„Kaunas 2022“ atidarymo savaitgalis artėja: atveriami nemokamai bilietai į didįjį atidarymo šou

Visos Europos ir net pasaulio akys nukreiptos į Kauną ir Kauno rajoną. Jau sausio 19 d. prasidės įžanginiai Europos kultūros sostinės titulo metų renginiai „Šviesos ratai“, kurie ugningais žingsniais įvykius priartins prie jų epicentro. Sausio 22 d., didžiojo atidarymo vakarą, niekas nė neketins miegoti – intensyvus ypatingų renginių grafikas sudėliotas iki pat paskutinių savaitgalio akimirkų.

Pirmieji ugningi akcentai – Kauno rajone

Nuo Čekiškės iki Vandžiogalos, nuo Šilainių iki Aleksoto – įžanga į kultūros sostinės metus sausio 19 d. įsižiebs atokiausiose Kauno rajono seniūnijose, vėliau persikels į miesto mikrorajonus.

Šie meniniai akcentai, simboliškai vadinami „Šviesos ratais“ – šaukliai, kviečiantys budinti Kauno Mitinį Žvėrį. Vietos gyventojai kviečiami prisijungti prie Mitiniam Žvėriui dedikuotos muzikinės perkusijos miniatiūros ir atlikti ją kartu su profesionaliais muzikantais. Tereikia atsinešti skambančių daiktų, kurių kiekvienas ras namuose – tinka net puodai ir kibirai!

Įžanginius renginius nutvieks paslaptingi šviesų šou (dalyviai: Arkadijus Gotesmanas, „Ritmas kitaip“, „Viduramžiai.lt“) bei chorų ir ansamblių pasirodymai.

Trečiadienį, sausio 19 d. Kauno Mitinio Žvėries žadinimo ritualui bursis Vandžiogalos, Čekiškės ir Piliuonos gyventojai. Sausio 20 d. sutemus veiksmas persikels į Garliavą, Akademiją ir Domeikavą. Artėdami prie miesto centro, „Šviesos ratai” sausio 21 d. stabtelės Kauno miesto mikrorajonuose – Petrašiūnuose, Aleksote ir Šilainiuose. Visi renginiai skirtingose vietose prasidės tą pačią valandą – nuo 19:30 val.

Atidarymai – ir muziejuose bei galerijose

Didysis „Kaunas 2022“ atidarymo renginys „Sukilimas“ vyks šeštadienį, sausio 22 d., 19:30 val. Tiek iki jo starto, tiek nuskambėjus finaliniams akordams, miestiečiams, Kauno rajono gyventojams bei svečiams „Kaunas 2022“ su partneriais pasiūlys per 100 meninių ir kultūrinių įvykių – koncertų, parodų, šokio pasirodymų ir kt., įskaitant unikalų Mitinio Žvėries žaidimą miesto gatvėse.

Būtent atidarymo savaitgalį atveriamos vienos svarbiausių Europos kultūros sostinės parodų, viena jų – šiuolaikinio meno žvaigždės iš Pietų Afrikos Williamo Kentridge‘o paroda „Tai, ko nepamename“. Visus metus Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje vyksiančią parodą kuruoja „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė.

Kauno architektūros ir jos konteksto svarbą atskleis tarptautinė paroda „Modernizmas ateičiai 360/365“.  Tai – Kauno architektūros ir jos konteksto svarbą atskleidžianti tarptautinė paroda „Modernizmas ateičiai 360/365“, įsikursianti ikoniniame Kauno centriniame pašte. Parodos organizatorius – „Kaunas 2022”.

Vėliau šiemet Kauno paveikslų galerijoje atidaromą Yoko Ono parodą anonsuoja šios meno pasaulio nonkonformistės instaliacija „Ex It“. Įspūdingas dydžiu ir gelme kūrinys įkurdintas daugelio nė karto nelankytuose Lietuvos banko rūmuose. Parodą organizuoja Šiuolaikinio meno centras (ŠMC).

Parodas „Kaunas 2022“ atidarymo proga dovanoja ir dar du šiemet Europos kultūros sostinės titulu pasipuošę miestai: galerijoje „Meno parkas“ į liuksemburgiečių Martine Feipel ir Jeano Bechameil parodą „Rytojaus pasaulio mechanika“ kviečia Ešas prie Alzeto. Novi Sadas (Serbija) savo avangardo meną pristatys Kauno fotografijos galerijoje.

Veiksmas – net vitrinose ir požeminėje perėjoje

Vos pasibaigus didžiajam atidarymo renginiui šeštadienio vakarą, Kauno Kristaus prisikėlimo bazilika taps švyturiu, kelrode žvaigžde miestą patirti pasiryžusiems šventės dalyviams. Šviesos spindulys bus matomas iš tolimiausių miesto vietų, o keliaudamas iki bažnyčios kiekvienas susikurs savo maršrutą.

Vaikštinėjantys Laisvės alėja ir jos prieigomis atkreips dėmesį į parodą „Lietuvos dizainas: from Temporary to Contemporary“. Lietuviško dizaino raidą pristatanti ekspozicija įsikurs tokių legendinių vietų, kaip Kauno centrinis knygynas, „Spurginė“, „Vilties“ vaistinė, taip pat Nacionalinio Kauno dramos teatro, net Kauno apylinkės teismo ir Kauno apygardos prokuratūros ir kitų įstaigų vitrinose.

