Pokyčių sulaukia vis daugiau daugiabučių kiemų: per ketverius metus pradėti 300 projektų

Galimybę atnaujinti savo gyvenamąją aplinką suteikiančią programą „Svajonių kiemas“ šiais metais nusprendė išbandyti daugiau nei pusšimčio daugiabučių savininkai. Gyventojai ruošiasi ne tik suformuoti žemės sklypus ar parengti techninius projektus, bet ir atlikti realius darbus – įsirengti daugiau vietų automobiliams, vaikų žaidimo aikštelių ir net pasisodinti želdinių. Iš viso per ketverius metus miestas iniciatyvoms skyrė apie 700 tūkst. eurų.

Akivaizdūs teigiami pokyčiai

„Prieš šešerius metus kauniečius pakvietėme atnaujinti aptriušusius pastatų fasadus, o netrukus – ir tvarkyti daugiabučių aplinką. Miestas tam skiria ženklią paramą. Jau ketvirtus metus skaičiuojančio projekto „Svajonių kiemas“ rezultatai akivaizdūs. Kauniečiai sodina želdinius, įsirengia automobilių stovėjimo bei vaikų žaidimų aikšteles“, – sakė Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Šįmet miesto savivaldybė su gyventojais pasirašė 54 sutartis: ruošiamasi suformuoti 23 sklypus, parengti 17 techninių projektų ir atlikti 14 realių tvarkymo darbų. Jų įgyvendinimui bus skirta apie 200 tūkst. eurų.

Dar šių metų pradžioje programa „Svajonių kiemas“ sulaukė teigiamų pokyčių – miesto tarybos sprendimu buvo praplėstas finansuojamų tvarkymo darbų sąrašas. Nuo šiol be automobilių stovėjimo, sporto ar vaikų žaidimo aikštelių galima įsirengti lietaus nuotekų sistemas, dviračių stogines ar net elektromobilių įkrovimo stoteles. Taip pat suteikta galimybė pasisodinti daugiau želdinių.

Sektini pavyzdžiai

Pasak Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, dalis daugiabučių kiemų atnaujinimo programoje dalyvauja nuo projekto pradžios ir laikosi eiliškumo: suformuoja žemės sklypą, parengia techninį projektą ir imasi realių tvarkymo darbų.

„Pavyzdžiui, vienas daugiabutis Perkūno alėjoje, tik prasidėjus programai, pateikė prašymą ir susiformavo žemės sklypą. Vėliau buvo paruoštas techninis projektas ir įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Šįmet šio namo gyventojai patys pirmieji pateikė prašymą savivaldybei ir atliko kiemo tvarkymo darbus – įsirengė naują dangą bei šaligatvius.

Pats paraiškų teikimo procesas nėra sudėtingas. Kilus klausimams, visą reikalingą informaciją pateikia kompetentingi specialistai. Naują paraiškų priėmimo etapą planuojama skelbti kitų metų pradžioje. Tačiau raginame gyventojus, galvojančius apie pokyčius savo kiemuose, pradėti domėtis programa jau dabar“, – teigė A. Pakalniškis.

Įsirengs aikštelę automobiliams

Vienas iš sektinų pavyzdžių – renovuotas daugiabutis Partizanų gatvėje, kurio gyventojai jau kitąmet ruošiasi įsirengti automobilių stovėjimo aikštelę. Pasak butų savininkų bendrijos „Klevas“ pirmininkės Astos Kamarauskienės, iki šiol kieme problemų dėl transporto priemonių statymo netrūksta. Tad tai buvo viena priežasčių, paraginusi imtis pokyčių.

„Esame susiformavę sklypą ir parengę techninį projektą. Realūs darbai turėtų prasidėti jau kitų metų pavasarį. Norime, kad kieme būtų tvarka ir kiekvieno buto gyventojai turėtų vietą savo automobiliui. Dar viena priežastis, paskatinusi dalyvauti programoje, didelė finansinė parama. Tai ypač svarbu savo gyvenamąją aplinką norinčioms susitvarkyti bendrijoms“, – tikino A. Kamarauskienė.

Pasak pirmininkės, įgyvendinę projektą gyventojai ateityje svarstys galimybę įsirengti daugiau patogumų.

Pradėta šimtai projektų

2018 m. startavusi programa „Svajonių kiemas“ davė pradžią daugiau kaip 300 projektų įgyvendinimui, kuriems per ketverius metus buvo skirta apie 700 tūkst. eurų.

Prašymą savivaldybei pateikę gyventojai idėjų realizavimui gali tikėtis iki 50 procentų dalinės paramos. Į didesnę paramos dalį pretenduoja gyventojai, tuo pačiu renovuojantys ir savo daugiabučius. Daugiau informacijos apie programą: svajoniukiemas.kaunas.lt.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content