Kauniečiams – išskirtinė galimybė pasiskiepyti be išankstinės registracijos

Šalyje įsibėgėjant masinei gyventojų vakcinacijai, jau šį ketvirtadienį visi norintieji galės pasiskiepyti „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech“ ir Pfizer“) vakcina be jokios išankstinės registracijos. Į naujuosiuose ledo rūmuose įsikūrusį Vakcinavimo centrą (Kovo 11-osios g. 26) kauniečiai kviečiami atvykti nuo 8 iki 20 valandos. Savivaldybės atstovai užtikrina, kad vakcinos atsargų sukaupta pakankamai, todėl skubėti ir stoti į eilę nuo pat ankstaus ryto – neverta.

Ragina nepraleisti progos

„Kaunui sulaukiant vis didesnių vakcinos siuntų, jungiamės prie Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyvos. Ketvirtadienį visi gyventojai galės pasiskiepyti jiems patogiu laiku. Pasiskiepijus vadinamąja „Pfizer“ vakcina, antrosios dozės sulaukiama jau po trijų savaičių, todėl raginame nepraleisti progos ir mėgautis likusiomis vasaros dienomis bei atostogomis jau su įgytu imunitetu prieš klastingą ligą“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Beje, norintieji galės pasirinkti ir „Moderna“ arba „Jansson“ vakcinas. Jų ketvirtadieniui Kaune numatyta skirti po 500 dozių.

Pasak P. Kero, Vakcinavimo centras naujuosiuose ledo rūmuose greta „Girstučio“ baseino turi sukaupęs pakankamas atsargas, tad gyventojai raginami nepulti skubėti atsidurti eilės priekyje: „Vakcinavimo centre medikai dirbs visą dieną, nuo pat 8 iki 20 valandos. Raginame neskubėti ir pasirinkti sau patogų laiką bet kuriuo metu. Antraip ryte galime neišvengti eilių prie įėjimo.“

Be to, nuo šios savaitės Lietuvoje ir kitose Europos šalyse leista pradėti „Comirnaty“ vakcina skiepytis 12–15 metų asmenims. Tam žalią šviesą uždegė Europos vaistų agentūra. Registruoti vaikus skiepijimui gali tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai.

Kaip ir suaugusieji, vaikai vakcinacijai registruojami internetu vakcinavimas.kaunas.lt arba Koronos karštojoje linijoje telefonu 1808.

Galimybė pasiskiepyti anksčiau

Šiuo metu šalyje jau galima savarankiškai pasiankstinti antrąją „Vaxzevria“ („AstraZeneca“) vakcinos dozę, tačiau tik tuo atveju, jeigu po pirmojo skiepo yra praėjusios ne mažiau nei 4 savaitės.

Pagal ligšiolinę tvarką antrasis „Vaxzevria“ skiepas skiriamas praėjus 12 savaičių po pirmosios dozės. Tokios pertraukos tarp skiepų laikomasi atsižvelgiant į klinikinių tyrimų rezultatus, kurie rodo, kad taip užtikrinamas didžiausias vakcinos veiksmingumas.

Laiko intervalas tarp dviejų „Comirnaty“ („Pfizer“/„BioNTech“) ar „Moderna“ vakcinų nebus trumpinamas. Jų antrojo skiepo data apibrėžiama konkrečiu dienų skaičiumi, o ne savaičių intervalu.

Kaunas – tarp pirmaujančių miestų

Skiepų nauda jau įsitikino ir ne vienas žinomas šalies asmuo, tarp jų ir kauniečiai. Lietuvos teatro ir kino aktoriui, režisieriui bei televizijos laidų vedėjui Andriui Žiurauskui praėjusių metų pabaigoje teko pačiam susidurti su koronavirusu. Žinomas vyras dar pavasarį nesudvejojo ir pasiskiepijo, taip siekdamas užkirsti kelią klastingai ligai ir jos keliamoms grėsmėms.

„Ar gerai jaučiausi po skiepo? Nė velnio. Purtė šaltis, karštis, laužė kaulus. Bet jau ryte jaučiausi gerai. Kai sirgau koronavirusu, tai nebuvo tik vieno vakaro nuotykis. Žinote, po vakcinos gali truputėlį palaužyti kaulus, bet bent jau sumažinsite riziką atsidurti reanimacijos skyriuje“, – įspūdžiais ir mintimis dalijosi A. Žiurauskas.

O štai nuo koronaviruso pasiskiepijęs garsus šalies buriuotojas Juozas Bernotas tęsia ramų pasiruošimą šią vasarą Tokijuje vyksiančioms olimpinėms žaidynėms. Praėjusiais metais dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos olimpiada buvo nukelta, todėl toks organizatorių sprendimas sujaukė daugelio profesionalių sportininkų planus. Visgi kaunietis neslėpė, kad pasiskiepijus gerokai sumažėjo rūpesčių.

„Kiek tenka girdėti, daugelis baiminasi būtent šalutinio skiepo poveikio. Bet niekas nežino, kokie gali likti ilgalaikiai šalutiniai poveikiai sunkiai susirgus šia liga. Manau, kad labiau rizikuoja tie, kurie suserga nepasiskiepiję. Vakcina suteikia galimybę viso to išvengti.

Po pirmojo skiepo jaučiau simptomus – temperatūrą, silpnumą. Kadangi apie tai perspėjo, nebuvo didelių nepatogumų. O štai po antrosios dozės nejaučiau visiškai nieko. Manau, kad žmonėms nereikia bijoti skiepytis. Medicina yra stipriai pažengusi į priekį ir kur kas labiau nei kai kurių mąstymas ar požiūris“, – neabejojo burlentininkas.

Ir toliau tarp didžiųjų šalies miestų pagal gyventojų skiepijimo tempus pirmaujantis Kaunas neseniai peržengė reikšmingą ribą – daugiau kaip pusė kauniečių pasiskiepijo nuo COVID-19 arba įgijo natūralų imunitetą persirgę koronavirusine infekcija. Vien 65+ amžiaus grupės senjorų paskiepyta jau virš 70 proc.

Daugiau aktualios informacijos apie COVID-19 situaciją Kaune bei vakcinavimo procesus: svarbu.kaunas.lt.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content