Kaunas stiprina prevenciją dėl COVID-19: panikuoti neverta, bet ir juokauti ne laikas

Visoje šalyje fiksuojant susirgimų koronavirusine infekcija piką, o Raseiniams išliekant vienu iš „karštųjų taškų“, Kaunas didina profilaktinių tyrimų kiekius. Siekiant efektyviai kontroliuoti ir suvaldyti pandemijos grėsmes, kauniečiai kviečiami registruotis nemokamiems tyrimams mobiliajame patikrų punkte. Ypatingas dėmesys – kultūros sektoriaus darbuotojams.

Įspėja susiimti ir saugotis

„Kaune situacija valdoma, kontroliuojama ir kol kas užfiksuoti ligos atvejai sėkmingai užkardomi, neleidžiant jiems išsiplėsti į didesnius židinius. Tačiau stebėdami situaciją visame regione ir atskiruose šalies miestuose, suprantame, kad nė vienas nesame izoliuotas. Panikuoti tikrai nevertėtų, tačiau skaičiai daug ką pasako: atėjo metas vėl susiimti ir pasaugoti save bei aplinkinius. Juokauti čia tikrai ne vieta ir ne laikas. 

Intensyviname profilaktinius tyrimus, didiname jų kiekį, nes praktika rodo, jog tai akivaizdžiai pasiteisina. Šiomis dienomis prevenciškai išsitirti ypatingai raginame kultūros sektoriaus atstovus. Toliau tęsiame švietimo, medicinos ir socialinių darbuotojų laisvanorišką testavimą, tačiau kviečiami ir visi kauniečiai. Stengsimės sudaryti palankias sąlygas įmonėms bei organizacijoms. Ypač toms, kurių kolektyvuose bus nustatyti ligos atvejai“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Per rugsėjį į Kauno miesto iniciatyvą išsitirti greitaisiais koronaviruso testais atsiliepė beveik 2 tūkst. mokyklų ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų mokytojų, vaikų darželių auklėtojų ir universitetų dėstytojų iš 90 įstaigų.

Tyrimai vyksta visu pajėgumu

Mokyklos, universitetai, o galiausiai ir kultūros įstaigos vis dažniau susiduria su COVID-19 grėsmėmis. Meno atstovai neretai dirba keliose vietose, todėl artimas bendravimas tarp skirtingų kolektyvų paspartina užkrato plitimą. Manoma, kad panašiomis aplinkybėmis Vilniuje įsiplieskusio ligos židinio padariniai galėjo pasiekti ir Kauno valstybinį muzikinį teatrą.

Registracija tyrimui dėl COVID-19, kaip įprastai, vyksta paskambinus į Koronos karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808. Kauno miesto gyventojai turi pasakyti frazę „kaunietis profilaktiniam ištyrimui“. Šiuo metu tokia tyrimų tvarka galioja žmonėms, kurie galimai turėjo artimą kontaktą su sergančiuoju koronavirusine infekcija ar yra pajutę peršalimo simptomus – karščiavimą, kosulį, dusulį. Tyrimai visiems gyventojams nemokami.

Mobilusis patikrų punktas Kaune įsikūręs miesto kempingo teritorijoje (Jonavos g. 51A). Šiuo metu jame pilnu pajėgumu veikia visos 3 linijos

Be to, Kauno poliklinikos darbuotojai prisidėjo koordinuojant mobiliojo patikros punkto įkūrimą didžiulį protrūkį patiriančiame Raseinių mieste. 

Raginimas įmonėms ir organizacijoms

Suprantu, kad dauguma žmonių jau pavargo nuo naujienų srauto apie karantiną, izoliaciją, apsaugos priemones ir vis atnaujinamas rekomendacijas, tačiau būtina suprasti aktyvios profilaktikos svarbą. Nereikia išsigąsti skaičių – Kaune jie nėra nuliniai dėl elementarios priežasties: mes nuolat atliekame daug tyrimų. Tik turėdami objektyvius duomenis apie ligos plitimo mastą, potencialius židinius ir užsikrėtimo šaltinius, galėsime atitinkamai planuoti tolesnius veiksmus. 

Miesto tikslas užtikrinti rezultatyvią gyventojų apsaugą nuo didesnių grėsmių, stiprinti prevenciją, kad susirgimų kreivė nešautų aukštyn. Visa tai savaime leis toliau dirbti ir verslams. Čia atsakomybę turi jausti ir darbdaviai, tad kviečiu įmones bei organizacijas paskatinti savo darbuotojus aktyviau dalyvauti profilaktiniuose tyrimuose“, – reziumavo V. Matijošaitis.

Pastaruoju metu fiksuojama daug besimptomių COVID-19 atvejų, todėl gyventojai raginami paisyti visuomenės sveikatos specialistų bei medikų rekomendacijų – uoliai dėvėti kaukes, laikytis higienos, saugaus atstumo tarp žmonių ir karantininio“ bendravimo etiketo. 

Siūloma darbus ir kitas veiklas vykdyti nuotoliniu būdu, o jei vis tik tai neįmanoma, – užtikrinti galimybes pasimatuoti kūno temperatūrą, dezinfekuoti rankas, dažnai naudojamus paviršius ir naudojamas priemones.

Sunegalavus, pajutus koronavirusui būdingus simptomus ar sužinojus apie tokius atvejus artimoje aplinkoje, taip pat sugrįžus iš svetur, būtina pasirūpinti preciziška saviizoliacija, registruotis tyrimams.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content