Kaune – skandinaviškų akcentų savaitė: virtualūs renginiai, parodos ir išskirtinis maršrutas

„Skandinavijos dienos“ – vėl Kaune! Šalyje tęsiantis karantinui, visą ateinančią savaitę kauniečių ir miesto svečių lauks turininga virtualių renginių programa, kuri kiekvienam suteiks galimybę pajausti tikrąją šiaurietiškos kultūros dvasią. Išsiilgusiems gyvų įspūdžių dar daugiau skandinaviškų prieskonių pažers išskirtinis pasivaikščiojimas su puodeliu kavos bei išraiškingos ekspozicijos.

Dalinsis Skandinavijos patirtimis

„Kartais net nepagalvojame, kiek daug Skandinavijos yra aplink mus. Kasmetine tradicija tapusios „Skandinavijos dienos“ padės kauniečiams bei miesto svečiams iš arčiau pažinti, kaip glaudžiai gali būti susijusios ne tik šalių kultūros bei istorijos, bet ir sprendžiamos tos pačios miesto tvarumo, ekologijos, darnaus judumo bei socialinės lygybės problemos“, – sakė Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Pasitikrinti turimas žinias apie skandinaviškas šalis galima jau dabar – Šiaurės šalių ministrų taryba parengė virtualų protmūšį lietuvių kalba. Viktoriną sudaro daugiau kaip 300 klausimų. Dalyvauti žaidime tuo pat metu gali vienas ar keli vartotojai. Jį rasite internete: bit.ly/VirtualusProtmusis.

Daugiau virtualių įspūdžių – susitikime su Švedijos tinklaraštininke, knygos „LAGOM: švedų harmoningo ir laimingo gyvenimo menas“ autore Niki Brantmark. Gegužės 10 d. 18 val. viešnia dalinsis turiningais patarimais, galinčiais į kasdienį gyvenimą įnešti subtilių pokyčių. Pokalbio tema: kaip skubančioje bei chaotiškoje kasdienybėje sulėtinti tempą ir džiaugtis gyvenimu, kuriame mažiau streso bei įtampos, o daugiau laiko mėgstamiems dalykams bei užsiėmimams. Nuoroda į renginį: bit.ly/VirtualusSusitikimas.

Besidomintiems skandinaviška literatūra gegužės 11 d. ir 13 d. laukia šių šalių autorių knygų apžvalga.  Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos svetainėje ir feisbuko paskyroje išskirtinio dėmesio sulauks rašytojų Fredriko Backmano ir Mikaelio Niemio kūryba.

Gegužės 11 d. 13  val.  vyks virtualus forumas „Mokykla be patyčių. Skandinavijos šalių ir Kauno miesto mokyklų vertinga patirtis“. Forumą moderuos žurnalistas Ignas Krupavičius. Programa ir registracija: bit.ly/MokyklaBePatyciu.

Gegužės 12 d. 13 val. forumo „Tvarūs miestai. Šiaurės šalių patirtis“ dalyviai dalinsis patirtimi apie Skandinavijos miestų vykdomus projektus, pasiektus rezultatus ir iššūkius tvarumo srityje. Pranešimus skaitys atstovai iš Švedijos ir Suomijos. Renginio programa: bit.ly/VirtualusForumas. Nuoroda bus įkelta likus 5 dienoms iki renginio pradžios. Pranešimų moderatorius – KTU socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas doc. Ainius Lašas.

Kelionė skandinavų pėdsakais

Ieškantys naujų atradimų kviečiami iš naujo atrasti Skandinaviją savo mieste, pakeliauti skandinavų pėdsakais, o nužingsniavus bent dalį maršruto, išgerti puodelį kavos, be kurios neįsivaizduojama dažno suomio, švedo ir kauniečio diena. Gegužės 10–16 dienomis Kaunas kava vaišins pasivaikščiojimo „Skandinaviška popietė“ dalyvius. Tereikia užeiti į „Kaunas IN“ turizmo informacijos centrą (Rotušės a. 15) ir pasiimti kelionei skirtą atributą. Į šį maršrutą kviečiame leistis su žingsnių programėle „#walk15“.

Kelionę sudarys 18 stotelių, pradedant geležinkelio stotimi ir baigiant tarptautiniu oro uostu. Nuoroda į maršrutą: inx.lv/1qkR.

Maršruto planą sukurti įkvėpė Suomijai priklausiusiame Vyborge gimęs rašytojas modernistas Henris Parlandas (1908-1930), nuo 21 metų gyvenęs ir kūręs tuometinėje laikinojoje sostinėje – Kaune. Dirbdamas Švedijos atstovybėje ir siausdamas bohemiškuose ratuose, H. Parlandas parengė eilėraščių rinkinį „Pavasaris Kaune“.

Lankytojus pasitiks parodos

Beveik visą mėnesį skandinaviškų akcentų netrūks ir prekybos centre „Akropolis“. Gegužės 5–20 dienomis trečiajame aukšte lankytojai galės apžiūrėti parodą „Smurtui – ne!“. Joje – vienos žymiausių Švedijos rašytojų Astridos Lindgren citatų apie vaikystę bei iliustratorės Stinos Wirsen piešinių ekspozicija.

Kultūrinę programą papildys ir galerija antrajame aukšte – nuo gegužės 8 d. iki birželio 7 d. čia bus eksponuojama Kauno miesto ikimokyklinių ugdymo įstaigų vaikų kūrybinių darbų konkurso „Troliai Mumiai“ darbų paroda.

Daugiau informacijos apie artėjančias „Skandinavijos dienas“ ir išsamią renginių programą galima rasti internete: bit.ly/SkandinavijosDienos.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content