainiečiams, tiek ir karo zonoje likusiems žmonėms. 

Paramos akcijos, humanitarinės siuntos ir rūpinimasis čia atvykusių pabėgėlių gerove – tik dalis darbų. Kaip tvarkydamiesi savo mieste, taip ir remdami Ukrainą, iškart žiūrime gerokai į priekį. Kaunas pasirengęs padėti atstatant per karą sugriautus miestus – nuo patyrusių specialistų iki statybinės technikos bei konkrečių darbų“, – užtikrino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kaunas tapo antraisiais namais

Susitikime kalbėta apie sistemingai koordinuotą pagalbą – trumpalaikį ir ilgalaikį įsikūrimą savivaldybės patalpose, Kulautuvoje sukurtą saugią erdvę be tėvų atvykusiems vaikams iš Ukrainos. Taip pat drauge su iniciatyva „Stiprūs kartu“ vykdomą apgyvendinimą kauniečių namuose.  

Simboliška, jog Ukrainos delegacijos vizitas prasidėjo Kauno kultūros centre įsikūrusiame Pabėgėlių registracijos centre. Čia aplankytos po vienu stogu veikiančios nevyriausybinės organizacijos, Užimtumo tarnybos specialistai, medikai bei kitų institucijų darbuotojai.

Svečiai apžiūrėjo laikino apgyvendinimo ir maitinimo patalpas, migracijos, medicininės bei psichologinės pagalbos teikimo, laisvalaikio bei vaikų žaidimų erdves. Svečiai taip pat turėjo progos pabendrauti su prieglobsčio Kaune ieškančiais tautiečiais. 

Aplankė naujai susiburtą ukrainiečių bendruomenę

Ambasadorius neslėpė susižavėjimo daugiau kaip tūkstančio Ukrainos vaikų integracija į miesto mokyklas ir darželius, bendraamžių grupes. Delegacija domėjosi jų psichologine ir emocine būkle, mokymosi pasiekimais bei įsitraukimu į popamokines veiklas.

Svarbia svečių stotele tapo nevalstybinės mokyklos „Herojus“ atidaryta ukrainiečių mokykla „Heroiam Slava“. P. Beshta susitiko su čia dirbančiais ukrainiečiais pedagogais, lankėsi pamokose.

„Ukrainos ambasadorius džiaugėsi, kad vaikai Kaune gali mokytis ukrainiečių kalba, o pedagogai – tęsti savo darbus. Čia susiformavo graži bendruomenė, užsimezgė naujos ir stiprios draugystės. Su „Heroiam Slava“ mokykla į Kauną ir mūsų šalį persikėlė maža Ukrainos dalelė“, – po susitikimo įspūdžiais dalijosi „Herojaus“ mokyklos direktorius Andrius Pelegrimas.

Šioje įstaigoje jau mokosi 185 vaikai iš įvairių Ukrainos vietų – Charkivo, Zaporižios, Dnipro, Kyjivo. Visas pamokas jų gimtąja kalba veda 25 pedagogai iš Ukrainos.

Ambasados atstovai aplankė ir Vytauto Didžiojo universitetą, kuris aktyviai dirba su ukrainiečiais – organizuoja nemokamus lietuvių kalbos kursus, priima studentus bei apgyvendina ukrainiečius savo bendrabučiuose. 

VDU šią savaitę pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Mariupolio valstybiniu universitetu dėl dvigubo diplomo studijų, tarptautinių projektų vystymo ir platesnių akademinio bendradarbiavimo galimybių.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content