Įsimintiniausia Kauno kultūros iniciatyva – interaktyvus žydų kultūros paveldo žemėlapis

Įsimintiniausia 2020 metų Kauno kultūros iniciatyva tapo Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos projektas „Interaktyvus žydų kultūros paveldo Kaune žemėlapis“. Trečią kartą Kauno menininkų namų organizuotuose rinkimuose šįmet buvo nominuota 30 mieste ir rajone vykusių iniciatyvų, sugebėjusių prisitaikyti prie sudėtingų sąlygų ir įgyvendintų tiek gyvai, tiek virtualiai.

Įvertino ir visuomenė, ir komisija

Šįmet Įsimintiniausios Kauno miesto ir rajono iniciatyvos rinkimai vyko dviem etapais. Nominacijas galėjo teikti tiek publika, tiek kultūros lauko profesionalai. Atrenkant nominantus buvo atsižvelgta į iniciatyvų poveikį įvairioms gyventojų grupėms, bendruomenėms bei prisitaikymą prie pandeminės situacijos. Viešam balsavimui buvo pateikta 30 nominacijų, iš kurių galutiniame balsavimo etape atsidūrė daugiausia visuomenės balsų surinkęs penketukas, deleguotas ekspertų komisijos vertinimui, o sudėjus visus balsus buvo išrinktas nugalėtojas. Laimėjusiai iniciatyvai atiteko vienkartinė stipendija, kurios dydis – 800 Eur.

Komisiją, kuri rinko laimėtoją iš finalinio iniciatyvų penketuko, sudarė šokio, teatro, fotografijos, kino ir architektūros ekspertai: teatrologė ir šiuolaikinio šokio kritikė Silvija Čižaitė-Rudokienė, teatrologė doc. dr. Rūta Mažeikienė, fotomenininkas ir menotyrininkas dr. Tomas Pabedinskas, kino ir teatro režisierius Jonas Tertelis, architektūrologė doc. dr. Jūratė Tutlytė bei „Kaunas pilnas kultūros“ redaktoriai Kotryna ir Kęstutis Lingiai.

„2020 metais Kaune veikusių kultūros iniciatyvų veiklos įvairovė – išties plati. Įvairioms bendruomenėms svarbias veiklas vykdė tiek kultūros institucijos, tiek nevyriausybinės organizacijos ar neformalūs sambūriai. Džiugu ir tai, kad kasmet daugėja partnerysčių, tarpsritinių veiklų, kuriose jėgas vienija kartais, rodos, itin skirtingais veiklos principais veikiančios šalys. Visuomenės pateiktame ilgajame sąraše radome prie pandeminės realybės prisitaikiusių kasmetinių festivalių, iniciatyvų, veikiančių nuo centro nutolusiose teritorijose, virtualaus turinio, o į trumpąjį sąrašą deleguotos iniciatyvos tik patvirtino, kad kultūrą matome ir patiriame itin skirtingai“, – sakė Kauno menininkų namų (KMN) vadovė Rūta Stepanovaitė.

Viešu balsavimu visuomenės išrinktame projektų penketuke, kurį svarstė ekspertų komisija, atsidūrė karantino apribojimus patiriantys, o kartu juos išnaudojantys šokėjai („Auros“ šokėjų kūrybinis karantinas), virtualus miesto kultūros paveldo gidas (Interaktyvus žydų kultūros paveldo Kaune žemėlapis), parodos, veikusios tiek įprastose ekspozicinėse erdvėse, tiek tam mažiau pritaikytose viešosiose (bendruomenių platformos „Mažosios istorijos“ paroda „Didžioji pramonė: „Inkaras“ ir Algimanto Barzdžiaus ir Kauno choreografijos mokyklos fotografijų paroda ,,išŠok“ 20-mečio proga), o taip pat ir įprastai bibliotekos veiklos rutinai alternatyvi durų priedų spausdinimo veikla (Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos 3D spausdintuvu gaminami durų rankenų priedai).

„Įsimintiniausia 2020 m. tituluota Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos iniciatyva – virtualus žydų kultūros paveldo Kaune žemėlapis – komisijos buvo įvertinta kaip daug intelektualinio indėlio pareikalavęs projektas, surinkta informacija yra išsami ir prieinama įvairiais audiovizualiniais formatais, o taip pat gerai prisitaikiusi prie karantino sąlygų, taipogi turinti potencialą būti nuolat pildoma ir tobulinama ateityje, taip siekiant dar didesnio projekto poveikio ir sklaidos, – teigė R. Stepanovaitė.

Planuoja naujus projektus

„Praėję metai visiems buvo nelengvi – gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. Tačiau kultūros įstaigos, tarp jų ir bibliotekos, parodė, kad geba prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų ir pasiūlyti produktus ar paslaugas, kurie padeda praskaidrinti niūrią karantino kasdienybę. Viena iš tokių inovatyvių paslaugų – bibliotekos sukurtas žydų kultūros paveldo Kaune žemėlapis. Jis leidžia virtualiai „pakeliauti“ po Kauną, aplankyti jame esančius žydų kultūros paveldo perlus, užeiti ir ten, kur gyvai patekti galimybės nebūtų, pavyzdžiui Volfo alaus daryklą“, – sakė Vinco Kudirkos bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė ryšiams su visuomene Monika Straupytė.

Žemėlapyje informacija pateikiama keturiomis kalbomis, tad juo naudotis gali ne tik kalbantys lietuviškai. Pasak M. Straupytės, biblioteka taip pat sulaukė užklausų bei teigiamų atsiliepimų ir iš užsienyje gyvenančių Kauno žydų palikuonių.

„Labai džiugu, kad abi Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos iniciatyvos, tiek interaktyvus žydų kultūros paveldo žemėlapis, tiek ir 3D spausdintuvu gaminti durų rankenų priedai, pateko į rinkimų finalą. Toks balsavusiųjų palaikymas mums be galo svarbus. Dirbdami apie apdovanojimus niekada negalvojame, tačiau įvertinimai, tokie, kaip šis, visada labai malonūs ir skatina stengtis dar labiau. Tad ateičiai taip pat turime visokių įdomių planų“, – teigė M. Straupytė.

Pasižymėjo dar dvi iniciatyvos

Nugalėtoją rinkusi ekspertų komisija taip pat išskyrė dvi kitas 2020 metais vykusias kultūros iniciatyvas, kurios yra vertos atskiro paminėjimo. Tai bendruomenių platformos „Mažosios istorijos“ paroda „Didžioji pramonė: „Inkaras“, išskirta dėl projekto poveikio bendruomenėms ir alternatyvios istorijos rašymą, bei iniciatyva „Auros“ šokėjų kūrybinis karantinas pastebėta už menininkų ryžtą nepasiduoti kankinančiai pandemijos kasdienybei.

Pernai Įsimintiniausia 2019 metų Kauno kultūros iniciatyva tapo „Kaunas 2022“ programos „Kauno Iššūkis“ dalyvių projektas „PUOTA: audio kultūra“.

Šįmet KMN jau 23-ąjį kartą organizavo ir Įsimintiniausio Kauno miesto menininko rinkimus. Juo tapo šokėjas ir choreografas Mantas Stabačinskas.

 

Kauno menininkų namų informacija

 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content