Kaune apdovanoti „Metų švietėjai“ – už lyderystę kuriant inovacijas ir dalijimąsi patirtimi

Šiuolaikinio mokytojo portretas keičiasi – pedagoginė veikla reikalauja inovatyvaus požiūrio ir neapsiriboja vien darbu mokyklų klasėse. Tą parodė ir Kauno švietimo inovacijų centro surengti apdovanojimai „Metų švietėjas 2021“. Jau 18 kartą įteiktą garbingą titulą šįkart pelnė Kauno jėzuitų gimnazijos mokytoja Rigonda Skorulskienė.

„Šių dienų mokytojai, įstaigų vadovai turi nuversti nemažus kalnus – nuo kūrybiškos asmenybės formavimo iki realių rezultatų brandos egzaminuose. Visa tai yra ilgas ir sudėtingas kelias, kuris tik iš šalies gali pasirodyti paprastas. Kasdien dirbdami su profesionaliais ir savo pašaukimui atsidavusiais žmonėmis, siekiame juos pastebėti, įvertinti ir parodyti plačiajai visuomenei.

„Metų švietėjo“ vardas – ne vien garbingas titulas. Pirmiausia tai solidus ir pelnytas pripažinimas už švietėjišką misiją, nuolatinę inovacijų paiešką ir efektyvų bendradarbiavimą su pedagogine bendruomene dalinantis vertinga patirtimi. Tai žmonės, skleidžiantys šiuolaikišką, modernų požiūrį į švietimą, todėl labai simboliška, kad Kaunas gali juos pasveikinti būtent dabar, būdamas šiuolaikine – Europos kultūros sostine“, – kalbėjo viena iš iniciatyvos sumanytojų Kauno švietimo inovacijų centro direktorė Rasa Borktevičienė.

Apibendrinus praėjusių metų veiklas bei pasiekimus, 2021-ųjų „Metų švietėjo“ apdovanojimui iš plataus siūlomų pretendentų rato atrinkti bei nominuoti 8 Kauno pedagogai:

  • Kauno lopšelio-darželio „Čiauškutis“ muzikos mokytoja Asta Ambrazevičienė,
  • KTU Vaižganto progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, anglų kalbos mokytoja Kristina Grigaitė-Bliūmienė,
  • Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos gamtos ir žmogaus, biologijos mokytoja bei neformaliojo ugdymo pedagogė Monika Mažintienė,
  • Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui ir projektinei veiklai Vilma Milašiūnaitė,
  • KTU inžinerijos licėjaus fizinio ugdymo mokytoja Ilona Palavinskienė,
  • Kauno jėzuitų gimnazijos fizikos mokytoja Rigonda Skorulskienė,
  • Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos socialinė pedagogė Daiva Šabūnienė,
  • KTU inžinerijos licėjaus direktoriaus pavaduotoja ugdymui, informacinių technologijų mokytoja metodininkė Danguolė Zigmantaitė.

Pasak įstaigų vadovų, šie nominantai savo kasdienėje veikloje pasižymi išskirtine lyderyste, inovatyviais sprendimais ir aktyviu dalyvavimu projektinėse bei edukacinėse veiklose ne tik mokyklose, bet ir už jų ribų. Rengdami metodinę medžiagą ir pranešimus seminarams, jie dosniai dalijasi patirtimi su Kauno miesto ir visos Lietuvos kolegomis.

„Gyvename permainingais laikais: keičiasi technologijos, gamta, žmonių mąstymas ir net bendravimo būdai. Todėl mokytojas turi puikiai valdyti technologijas ir informacijos srautus. Jis turi eiti priekyje, o tai reiškia, kad kartais mums reikia aplenkti laiką ir svarbiausia – visada išlikti įdomiems.

„Metų švietėjo“ apdovanojimas – maloni staigmena, o drauge ir įsipareigojimas pateisinti gautą vardą. Džiaugiuosi galėdama užsiimti mėgstama veikla ir būti už tai pastebėta bei įvertinta. Jaučiant tokį palaikymą visus darbus atlikti gerokai lengviau“, – kalbėjo apdovanojimo „Metų švietėjas 2021“ laureate tapusi Kauno jėzuitų gimnazijos fizikos mokytoja R. Skorulskienė.

Paklausta, kokie pasiekimai išskyrė ją tarp kelių šimtų pretendentų, ilgametė pedagogė išliko kukli ir nesureikšmino savo nuopelnų: „Galbūt tai mano įvairiapusė veikla: esu mokytoja, dažnai dalinuosi patirtimi su kolegomis seminaruose, rašau vadovėlius ir kitas mokymosi priemones, dalyvauju švietimo politikoje, mokslinėje veikloje (esu studentė), o išmaniosios technologijos yra mano hobis. Visa ši veikla tarpusavyje labai susijusi, papildo viena kitą.“

Kauno jėzuitų gimnazijos direktorius kun. Aldonas Gudaitis pastebi, kad šiuolaikiški pedagogai gerokai skiriasi savo pirmtakų: „Man vertinga mokytoja yra tuomet, kai mokiniai veržiasi mokytis pas ją, o mokyklą baigusieji ilgai prisimena ir kalba apie ją. Mes kažkada mokėmės principu „užduota, išmokti, atsiskaityti“, o dabar mokytojai ypač vertinami dėl kūrybiškumo.

Rigonda Skorulskienė yra būtent tokia. Ji labai išgyveno, kai teko dirbti nuotoliniu būdu, nes tai žmogus, kuris nori vaikams perduoti žinias ne tik iš vadovėlių, bet nuvežti, parodyti, leisti patirti patiems. Ji tikrai verta „Metų švietėjo“ vardo.“

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis sako, kad „Metų švietėjo“ apdovanojimais pagerbti mokytojai – išsilavinusių ir pilietiškų ateities kūrėjų pavyzdys: „Savo prasmingu darbu jūs ne tik perduodate mokslo žinias, bet ir diegiate svarbiausias pamatines vertybes, o tai yra pagrindas sėkmingam jauno žmogaus augimui. Gyvename laikais, kai informaciją galima rasti vienu mygtuko paspaudimu, bet tai niekada neatstos nuoširdaus ir įkvepiančio ryšio su mokytoju. Tai ilgam išlieka vaikų atmintyje.“

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė, sveikindama nominantus ir laureatę, pažymėjo, kad tokių pasišventusių specialistų dėka Kaunas švietimo srityje jau nebe pirmus metus tvirtai išlaiko lyderio poziciją visos šalies mastu. Tai patvirtina ir paskutinių metų brandos egzaminų rezultatai.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content