Dėl situacijos Zaporožės atominėje elektrinėje: išlikime ramūs, bet būkime pasirengę

Radiacinės saugos centras informuoja, kad dėl karinių veiksmų Zaporožės atominės elektrinės teritorijoje radiacinis fonas Lietuvoje nepakitęs, o meteorologinės sąlygos palankios – vėjas pučia nuo Lietuvos. Gyventojams kalio jodido tablečių vartoti nereikia. Situacija toliau stebima.

Pasak Radiacinės saugos centro laikinosios direktorės Ramunės Marijos Stasiūnaitienės, šioje elektrinėje  kilęs gaisras buvo užgesintas. Rusų kariuomenės pajėgos yra apsupę atominę elektrinę, bet joje ir toliau dirba patyrę ukrainiečių specialistai.

„Gyventojams  šiuo metu nėra dėl ko nerimauti, tačiau pasirengti galimiems pavojams būtina, –  sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas. – Jei kiltų pavojus, susijęs su radioaktyviųjų  medžiagų pasklidimu Lietuvoje, gyventojams nedelsiant bus pranešta. Jie būtų perspėti sirenomis, trumpaisiais perspėjimo pranešimais į mobiliuosius telefonus,  per Lietuvos radiją ar televiziją ar per gelbėjimo tarnybų ir savivaldybių atstovus, kur sirenos nėra girdimos.“

Išgirdus kaukiančias sirenas, gavus perspėjimo pranešimus, būtina išklausyti informaciją per LRT radiją ar televiziją ir vadovautis pateiktomis rekomendacijomis. Daugiau informacijos  https://www.lt72.lt/?page_id=2950

Gyventojams būtina žinoti, kad jeigu esate patalpoje (pastate), ten ir reikėtų likti, nes  saugiau būti patalpoje nei lauke.

Jeigu perspėjimą apie pavojų išgirdote būdami lauke, kuo greičiau eikite į artimiausią sandarų pastatą.

Būtina uždaryti visas duris, langus ir orlaides. Prireikus užsandarinti  juos izoliacine juosta. Reikia išjungti  vėdinimo, oro tiekimo, kondicionavimo sistemas.

Išgirdę perspėjimą apie radiacinį pavojų, naudokite vienkartinius respiratorius. Jie padės apsisaugoti, kad į organizmą per kvėpavimo takus patektų kuo mažiau radioaktyviųjų medžiagų.

Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerijos informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content