Į geriausios kino lokacijos titulą pretenduojantis Pažaislio ansamblis – per žingsnį nuo laimėjimo

Šiemet tarp penkių finalininkų EUFCN „Location Award 2020“ apdovanojimuose konkuruojantis Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno kompleksas pretenduoja tapti geriausia 2020-ųjų filmavimo lokacija visoje Europoje. Balsavimo rezultatai per pirmąjį mėnesį epizodiškai pakrypdavo Kauno naudai, tačiau palankių vertinimų nestokoja ir kitos garsios Senojo žemyno vietovės. Kino mylėtojai raginami per artimiausią mėnesį suskubti ir savo balsais nulemti, ar lietuviškasis baroko ansamblis pelnys šį išskirtinį titulą.

Stiprūs keturi varžovai

Šiais metais apdovanojimams buvo pasiūlytas rekordinis filmavimo vietų bei regionų skaičius – 28 lokacijos visoje Europoje. Kauno filmų biuras komisijai pristatė Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblį. Ši vieta jau buvo pasirinkta serialo „Jekaterina Didžioji“ filmavimui bei epizodiškai šmėžavo lietuvių pokario meilės dramoje „Pelėdų kalnas“.

Italų architekto Giovanni Battista Frediani sukurtas ansamblis priklauso Šv. Kazimiero seserų kongregacijai. Jame 2011 metais įkurtas Sakralinio paveldo muziejus. Pažaislio bažnyčios ir vienuolynas yra tapęs piligrimų ir turistų traukos objektu dėl čia išsaugotų Lombardijos amatininkų lipdinių ir florentiečių tapytojo Michele Arcangelo Palloni freskų bei istoriniame objekte rengiamų mišių.

Į finalinį penketuką patekęs Pažaislio vienuolynas konkuruoja su Banska Štiavnicos miesteliu Slovakijoje, Tirolio regione esančiu Kurono ežeru, Vokietijos Moricburgo pilimi bei Šiaurės Makedonijos Prilepo regionu. Savo balsą už Kauną garsinantį baroko perlą galima atiduoti čia: www.cineuropa.org/en/felaindex. Balsavimas internete tęsis iki 2021 metų sausio 12 d.

„Mes tvirtai tikime, kad šis apdovanojimas gali padidinti Europos lokacijų matomumą visame pasaulyje. Lokacijos – tai kiekvieno filmų biuro siela. Kai pirmą kartą svarstėme apie „Location Award“, net negalėjome įsivaizduoti tokio dalyvavimo ir sėkmės“,  – apie konkurso svarbą pasakojo EUFCN prezidentas Truls Konty.

Savo verdiktą tars ir apdovanojimų komisija, kurią sudaro penki kino industrijoje pripažinimą pelnę profesionalai. Daugiausiai balsų surinkusi vietovė, erdvė ar regionas bus skelbiamas 2021-ųjų Berlyno kino festivalio EFM metu.

„Jau vien patekimas tarp finalininkų yra didelis pasiekimas, tačiau vien tuo apsiriboti būtų tiesiog klaida. Ypač, kai kalbame apie mūsų unikalų Pažaislį. Nors konkurencija išties stipri, kassavaitiniai balsavimų rezultatai rodo, jog esame per žingsnį nuo laimėjimo. Tad čia ypač svarbus kiekvieno palaikymas. Drauge galime nulemti, kad Lietuva pelnytų naują ir tikrai skambų įrašą kinematografijos metraščiuose“, – kalbėjo Kauno filmų biuro vadovas Aurelijus Silkinis.

EUFCN (European Film Commissions Network) „Location Award“ apdovanojimai buvo įsteigti 2017 metais. Jų nugalėtojais jau yra tapę Giorlico miestas Vokietijoje (2017), Korfu ­– viena didžiausių Jonijos salyno salų, priklausančių Graikijai (2018), bei Kanarų salyne esanti El Hiero sala (2019).

Bažnyčią transformavo į cerkvę

Kauno marių pusiasalyje, miško apsuptyje įsikūręs Pažaislio vienuolynas padėjo atkurti vienos galingiausių pasaulio monarchių istoriją. Čia buvo filmuojama dalis scenų apie audringą Rusijos imperatorės Jekaterinos II karaliavimą. HBO ir „Sky“ keturių dalių TV mini serialui „Jekaterina Didžioji“ kamaldulių vienuolyno ansamblis buvo pasirinktas neatsitiktinai.

Filmavimo komanda neabejoja, kad šis baroko ansamblis vertas pelnyti nugalėtojo laurus geriausios metų kino lokacijos rinkimuose. Prodiuseriai Gary Tuck, Lineta Mišeikytė bei filmavimo darbų koordinatorius Jonas Špokas sutartinai tvirtina, kad XVII a. LDK kanclerio Kristupo Žygimanto Paco įkurta šventovė išsiskiria kaip vienas ryškiausių baroko architektūros pavyzdžių visoje Šiaurės Rytų Europoje.

„Nesistebiu, kad režisierius Phillipas Martinas pamatė vietą ir iš karto apsisprendė filmuoti būtent čia, įspūdžiais dalijosi J. Špokas, vadovęs serialo „Jekaterina Didžioji“ filmavimo aikštelės darbams. Pažaislis vizualiai turėjo atskleisti Rusijos pasaulio mastą ir galybę. Katalikų bažnyčią transformuoti į Rusijos stačiatikių cerkvę nepaprastai įdomi patirtis ir iš tiesų neeilinis iššūkis. Filmavimo metu teko atsargiai iškelti šimtmečius nejudintus medinius suolus.“

Špokui pritarė ir „Baltic Film Services“ prodiuserė L. Mišeikytė. Pasak jos, kiekvienas režisierius įsimyli Pažaislio vienuolyną iš pirmo žvilgsnio: „Daugiau nei dešimtmetį sėkmingai kuriame daugybę filmų šioje išskirtinėje aplinkoje. Tiesiog neįmanoma atsispirti norui čia sugrįžti ir nufilmuoti kiekvieną pastato kampą.“

Pagrindinė aktorė žadėjo sugrįžti

Pažaislio komplekse pavyko ne tik įtikinamai atvaizduoti ir sukurti imperatoriškos didybės jausmą, bet ir transformuoti patalpas į ne tokias prabangias erdves. Serialo filmavimo metu vienuolynas pavirto ir Jekaterinos II sargybinių kareivinėmis.

„Pažaislio pastatai puikiai tiko Preobraženskio gvardijos kareivinėms, vienai iš pagrindinių mini serialo erdvių, pasakojo prodiuseris G. Tuck. Mūsų patirtys labai geros. Glaudžiai bendradarbiavome su Šv. Kazimiero seserų kongregacija. Filmavimui išnaudojome kiemus ir bažnyčią, čia pat apsigyveno filmavimo komanda, pagalbininkai, prisiglaudė net ir arkliai. Mus aplankė ir Kauno miesto meras.“

Mini serialo „Jekaterina Didžioji“ filmavimas Pažaislio vienuolyne vyko 2018 metų lapkritį. Jame pagrindinį vaidmenį atliko „Oskaro“ laureatė Helen Mirren. Ji taip pat liko sužavėta Pažaisliu ir po filmavimo darbų šyptelėjo ateityje planuojanti dar sugrįžti viešnagės į šią išskirtinę erdvę Lietuvoje.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Nuotraukų autoriai  – Aurelijus Silkinis ir Hal Shinnie (HBO / „Sky“).

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content