HERITAS’21: Įkrauk paveldą. Alternatyvi diskusijų erdvė

Rugsėjo 23 dieną kultūros paveldo festivalis „Heritas“ kviečia į Vilniuje vyksiančias alternatyvias diskusijas. Jų metu bus paliestos keturios, aktualumo neprarandančios temos, apimančios kultūros paveldo įveiklinimo, komunikavimo, interpretavimo bei konfliktų sferas. Renginio organizatoriai ragins dalyvius aktyviai įsitraukti į diskusijas ir kelti probleminius klausimus.

Diskusijoje „Kaip „įdarbinti“ kultūros paveldą? Poreikis, interesai, iššūkiai“ dalyviai ir pranešėjai ieškos atsakymų į klausimus – ar mes gebame ne tik utilitariai ikinkyti paveldą, bet ir su juo  ką nors prasmingo nuveikti? Ar praeities ženklai mūsų dienomis yra aktyvūs veikėjai, o ne pasyvūs statistai? Diskusijoje bus kalbama apie tai, kaip bėgant laikui keitėsi požiūris į praeities įveiklinimą ir poreikį tai daryti; su kokiais iššūkiais susiduria valdytojas, norintis suderinti verslą su „praeities dvasios“ išsaugojimu; kaip intensyvesnis arba kūrybingesnis paveldo naudojimas gali padėti išvengti perteklinių intervencijų. Diskusijos dalyviai ir pranešėjai: architektas Vytautas Biekša, nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistas – Robertas Zilinskas, konsultantas, laidos „Rinkodaros guru“ autorius ir vedėjas – Giedrius Juozapavičius, diskusiją moderuos architektas – Matas Šiupšinskas.

Pagrindinė diskusijos „Paveldas – atsinaujinantis išteklius. Masinės statybos daugiabučių palikimo interpretacija“ tema – naujasis paveldas – daugiabučių gyvenamųjų namų kompleksai ir rajonai. Atėjus laikui juos renovuoti, keliamas klausimas – ar jie pasižymi kokiomis nors vertėmis, o jei taip, tai kokiomis? Ar gali vertę įgauti tai, kas atsirado kaip masinė gyvenamoji statyba? Ar šiai architektūrai privalu taikyti unikalaus kūrinio kriterijus, ar tai daugiau socialinę ir istorinę vertę turintys objektai šiuolaikinėje, į tvarumą orientuotoje visuomenėje? Į šiuos bei daugelį kitų klausimų diskusijoje bandys atsakyti architektė, Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė – Rūta Leitanaitė, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lektorė – Dr. Viltė Janušauskaitė, menotyrininkė, Vilniaus muziejaus direktorė – Dr. Rasa Antanavičiūtė. Diskusiją moderuos architektūros istorikė, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto profesorė – Dr. Marija Drėmaitė.

Diskusijoje „Paveldo komunikacija: ieškomas vertėjas. Nutolę erdvėje, suartinti komunikacijos“ paveldo tyrinėtojai ir praktikai kviečiami pasidalinti patirtimi ir įžvalgomis, kaip perteikti įvairius, erdviniu požiūriu nutolusius kultūros paveldo objektus. Organizatoriai kvies diskutuoti apie kultūros kelių, kaip paveldo komunikacijos fenomeną, paveldo muziejų ir muziejų–draustinių komunikacijos iššūkius bei galimybes. Diskusijos moderatorė – archeologė, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentė Justina Poškienė, diskusijos dalyviai ir pranešėjai: kultūros istorikė, ambasadorė – Dr. Irena Vaišvilaitė, menotyrininkė, Vilniaus dailės akademijos lektorė – Dr. Indrė Užuotaitė bei Daugyvenės kultūros Istorijos muziejaus – draustinio direktorė – Dr. Laura Prascevičiūtė.

„Paveldo konfliktai – ko jie mus moko. Laikas, turtas ir pinigai“ diskusijoje dalyviai ir pranešėjai kalbės apie paveldo išsaugojimo priežastis, apie tai, kas yra būtina paveldo išsaugojimui, dažną išteklių stoką bei iš to kylančią problemą – ar būti autentiškam apsimoka? Atsakymo į šį klausimą padės ieškoti: Paliesiaus dvaro šeimininkas – prof. Julius Ptašekas, UAB „Citus Group“ generalinis direktorius – Mindaugas Vanagas, architektė, Všį „Idėjos miestui“ vadovė – Dr. Inga Urbonaitė – Vadoklienė. Diskusiją moderuos paveldo apsaugos specialistas Renaldas Augustinavičius.

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto ir „Heritas“ organizuojama diskusijų erdvė – tai idėjų ir bendrų sprendimų paieškos laboratorija, į kurią kviečiami visi besidomintys kultūros paveldu ir jo išsaugojimu. Renginys vyks Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Didžiojoje salėje, nuo 10.00 iki 18.00 val.

Daugiau informacijos: https://heritas.lt/festivalis/alternatyvi-diskusiju-erdve/

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content