Buvęs avarinės būklės mokyklos pastatas Žaliakalnyje lauks naujų savininkų

Dėl stipraus fizinio nusidėvėjimo, įvairių trūkumų ir neatitikimo higienos normoms 2018 metais duris užvėrusią buvusią Vinco Bacevičiaus pradinę mokyklą Savanorių prospekte nuspręsta įtraukti į savivaldybės nekilnojamojo turto sąrašą, parduodamą viešame aukcione. Tokiam sprendimui pritarė antradienį posėdžiavusi miesto taryba.

2018 m. miesto tarybos sprendimu buvusi Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla sulaukė reorganizacijos ir prisijungė prie Kauno Žaliakalnio progimnazijos. Tąkart taip išspręstas mokinių ugdymo tęstinumo bei viso mokyklos personalo klausimas. Tuo metu patalpos laikinai buvo patikėtos socialiai atsakingai iniciatyvai – augalų „Gyvybės langeliui“.

Tais pačiais metais LR Švietimo ir mokslo ministerijos švietimo kokybės ir regioninės politikos departamentas, atsakydamas į mokinių tėvų skundus, konstatavo, jog netoleruotina reikalauti, kad pastatas būtų išsaugotas, kai jam reikalingas kapitalinis remontas.

Dokumente pabrėžiama, kad Kauno V. Bacevičiaus pradinėje mokykloje mokiniai neturi tinkamų edukacinių erdvių ugdymo procesui įgyvendinti – nėra aikštyno, stadiono, skaityklos, sporto salės ir kitų reikiamų erdvių. Auklėtiniai buvo mokomi neužpildytose klasėse, nors pagal teisės aktų reikalavimus kiekvienoje jų turi būti po 24 mokinius. Tai rodė apie neracionalų lėšų panaudojimą.

Pasak Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjo Donato Valiuko, miestas ilgą laiką ieškojo įvairių įmanomų būdų, kaip pastatą įgalinti, tačiau visi bandymai buvo nesėkmingi dėl avarinės objekto būklės.

„Analizavome nemažai skirtingų alternatyvų, kurios leistų efektyviai prikelti pastatą naujam gyvenimui, tačiau jis yra visiškai nusidėvėjęs ir netinkamas naudoti. Muzikos, dailės ir kitos neformaliojo ugdymo įstaigos, kurių vadovams siūlyta apsvarstyti įsikūrimą šiose patalpose, tokios galimybės atsisakė dėl nederamų sąlygų. Taigi dėl šių objektyvių priežasčių čia jokių funkcijų ar veiklų nenumatyta. Statinių komplekso atnaujinimas kainuotų pernelyg brangiai. Tuo metu Žaliakalnis kartu su aplinkiniais mikrorajonais sparčiai auga ir keičiasi, todėl nėra prasmės delsti bei stabdyti miesto plėtros“, – teigė D. Valiukas.

Pasak savivaldybės atstovų, galima tik apgailestauti, kad prieš dešimtmetį ir anksčiau pastatas išvis niekam nerūpėjo. Dar 2015 metais Kauno visuomenės sveikatos centras dėl įvairių pažeidimų ir trūkumų sustabdė mokyklos leidimo-higienos pasą, todėl ugdymo įstaiga nebegalėjo tęsti savo veiklos. Pradelstas laikas statiniams padarė didžiulę žalą.

Medinis pastatas ilgą laiką buvo prižiūrimas, saugomas ir šildomas, kadangi jis buvo įtrauktas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Tačiau 2020 metų kovą buvusi mokykla išbraukta iš kultūros vertybių registro, teisinė apsauga panaikinta.

Miesto tarybai pritarus, į savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąrašą, parduodamą aukcione, įtrauktas 847 kv. metrų 2 aukštų rąstinis pastatas, registruotas adresu Savanorių pr. 91A, taip pat 51 kv. metrų ūkinis pastatas, kiemo statiniai, aikštelė, kanalizacijos šuliniai ir tvora.

Kaune esama gerųjų pavyzdžių, kuomet nenaudojamos, apleistos patalpos buvo pasitelktos būtent nevalstybinės ugdymo įstaigos veiklai. Prieš kelerius metus jungtinėmis organizacijos bei jos bendruomenės pastangomis buvusį Vydūno pagrindinės mokyklos pastatą Šiaurės prospekte įsigijo ir jame sėkmingai šeimininkauja Kauno Valdorfo mokykla.

Šiuo metu miestas su vietų stygiumi mokyklose nesusiduria. Iš viso Kaune veikia 61 bendrojo ugdymo įstaiga. Jose mokosi per 32,5 tūkst. vaikų. Dar 5 tūkst. moksleivių lanko privačias įstaigas.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content