Dar daugiau galimybių kauniečiams pasiskiepyti: plečiasi vakcinavimo vietų sąrašas

Prastėjant epidemiologinei situacijai visoje šalyje, pagrindiniu prioritetu ir toliau išlieka efektyvi gyventojų apsauga. Siekiant, kad kuo daugiau žmonių pasiskiepytų nuo COVID-19 ar revakcinuotųsi sustiprinančia trečia doze, nuo kitos savaitės Kaune veiks 18 skiepijimo vietų ir jų sąrašas dar plėsis. Kauniečių patogumui, medikai ir toliau skiepys Ledo rūmuose, privačiuose medicinos centruose, taip pat vyks skiepyti į namus. Siaučiant virusinėms ligoms, specialistai ragina apsisaugoti ne tik nuo koronavirusinės infekcijos, bet ir gripo. 

Skiepai arčiau žmonių

Vakcinų prieinamumas ir gyventojų saugumo užtikrinimas – išlieka prioritetu kovoje su koronavirusine infekcija, todėl nuo spalio 18 d. Kauno mieste veiks beveik dvi  dešimtys vakcinavimo vietų. Visi norintieji ir toliau galės pasiskiepyti Ledo rūmuose, taipogi pacientams duris atvers privačios medicinos įstaigos.

„Į kauniečių vakcinavimo procesą įsijungia vis daugiau privačių laboratorijų, šeimos klinikų bei kitų medicinos įstaigų, kurios nemokamai skiepys nuo COVID-19. Šis skaičius tikrai ne baigtinis, todėl tikimės, kad netrukus turėsime skiepų punktus visuose miesto mikrorajonuose.

Gyventojai gali rinktis arčiausiai namų ar darbų esančius punktus, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į priėmimo sąlygas. Skiriasi išankstinių registracijų tvarkos, dalis įstaigų aptarnauja visus gyventojus, kitos – išskirtinai tik savo pacientus. Taip pat varijuoja vakcinų pasirinkimas bei laisvų vietų skaičiai“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė.

Šiuo metu mažieji vakcinavimo punktai įsikūrę Centro, Eigulių, Žaliakalnio, Dainavos, Šilainių, Panemunės, Vilijampolės ir Gričiupio mikrorajonuose. Visų vakcinavimo punktų darbo laikai, kontaktiniai numeriai ir kita aktuali informacija skelbiami bei nuolat atnaujinami internete: svarbu.kaunas.lt/vakcinacija/ 

Papildoma apsauga nuo gripo

Įsibėgėjant šaltajam metų sezonui, Kaune stebimas augantis užsikrėtimų skaičius ne vien koronavirusine infekcija, bet ir kitomis virusinėmis ligomis. Tai lemia ne tik vėstantys orai, bet ir aktyvus, kasdienis kontaktų tinklas, apsilankymai įvairiose viešose vietose.

Gyventojai, norintys pasirūpinti savo bei aplinkinių saugumu, skatinami pasiskiepyti ne tik nuo COVID-19, bet ir nuo gripo. Jo sezonas įprastai prasideda spalio mėnesį ir baigiasi tik gegužę.

Remiantis naujausiomis Lietuvos infektologų draugijos (LID) rekomendacijomis, kurios yra priimtos atsižvelgiant į Ligų kontrolės ir prevencijos centrų gaires, vieno vizito metu gyventojai gali gauti kelis skiepus – nuo COVID-19, gripo ir pneumokokinės infekcijos.

Pasak jų, vakcinavimas nuo kelių virusinių ligų yra visiškai saugus, kadangi skiepai leidžiami į skirtingas kūno vietas. Tokiu būdu siekiama sumažinti papildomų ar perteklinių vizitų gydymo įstaigose skaičių ir palengvinti vakcinacijos procesą gyventojams.

Asmenys, kurie vieno vizito metu nori pasiskiepyti nuo kelių skirtingų ligų, pirmiausia turėtų kreiptis į pirminės sveikatos apžiūros įstaigą, kurioje yra prisirašę. Turintiems lėtinių ligų ar dvejojantiems rekomenduojama pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.

Revakcinacija trečiuoju skiepu

Prioriteto tvarka revakcinuotis trečiuoju skiepu kviečiami sveikatos sistemos, globos ir socialinių įstaigų darbuotojai bei 65 metų sulaukę ir vyresni senjorai. Jie skiepijami „Comirnaty“ („BionTech“ ir „Pfizer“) arba „Spikevax“ („Moderna“) vakcina.

Trečiąjį skiepą asmenys gali gauti praėjus ne mažiau kaip 180 dienų nuo antrosios vakcinos dozės, jei buvo paskiepyti „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Vaxzevria“ vakcinomis.

Gyventojai taip pat gali rinktis, ar skiepytis ta pačia, ar kito gamintojo sukurta vakcina. Vyresnio amžiaus asmenims, atsižvelgiant į lėtines ligas ar sveikatos būklę, dėl vakcinų pasirinkimo rekomenduojama pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Asmenys, kurie priklauso prioritetinėms grupėms ir nori gauti trečiąjį skiepą, kviečiami registruotis per platformą vakcinavimas.kaunas.lt arba skambinti į Koronos karštąją liniją 1808. Revakcinuotis rekomenduojama užsiregistravus iš anksto – tokiu būdu procedūros užtruks trumpiau.

Vyresnio amžiaus asmenys, kurie dėl sveikatos būklės negali savarankiškai judėti, skiepijami namuose.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content