Dėl Aleksote randamų sprogmenų – pakartotinis Kauno kreipimasis į institucijas

Karo laikų „palikimas“ iki šių dienų kartas nuo karto vis dar priverčia gyventojus krūptelėti. Aleksote, šalia J. Bakanausko gatvės esančiame šlaite ir jo apačioje tekančiame upelyje, po liūčių išplaunami užsilikę aviaciniai sprogmenys. Kaskart apie juos pranešus, pavojų neutralizuoja Lietuvos kariuomenės išminuotojai. Vis dėlto pasikartojantys atvejai verčia sunerimti, todėl Kauno miesto savivaldybė prašo imtis kompleksinių veiksmų užbėgant grėsmėms už akių.

Suprasdama situacijos rimtumą, Kauno miesto savivaldybės administracija šią savaitę pakartotinai kreipėsi į atsakingas institucijas, prašydama kuo skubiau šioje apie 2 hektarų ploto teritorijoje organizuoti sprogmenų paieškos ir neutralizavimo darbus, kad miestas pagaliau atsikratytų nuo Antrojo pasaulinio karo po žeme slypinčių grėsmių. Toks pats prašymas dėl karo sprogmenimis užterštos vietovės ties J. Bakanausko gatve teiktas ir pernai.

„Šioje vietoje žmonės kiekvienais metais atranda sprogmenų. Pernai daug jų buvo nukenksminti ir sunaikinti, bet niekas nežino, kiek dar yra užsilikę. Dėl to prieš metus kreipėmės į Lietuvos kariuomenės Gynybos štabą bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą.

Praėjusiais metais sulaukėme pažado, kad teritorijos valymo darbai bus įtraukti į 2021 metų planinio standartinių sprogmenų neutralizavimo planą, tačiau kol kas realių veiksmų nesulaukėme. Savivaldybė pasirengusi savo ruožtu taip pat prisidėti prie darbų“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Paskutinis atvejis, kai šalia J. Bakanausko gatvės buvo rasti sprogmenys, fiksuotas balandžio 20-ąją. Pasak aleksotiškių, šįkart pavojingus karo laikų radinius aptiko netoliese gyvenantys vaikai.

Vien per praėjusius metus Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai iš šios teritorijos išvežė apie 80 vienetų aviacinių bombų, sveriančių nuo 50 iki 250 kilogramų. Dalis jų galimai užtaisytos su sprogstama medžiaga, padegamojo modelio ir su cheminiais užtaisais.

„Esame dėkingi kariams, reaguojantiems į pavienius pranešimus apie aptinkamus sprogmenis, tačiau matome, kad šiandieninė situacija reikalauja didesnio dėmesio ir kur kas plačiau apimančių veiksmų. Tai kelia realų pavojų žmonėms. Privalome padaryti viską, kad tokių radinių mieste išvis nebeliktų. Tam būtina atlikti kompleksines sprogmenų paieškas bei jų neutralizavimo darbus“, – pridūrė P. Keras.

Kauno savivaldybė tikisi operatyvios atsakingų institucijų reakcijos ir geranoriško bendradarbiavimo nustatant realų pavojaus mastą bei užtikrinant maksimalų gyventojų saugumą.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content