Vairuotojai raginami stebėti kelio ženklus: parkavimo zonose Kaune – papildomi sprendimai, supaprastinta atsiskaitymo sistema

Nuo balandžio Kauno centre įsigaliojo keletas svarbių parkavimo pokyčių – pakeistas rinkliavos rinkimo laikas geltonoje, raudonoje bei mėlynoje zonose, o labiausiai apkrautose teritorijose praplėstos mokamos mėlynos ir žalios automobilių stovėjimo zonos. Be to, nuo gegužės neliks galimybės atsiskaityti sena ir daug nepatogumų keldavusia trumpųjų SMS žinučių sistema PK. Apie šiuo metu galiojančią automobilių statymo tvarką ir taisykles primena biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“.

Atsiskaitymas už paslaugą

„Automobilių parkavimo kultūra rinkliavos zonose gerėja. Fiksuojame vis mažiau piktybinių atvejų, nors bandančių gudrauti ir vengiančių susimokėti vis dar pasitaiko. Visus vairuotojus, statančius transporto priemones apmokestintose zonose, pirmiausia raginame atkreipti dėmesį į kelio ženklus ir jais vadovautis“, – sakė BĮ „Parkavimas Kaune“ direktorius Justas Limanauskas.

Rinkliavos zonose atsiskaityti už automobilių stovėjimą galima parkomatuose – monetomis ir bekontaktėmis mokėjimo kortelėmis – arba programėlėmis „m.Parking“, „ParkMan“, „uniPark“. Apmokėti už transporto priemonės stovėjimo laiką galima ir trumposiomis telefono žinutėmis.

„Svarbi žinia, kad nuo šio savaitgalio nelieka trumpųjų žinučių atsiskaitymo galimybės „Tele2“ ir „Bitės“ klientams su tekstu PK. Šis atsiskaitymas nebuvo patogus, nes tai buvo mokėjimas už konkrečią stovėjimo trukmę į priekį. Kildavo konfliktų ir nepatogumų, nes rinkliavos mokėtojai negalėjo numatyti, kiek laiko jie užtruks.

Tačiau ir toliau atsiskaityti už paslaugą bus galima trumpuoju numeriu 1332, siunčiant trumpąją žinutę su tekstu „U Start“. Šis būdas žymiai patogesnis už senąjį, kadangi mokama už faktiškai prastovėtą laiką“,  – pridėjo J. Limanauskas.

Jeigu atvykus į rinkliavos zoną norima susimokėti naudojantis programėle ar trumposiomis žinutėmis, tai privaloma padaryti neatsitraukus nuo transporto priemonės. Labai svarbu įsitikinti, kad teisingai parinkta mokėjimo zona ir miestas, be klaidų įvestas automobilio valstybinis numeris, nes kitaip vietinė rinkliava liks nesumokėta.

Apmokėti neatsitraukus nuo automobilio svarbu ir todėl, kad naudojamos programėlės automatinis zonos nustatymas ne visada gali būti tikslus, ypač, jei esate ties dviejų rinkliavos zonų riba. Vadovaudamiesi kelio ženklais vairuotojai turi įsitikinti, kad parinkta rinkliavos zona iš tikrųjų atitinka rinkliavos zoną, kurioje pastatyta transporto priemonė. Atsitraukti nuo automobilio galima tik gavus patvirtinimą apie parkavimo pradžią.

Pokyčiai parkavimo zonose

Dėl nuolatinio ir vis didėjančio centrinės miesto dalies apkrovimo automobiliais nuo balandžio Kaune atsirado naujų rinkliavos zonų. Pagal naująją tvarką į mėlyną zoną patenka teritorija tarp Šv. Gertrūdos, Jonavos, Telšių gatvių ir Savanorių prospekto. Pokyčiai palietė ir nedidelę dalį kvartalo šalia Autobusų stoties: Totorių, Baritonų, V. Mykolaičio-Putino, Dainos, Sopranų, Tenorų, Bažnyčios, Stakių ir K. Būgos gatves. Jose rinkliavą reikia mokėti tik darbo dienomis.

„Dabar užimtumas šiose teritorijose siekia apie 85 procentus. Rinkliavos įvedimas minėtose gatvėse prisidės sprendžiant kitą vietos gyventojams opią problemą – įvažiavimų užstatymą aplink gyvenamuosius namus“, – teigė J. Limanauskas.

Diegiant pakeitimus ir įtraukiant naujas teritorijas, atsižvelgta į nuolat vykdomus gatvių apkrovimo stebėjimus bei jų rezultatus. Supaprastinant rinkliavų dydžių tvarką, dalis Tvirtovės alėjos priskirta pigesnei – žaliai – zonai. Tokios pat spalvos rinkliavos teritorija tapo ir aikštelės, esančios Karaliaus Mindaugo prospekto bei Kaunakiemio gatvės ribose.

Parkavimo pokyčiai įsigaliojo ir pačiame Karaliaus Mindaugo prospekte, kur įprastas užimtumas siekia net 95 proc. Čia iki šiol buvusią žalią parkavimo zoną pakeitė mėlynoji.

„Atkreipiame vairuotojų dėmesį, kad nuo balandžio savaitgaliais rinkliava renkama ir geltonoje, raudonoje bei mėlynoje zonose. Suprantame, kad tokie pokyčiai visuomenėje nėra populiarūs, bet tik konkrečios priemonės padės išspręsti kylančias problemas. Dėl šios priežasties visus gyventojus, ypač savaitgaliais, raginame savo transporto priemones statyti žalioje zonoje nepaverčiant miesto centro ištisa ilgalaikio stovėjimo aikštele“, – patarė įstaigos direktorius J. Limanauskas.

Leidimai ir įkainiai

BĮ „Parkavimas Kaune“ suteikia galimybę įsigyti ir trijų tipų metinius leidimus trijose zonose – raudonoje, mėlynoje ir žalioje. Metinis leidimas kainuoja 500, trijų mėnesių – 150, o mėnesinis – 80 eurų.

Specialus metinis leidimas gyventojams kainuoja 35 Eur. Šis leidimas išduodamas tik nuostatuose numatytus reikalavimus atitinkantiems asmenims. Kilus klausimams konsultacijos teikiamos telefonu: 8 620 84060.

Be to, nuo balandžio mėnesio mieste mokėti už parkavimą rinkliavos zonose nereikia tik gryniesiems elektromobiliams. Specialūs leidimai elektromobilių valdytojams išduodami pateikus prašymą ir transporto priemonės registracijos liudijimą.

Specialūs leidimai išduodami tik valdytojams tokių motorinių transporto priemonių, kuriose energija mechaniniam judesiui atlikti tiekiama tik iš elektros energijos kaupiklio. Hibridinių transporto priemonių savininkams specialūs leidimai neišduodami.

Plačiau apie leidimus, prašymo formas, parkavimo zonas mieste ir jų įkainius galima rasti internete: bit.ly/ParkavimasKaune.

 

BĮ „Parkavimas Kaune“ informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content