Kauno meras kviečia kauniečius pasirūpinti namais paukščiams

Ruošiantis artėjančiai Žemės dienai (kovo 20 d.), Ąžuolyne iškilo beveik pusšimtis inkilų. Naujus namus paukščiams šiandien įrenginėjo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jis, kartu su visuomenine organizacija „Vieningas Kaunas“, kviečia kauniečius prisijungti prie iniciatyvos ir padovanoti sparnuočiams po inkilą.

Ragina visus kauniečius

Penktadienio popietę, padedant ornitologui Sauliui Rumbučiui, meras su komanda kėlė inkilus pavasarį sugrįžtantiems paukščiams. Ąžuolyno parko teritorijoje pasklido beveik pusšimtis kokybiškų, pagal visus reikalavimus pagamintų inkilų įvairių rūšių sparnuočiams. Jie ypač pravers prasidėjus perėjimo sezonui.

„Kaunas – ne tik mūsų, kauniečių, namai. Miestą dalijamės ir su čia gyvenančiais paukščiais, vabzdžiais ar kitais gyvūnais. Norisi, kad ir jiems Kaunas būtų patogus. Todėl kartu su kolegomis iškėlėme ir  padovanojome inkilų įvairiems paukščiams – pradedant mažais sparnuočiais, baigiant pelėdomis. Nauji namai pavasarį jiems bus itin reikalingi. Prie tokios iniciatyvos prisijungti kviečiame ir visus kauniečius“, – kalbėjo V. Matijošaitis.

Papuošti medžius savo pagamintais ar įsigytais inkilėliais galima miesto parkuose. Naujų namų lauktų Dainavos, Draugystės, Kalniečių, Ąžuolyno, Panemunės, Santarvės parkų sparnuočiai.

Svarbu laikytis taisyklių

Gaminant ir keliant namus paukščiams, būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Visų pirma, svarbu parinkti tinkamus inkilo išmatavimus – jie skiriasi priklausomai nuo paukščių, kuriems būtų skirtas namelis, rūšies. Detalius dydžių reikalavimus galima rasti internete: http://bit.ly/ismatavimai-inkilams.

„Verta atkreipti dėmesį ir į kokybiškas medžiagas. Inkilai turėtų būti gaminami iš geros išdžiūvusios medienos – tai apsaugo nuo oro tarpų atsiradimo. Sukalus inkilą, laukia ne mažiau svarbus žingsnis – jo kėlimas, tinkamos vietos parinkimas. Šiemet jie labiausiai laukiami miesto parkuose“, – patarimais dalijosi ornitologas S. Rumbutis.

Visų pirma, pasirinktoje vietoje reikėtų susirasti tinkamą medį. Svarbu apsidairyti, kad per arti nebūtų kitų inkilų, kadangi ne visos paukščių rūšys gali bičiuliautis tarpusavyje. Išsirinkus vietą, beliks iškelti ir gerai pritvirtinti., kad net ir stipresnis vėjas nesiūbuotų jo į šalis.

Iškilus susijusiems klausimams arba prieš keliant inkilą apie tokį sprendimą būtina pranešti el. paštu [email protected].

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content