Kaunas patvirtino 2022-ųjų miesto biudžetą

Kauno taryba antradienį, vasario 22 d., patvirtino miesto biudžetą, kuris šiemet sieks 481,7 milijonų eurų. Didžiausią jo dalį užima švietimas, toliau rikiuojasi miesto infrastruktūra ir tvarkymas, socialinė bei sveikatos apsauga. Stabilus ir subalansuotas biudžeto augimas atliepia kasdienius gyventojų poreikius, leidžia tęsti ir pradėti naujus projektus bei didinti biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus.

Savivaldybės indėlis – du trečdaliai

Šiųmetinis Kauno biudžetas parengtas vadovaujantis strateginiu 2022–2024 m. miesto veiklos planu, vykdomomis programomis, tęstiniais ir planuojamais projektais, miesto surenkamomis pajamomis. Jis siekia 481,7 mln. eurų. 

Du trečdalius (320,6 mln. eurų) sudaro savivaldybės indėlis, 31 proc. (151,8 mln. eurų) įplaukos iš valstybės bei Europos Sąjungos fondų ir vos 2 proc. (9,3 mln. eurų) skolintų lėšų. Metams įsibėgėjant, biudžetas gali didėti ir būti tikslinimas dėl papildomai gautų lėšų iš valstybės ar ES paramos.

Didžiausias finansavimas tradiciškai skiriamas švietimui – 45,4 proc. viso biudžeto lėšų arba 218,6 mln. eurų. Ženkli biudžeto dalis numatyta miesto tvarkymui ir infrastruktūros plėtrai – 84,9 mln. eurų (17,6 proc.), investicijos į sveikatos ir socialinės apsaugos sritis – 56 mln. eurų arba 11,6 proc.

Lyginant su praėjusiais metais, miestas padvigubino kultūrai skiriamas lėšas – jos šiemet sieks 31,3 mln. eurų. Sporto sektoriui – 45,8 mln. eurų, o aplinkos apsaugai – 8,1 mln. eurų. Dar 37 mln. eurų bus skiriami bendroms valstybės paslaugoms. 

Daugiau kaip 24,6 mln. eurų šiemet numatyta skirti būtent atlyginimams didinti. Jie bus paskirstyti švietimo, kultūros, sporto, socialinės ir sveikatos srities bei kitų biudžetinių įstaigų darbuotojams.

Nukreiptas į gyventojų poreikius

„Miesto biudžetas – orientuotas į kauniečius ir strateginius Kauno planus. Greta įprastų savivaldybės funkcijų bei darbų didinami ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai. Esame dėkingi gyventojams už grįžtamąjį ryšį ir išreikštas nuomones. Iš gyventojų bei miesto bendruomenių gauti pasiūlymai padeda tobulėti ir patvirtina, kad judame teisingomis kryptimis“, – teigia Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius  Šiliauskas.

Savivaldybė sulaukė 14 pasiūlymų dėl galimų biudžeto korekcijų. Daugiausiai gyventojai rūpinosi gatvių, šaligatvių, pėsčiųjų takų įrengimo ir tvarkymo darbais. Taip pat siūlė įrengti daugiau elektromobilių įkrovimo stotelių, požeminių ar daugiaaukščių automobilių stovėjimo aikštelių, toliau kryptingai investuoti į parkų tvarkymą, šunų vedžiojimo aikšteles, akustines triukšmą mažinančias sieneles. Dalį lėšų pasiūlyta skirti vėdinimo sistemoms mokyklose įrengti.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content