Čečėnijos aikštės pavadinime – svarbi korekcija: įamžins už laisvę kovojusį Dž. Dudajevą ir čečėnų tautą

Nuo pat Rusijos pradėto karo Ukrainoje pradžios klausimą dėl Čečėnijos aikštės kėlusi Kauno savivaldybės administracija priėjo prie galutinio sprendimo. Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupė pritarė siūlymui patikslinti ligšiolinį pavadinimą – Čečėnijos Nepriklausomybės aikštė. Erdvėje greta Kalniečių parko taip pat planuojama pastatyti atminimo ženklą pirmajam Čečėnijos prezidentui Džocharui Dudajevui, kovojusiam už čečėnų laisvę.

„Rusijos kariniai veiksmai Ukrainoje ir su šia agresija viešumoje siejamas dabartinis Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas iškėlė visiškai suprantamų klausimų dėl Kaune esančios aikštės pavadinimo. Iki šiol šis pavadinimas simbolizavo už laisvę kovojusius čečėnus, tačiau dėl vykdomo teroro mūsų broliškoje šalyje nusprendėme visas dviprasmybes išsklaidyti.

Kauniečiai taip pat aktyviai pasisakė šiuo klausimu, skambino mums, siūlė galimus naujus pavadinimus. Visas iniciatyvas išgirdome ir įvertinome“, – sako Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Remiantis darbo grupės siūlymu, erdvę šalia Kalniečių parko numatyta pervadinti į Čečėnijos Nepriklausomybės aikštę. Joje taip pat ketinama pastatyti atminimo ženklą (paminklą) Džocharui Dudajevui ir įrengti lentelę su informacija apie šio čečėnų didvyrio bei visos tautos kovą už nepriklausomybę.

Anksčiau Kalniečiuose esančiai aikštei Čečėnijos pavadinimas suteiktas norint pagerbti už laisvę kovojusius čečėnus.

Išreikšdamas solidarumą karą išgyvenančiai Ukrainos tautai, Kaunas vienas pirmųjų tarp didžiųjų šalies miestų oficialiai nutraukė partnerystės sutartis su Sankt Peterburgu ir Kaliningradu. Realaus bendradarbiavimo su šiais Rusijos miestais jau ilgą laiką nevyko ir iki anksčiau. Baltarusijoje miestų-partnerių Kaunas išvis neturėjo.

Griežtas asmeninis verdiktas priimtas ir šalies agresorės piliečio Sergejaus Roldugino atžvilgiu. Šis asmuo sulaukė Europos Sąjungos sankcijų dėl glaudžių sąsajų su Vladimiru Putinu ir dalyvavimu finansiniame tinkle bei pinigų plovimo schemose. Violončelininkas išbrauktas iš Santakos garbės ženklu apdovanotų asmenų sąrašo.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content