Iš Laisvės alėjoje esančių kavinių vitrinų pasigirs ir Pietų Afrikos kompozitoriaus, litvako Philipo Millerio kantatos garsai, o pasaulinė „Kauno kantatos“ premjera įvyks 2022-ų metų rudenį.

Visą savaitgalį interaktyvią meno instaliaciją patirti ragins Laisvės alėjoje veikianti Kauno miesto Vinco Kudirkos viešoji biblioteka. Čia, sutikę robotą-poetą, galėsite tapti technologijų bendraautoriais, o į klasikinę literatūrą, kalbą, sakinius bei įprastas žodžio reikšmes pažvelgti iš naujos perspektyvos.

Kauno apskrities viešoji biblioteka, tuo tarpu, kvies aplankyti skulptūrų parodą „Kauno žvėries brolija“  ir pratęsti pažintį su mi(s)tinėmis būtybėmis interaktyvų vaidmenų žaidimą.

Kartu su „Kaunas 2022“ į Šiuolaikinę sostinę žygiuoja ir tokie istoriniai miesto „senbuviai“, kaip Kauno tvirtovė. Instaliacija „Komendanto bunkeris / Į šiuolaikinę tvirtovę“ kvies pirmą kartą įžengti į paslaptingą objektą Vytauto parke – komendanto bunkerį.

Netikėto veiksmo netruks ir viešosiose erdvėse. Net septyniose skirtingose vietose  lauks ypatingi – ir vis kitokie – „PinoKeys“ pasirodymai. Kūrybiniame procese savo jėgas sujungė menininkai ir žmonės su negalia.

Įtraukiantys modernaus šokio žanro butoh pasirodymai „Butoh. Atminties judesiai“ vyks požeminėje perėjoje prie Kauno geležinkelio stoties. Tai – preliudija į rudenį IX forte vyksiantį iš Pietų Afrikos Respublikos kilusio šokėjo ir choreografo Tebby W. T. Ramasike pasirodymą.

Vienybės aikštė – simbolinė pusiaukelė iki Prisikėlimo bazilikos, paskutinės pirmosios trilogijos dalies kelionės stotelės, kurioje vėlyvą vakarą koncertuo ruošis Kauno valstybinis choras. Būtent Vienybės aikštėj taps idealia vieta atsipūsti, sušilti, pasistiprinti ir pasimėgauti gyva muzika.

Atidarymo vakarą renginiai vyks iki pat vidurnakčio, o kitą dieną (sausio 23 d.) jie visus pakvies tęsti kultūrinę kelionę per miestą.

Puiki proga aplankyti jau vykstančias parodas

Sausio 19–23 dienomis ypatingas programas ir ekskursijas siūlys besibaigianti tarptautinė šiuolaikinio meno paroda „MagiC Carpets Landed“ ir paskutinį mėnesį veikianti 13-oji Kauno bienalė, kurių eksponatai laukia tokiose vietose, kaip Krepšinio namai, Velnių muziejus, Kauno paveikslų galerija, Kauno geležinkelio stotis bei viešosios erdvės.

Pamatyti Istorinę LR Prezidentūrą kitomis akimis kvies naujoji šio muziejaus ekspozicija „Rūmų istorijos“. Ji siekia laikus, kai pastate buvo įsikūrusi Kauno gubernatoriaus rezidencija, vėliau lankėsi Vokietijos kaizeris, pietavo kareiviai, veikė sovietiniai mokytojų namai, o baigiasi pastarųjų metų įvykiais ir idėjomis.

Dvi modernistinei architektūrai neabejingiems patiksiančios ekspozicijos veikia istoriniuose A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje. Paroda „ARNO FUNKcionalizmas“ skirta vienam įdomiausių ir paslaptingiausių tarpukario Kauno architektų, inžinierių, interjerų meistrų – Arnui Funkui. Tuo tarpu interaktyvi, pastatų kopijų gausi paroda „Moder…Kas? Kauno modernizmas! Ir architekto profesija“, skirta vaikams, bet tinkama ir suaugusiesiems.

„Kaunas 2022“ atidarymo renginiuose privalu laikytis LR Vyriausybės nustatytų sveikatos saugos taisyklių – saugaus atstumo laikymosi, nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimo ir kitų aktualių rekomendacijų.

Nemokamų registracijos bilietų skaičius yra ribotas

Nemokami registracijos bilietai į didįjį Kauno – Europos kultūros sostinės atidarymą – pirmąjį šiuolaikinio Kauno mito trilogijos veiksmą – „Sukilimas“ platinami bilietų platformoje ČIA.

Organizatoriai primena, jog dėl pandemijos valdymo reikalavimų, bilietų skaičius – ribotas. Didysis atidarymas bus transliuojamas per televiziją, internetu bei oficialiose KAUNAS 2022 Facebook ir Youtube paskyrose.

Visi šie ir dar daugiau atidarymo savaitgalio renginių – inteligentiškas „apšilimas“ prieš visus veiksmo kupinus metus, kuomet Kaunas ir Kauno rajonas bus viena Europos scena.

Pilną ir aktualią Europos kultūros sostinės atidarymo renginių programą galima visada turėti po ranka, atsisiuntus mobiliąją programėlę „Kaunas 2022“ arba rasti www.kaunas2022.eu/sukilimas 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content