Kaune keičiasi viešojo transporto sistema: laukia patogūs ir interaktyvūs patobulinimai

Jau nuo rugpjūčio 1-osios Kauno miesto viešasis transportas keleivius pasitiks atsinaujinęs: startuoja patobulinta bilietų sistema ir nuo jos neatsiejami interaktyvūs komposteriai. Ji veiks panašiu principu, kaip ir daugelio simpatijas pelniusi išmanioji programėlė „Žiogas“. Patobulinimų dėka, nuo šiol nesvarbu kiek keliausite su viešuoju transportu, per kalendorinį mėnesį neišleisite didesnės sumos, nei kainuoja mėnesinis bilietas.

Pokyčiai palengvins keliones

Kauno viešojo transporto ateitis neatsiejama nuo tvarių ir inovatyvių sprendimų. Pastaruosius kelerius metus „Kauno autobusų“ vykdomi projektai užtikrina, kad mažėtų susisiekimo kaštai, aplinkos tarša, o kauniečių bei miesto svečių kelionės būtų maksimaliai patogios.

Pirmuoju perversmu tapo „Transporto balsas“  –  regėjimo negalią turintiems žmonėms skirtas inovatyvus sprendimas, realiu laiku teikiantis garsinę informaciją apie atvažiuojantį viešąjį transportą. Dar vienas žingsnis viešojo transporto modernizavimo srityje žengtas, kai miesto autobusuose ir troleibusuose pradėjo veikti mobili bilietų pirkimo ir žymėjimo programėlė „Žiogas“. Rugpjūčio 1 d. startuoja ir trečiasis projektas – atnaujinama bilietų sistema, transporte diegiami inovatyvūs komposteriai, o programėlė „Žiogas“ perkeliama iš virtualios erdvės į realią kortelę.

„Miesto savivaldybės padrąsinti po „Transporto balso“ ir „Žiogo“ sukūrimo supratome, kad galime padaryti ir inovatyvią, naują bilietų sistemą. Ją kūrė ne tik technologijų ekspertai, sukaupę didžiulę patirtį, bet ir transporto srities atstovai, tad ji ne tik technologiškai pažangi, tačiau ir praktiškai patogi“, teigė „Kauno autobusai“ rinkodaros vadovas Karolis Dekeris.

Pasak jo, keleiviams, turintiems senas korteles ir jose galiojantį terminuotą bilietą ar vienkartiniam bilietui pažymėti pakankamą pinigų sumą, daryti nieko nereikės. Turimos kortelės galios ir toliau.

Gyventojų patogumui nuspręsta palikti trijų mėnesių ir metinius terminuotus bilietus, kuriuos lojaliausi keleiviai galės įsigyti klientų aptarnavimo centre arba interneto savitarnoje.

Atnaujinimo sulauks ir komposteriai

Atsinaujins ne tik bilietų sistema, tačiau ir vos per vieną naktį Kauno viešajame transporte bus įdiegta 800 naujų, interaktyvių komposterių su dideliais spalvotais ekranais. Kartu su šiais įrenginiais užmarštyje liks ir sudėtingas elektroninių kortelių aktyvavimas, daugeliui painiavos sukeldavę mygtukai bei bilietų žymėjimas.

„Ši sistema bus paprasta keliaujančiam. Nelieka mygtukų, sudėtingo pildymo, nes bet kuriame platinimo taške galėsi papildyti kortelę tokia suma, kokia nori. Komposteris pats žinos, kokia nuolaida priklauso keliautojui, tad bus išvengta pildymo klaidų, o prie komposterio kortelę priglaudus antrą kartą, papildomai pinigai nebus nuskaitomi.

Naujoji sistema draugiška net ir tiems, kurie dėl tam tikrų aplinkybių nebegali važinėti viešuoju transportu. Pinigai niekur nedingsta, o saugiai lieka kortelėje iki kitų kelionių“, pasakojo  K. Dekeris.

Dar vienas svarbus patobulinimas – naujuosiuose prietaisuose informacija bus pateikiama lietuvių ir anglų kalbomis. Šią informaciją komposteris „sužinos“ vos tik prisiregistravus prie „Žiogo“ savitarnos internete ir pasirinkus norimą kalbą.

Autobusuose ir troleibusuose apie sėkmingai atžymėtą bilietą informuos ne tik garsinis signalas, bet ir spalvos. Žaliai nusidažęs ekranas nurodys, jog bilietas sėkmingai pažymėtas. Geltona spalva pažymėtas likutis įspės apie pasiektą 2 eurų ribą, o raudonos spalvos ekranas praneš, kad bilietas nepažymėtas, joje nepakankamas likutis arba kortelė neatpažinta.

Papildyti bus dar patogiau

Pinigais papildytos programėlės sąskaita žymimi vienkartiniai bilietai už 70, 35 arba 14 centų, priklausomai nuo to, kokia iš galimų nuolaidų pasirinkta. Kaupiamasis mėnesinis bilietas įgyjamas automatiškai, vos pasiekus mėnesinio bilieto sumą – 28 (pilną), 14 (su 50 proc. nuolaida) arba 5,6 (su 80 proc. nuolaida) eurų.

Tiek naujas, tiek senas korteles bus galima papildyti visose Kauno RIMI ir MAXIMA kasose, o taip pat keleiviams įprastose „Kauno spaudos“, „Lietuvos spaudos“ ir NARVESEN kioskuose. Čia klientai jas galės prisidėti norimą pinigų sumą. Taip pat bilietėlius, kaip ir anksčiau, bus galima įsigyti ir pas vairuotoją.

Papildyti korteles ir jose matyti vartotojams aktualią informaciją bus galima ir internetu. Sukurta naujoji klientų savitarnos interneto svetainėje ziogas.kaunas.lt, kurioje taip pat bus galima ir  papildyti kortelę trijų mėnesių bei metiniais terminuotaisiais bilietais.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content