Projekto „Švarūs miestai“ dviratis riedės Kaune: dirbtinis intelektas nustatys gatvių švaros indeksą

Šiais metais iniciatyvos „Mes Darom“ komanda įgyvendina projektą „Švarūs miestai“. Šį kartą jie subūrė savanorių-dviratininkų komandą, kurie išmaniuoju dviračiu, matuojančiu miesto gatvių švaros indeksą, važinės Kauno mieste. Tikimasi, kad dėmesį traukiantis išmanusis dviratis ir viešai skelbiami matavimų rezultatai primins apie šiukšlinimo problemą bei paskatins gyventojų sąmoningumą. Savanorių vairuojamas elektrinis dviratis su šveicarų startuolio „Cortexia“ dirbtinio intelekto  kamera Kauno gatvėmis išrieda jau šiandien, liepos 28 d. ir mieste besimėtančias šiukšles fiksuos dvi savaites.

Šveicarų startuolis „Cortexia“ nuo 2008 m. bendradarbiauja su Europos miestais bei siūlo išmanius sprendimus, padedančius savivaldybėms bei aplinkos tvarkymo įmonėms palaikyti miestuose švarą.  Miestai, kurių aplinkos tvarkymo praktikoje švaros lygio matavimai vyksta kasdien, tampa ne tik patrauklesni, bet ir tvaresni.

Gatvių šlavimo darbai miestuose vyksta nuolat ir neabejotinai sumažina šiukšlių kiekį, prasklaido nusėdusias dulkes ir leidžia išvengti piktžolių. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad išvalius kelią šiukšlių nelieka. Šveicarijos mieste Ženevoje gatvių švaros lygis matuojamas jau ne vienerius metus. „Cortexia“ technologija kasmet leidžia sutaupyti iki 1.5 milijono miesto atliekų tvarkymo išlaidų per metus. Nauda ne tik ekonominė – surinkti ir išanalizuoti duomenys leidžia ieškoti ir kūrybinių sprendimų, kurie skatina ir gyventojų sąmoningumą.

Pirmiausia, taikant dirbtinio intelekto technologiją,  išskiriami  labiausiai atliekomis užteršti miesto plotai ir šios problemos kilmė, pvz. nepakankamas šiukšliadėžių kiekis, netinkamas vartotojų elgesys ir kt. Tuomet aplinkos tvarkytojų iniciatyva keičiama valymo infrastruktūra ir inicijuojamos socialinės reklamos kampanijos. Projektu „Švarūs miestai“ siekiama ne tik nustatyti miestų švaros indeksą ir efektyvinti jų švarinimo infrastruktūrą, bet ir atkreipti visuomenės dėmesį į šiukšlinimo problemą, bei paskatinti gyventojus neišmesti šiukšlių kur papuola.

„Miestų švaros stebėjimas, taikant Cortexia technologiją, patvirtino, kad nepaisant to jog valymo darbai miestuose vyksta nuolat, smulkios šiukšlės niekur nedingsta.  Viena opiausių problemų – cigarečių nuorūkos. Vidutiniškai 16% cigarečių nuorūkų lieka ant žemės net ir nuvalius kelią. Esame taip įpratę prie nedidelių šiukšlių, kad jų nė nebepastebime. Manome, kad viešai skelbiami mūsų projekto metu surinkti duomenys gali prisidėti prie žmonių sąmoningumo didinimo ir įvairių akcijų bei kampanijų organizavimo ateityje“, – apie projekto naudą mintimis dalinosi „Mes Darom“ vadovė Toma Buivydaitė.

Naujas „Mes Darom“ ir Šveicarijos startuolio „Cortexia“ projektas „Švarūs miestai“ vyks keliais etapais. Savanoriai elektriniu dviračiu su dirbtinio intelekto kamera jau važiavo Vilniuje, o toliau organizatorių sudarytais maršrutais judės Kaune ir Klaipėdoje. Šveicarijos mokslininkams atlikus analizę, rezultatai bus pristatyti ne tik atliekų tvarkytojams, miestų savivaldybių atstovams, bet ir plačiajai visuomenei.

„Švarūs miestai“ dviratininkų kelionių įspūdžius sekite socialiniuose tinkluose @MesDarom. Daugiau informacijos apie bendrą akcijos „Darom“ bei Šveicarijos startuolio „Cortexia“ projektą skaitykite www.mesdarom.lt

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content