Draugiškas miestas visiems: Kaunas kviečia įvertinti socialiai atsakingas organizacijas ir iniciatyvas

Minint Tarptautinę žmonių su negalia dieną, Kaunas trečius metus iš eilės pagerbs gyventojus, organizacijas ir investuotojus, kuriančius mieste jaukią bei draugišką aplinką visiems. Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į kilnius darbus bei iniciatyvas, tradiciškai rengiami apdovanojimai „Kaunas visiems“. Kauniečiai kviečiami teikti pretendentus trims nominacijoms. Organizatoriai teigia jau sulaukę pirmųjų siūlymų, tarp kurių ir netradicinis sprendimas – apdovanojimą skirti didelio atgarsio dėl būsimo akmeninio grindinio sulaukusiai Vilniaus gatvei.

Trys reikšmingos nominacijos

Simbolinių apdovanojimų „Kaunas visiems“ laureatai kasmet renkami trijose skirtingose nominacijose – verslo, vietos ir iniciatyvos. Kiekvienas kaunietis gali individualiai ar savo atstovaujamų organizacijų vardu teikti kandidatūras, siunčiant informaciją apie juos el. paštu [email protected] iki gruodžio 13 dienos.

Siūlomus nominantus vertins bei šių metų laureatus išrinks Kauno miesto savivaldybės Neįgaliųjų reikalų tarybos komisija. Jie bus paskelbti gruodžio 21-ąją vyksiančiame paskutiniame šių metų Kauno savivaldybės tarybos posėdyje.

Verslo nominacijoje vertinamos įmonės, savarankiškai vykdančios specialiųjų poreikių turinčių žmonių integraciją į darbo rinką. Vietos kategorija skirta viešosios paskirties pastatų ir kitų erdvių šeimininkams, užtikrintiems sklandų neįgaliųjų patekimą bei patogų naudojimąsi teikiamomis paslaugomis. Iniciatyvų srityje laukiama pasiūlymų su įgyvendintomis ar tęstinėmis bendruomeniškumo ir žmonių su negalia integracijos idėjomis.

Siūlo įamžinti Vilniaus gatvę

Įtempta epidemiologinė situacija šalyje vėl pakoregavo šio renginio scenarijų. Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, jis kelsis į virtualią erdvę – laureatai bus paskelbti nuotoliniu būdu, o patys apdovanojimai kiekvienam įteikti individualiai.

Kauniečiai jau pateikė pirmuosius galimus pretendentus 2021-ųjų apdovanojimams. Tarp jų sulaukta ir gana neįprasto siūlymo. Neįgaliųjų bendruomenės atstovai siūlo vietos kategorijoje apdovanojimu įvertinti šiemet rekonstrukcijos sulaukusią Vilniaus gatvę. Pasak laiško autorių, toks simbolinis gestas įprasmintų žmonių su negalia kovą dėl lygesnio bei visiems prieinamo akmens grindinio pagrindinėje Senamiesčio erdvėje.

„Dvejus metus trunkanti pasaulinė pandemija visiems mums parodė, jog, nepaisant tautybių, amžiaus, sveikatos ir kitokių skirtumų, visų pirma esame žmonės, turintys tokius pačius rūpesčius, poreikius ir svajones.

Šios pamokos turėtume nepamiršti mūsų įprastoje kasdienybėje. Kampanija „Kaunas visiems“ kaip tik ir siekia atkreipti kauniečių dėmesį į būtinybę kuriant verslus, gyvenamąją arba darbine aplinką, daryti ją tokią, kad būtų draugiška visiems ir netaptų kliūtimi kitam žmogui dėl jo turimos negalios. Šie apdovanojimai yra padėka ir pagarbos ženklas drauge kuriantiems Kauną, kuriame gera gyventi kiekvienam“, – sako trečią kartą rengiamos iniciatyvos sumanytojas Kauno savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas dr. Donatas Večerskis.

Kuria bendrystę ir auga drauge

Praėjusiais metais verslo kategorijoje apdovanotos net dvi įmonės. Bendrovė „Genba Food“ įvertinta už ypatingą dėmesį Kauno „Arkos“ bendruomenei, kurios kasdienė veikla tiesiogiai susijusi su negalią turinčių žmonių integracija į visuomenę, o UAB „Argentavis“ per 2020-uosius be valstybės pagalbos įdarbino daugiausia negalią turinčių asmenų Kaune.

Metų iniciatyvos kategorijoje ryškiausiai pasirodė tarptautinio projekto „Stebuklingi kilimai“ (angl. „Magic Carpets“) choreografų ir šokėjų Manto Stabačinsko bei Vasaros Visockaitės judesio laboratorija. Menininkai leidosi į žaismingo kūrybiškumo paieškas su negalią turinčių asmenų centro „Korys“ bendruomene.

„Integracija – viena svarbiausių mūsų projekto užduočių. Neskirstome negalių pagal tipus, o dirbame su visais lygiavertiškai. Žinoma, šis darbo principas kelia iššūkių ir tikrai nėra pats lengviausias, bet tolimesnėje perspektyvoje tai yra gerokai pranašesnis ir efektyvesnis kelias bendrystės link. Svarbu kurti bendruomeniškumo jausmą, kai nariai ne tik mokosi iš profesionalų, bet auga drauge padėdami vienas kitam“, – kalbėjo V. Visockaitė.

Renginiai ir edukacinės veiklos

Šiais metais renginiai ir edukacinės veiklos, skirtos Tarptautinei žmonių su negalia dienai minėti Kaune, prasidėjo lapkričio 30-ąją. Miesto muziejai, teatrai, bibliotekos atvėrė savo duris, kviesdami pasisvečiuoti tuos, kuriems dėmesio ir bendrystės reikia labiausiai.

Gruodžio 3-iąją prekybos centro „Akropolis“ antrame aukšte surengta rankdarbių mugė „Kaunas visiems“, kurioje kauniečiai prieš artėjančias Šv. Kalėdas kviečiami įsigyti ypatingas dovanas sau ir artimiesiems.

Daugiau informacijos apie apdovanojimus „Kaunas visiems“ ir renginius galima rasti internete: bit.ly/kaunas-visiems-renginiai.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content