„Kauno startuolių“ programai – Europos komisijos organizuojamo konkurso pripažinimas

Jau šeštus metus skaičiuojanti Kauno smulkaus ir vidutinio verslo skatinimo programa „Kauno startuoliai“ dalyvavo Europos komisijos organizuojamuose Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimuose (EEPA) ir tapo nacionalinės atrankos nugalėtojais „Investicijų į verslumo įgūdžius“ kategorijoje.

Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimai pradėti teikti nuo 2005 metų. Jų tikslas – pripažinti ir apdovanoti išskirtines viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo iniciatyvas, kuriomis skatinamas verslumas. Be to, išplėsti verslumo sampratą, skatinti palankių verslo sąlygų kūrimo politiką ir jos įgyvendinimą bei akcentuoti verslo sėkmės istorijas. Būtent šiais bruožais pasižymi VšĮ „Kaunas IN“ jau trejus metus perimta vykdyti ir naują formatą įgijusi jauno ir inovatyvaus verslo ugdymo programa „Kauno startuoliai“, šių metų EEPA apdovanojimuose tapusi nacionalinės atrankos nugalėtoja kategorijoje „Investicijos į verslumo įgūdžius“. Ši programa, kartu su „Palangiškio kortele“, tapo vieninteliais į apdovanojimų finalą atrinktais lietuviškais projektais, kurie kartu su kitų Europos šalių finalininkais dalyvaus Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimų konkurso baigiamajame etape Berlyne šių metų lapkričio 16-17 dienomis.

EEPA konkurso nugalėtojai renkami iš 32 Europos valstybių pasiūlytų nacionalinių atrankų laimėtojų nominacijose: „Verslumo dvasios skatinimas“, „Investicijos į įgūdžius“, „Verslo aplinkos gerinimas“, „Verslo tarptautinės plėtros skatinimas“, „Žaliųjų rinkų plėtros ir išteklių panaudojimo efektyvumo skatinimas“ ir  „Atsakingas verslas“. Taip pat specialus prizas įteikiamas už kūrybiškiausią ir labiausiai įkvepiančią verslo iniciatyvą.

Nugalėtojus renkanti žiuri sudaroma iš Europos komisijos, verslo asociacijų, mokslo organizacijų, Europos valdančiųjų institucijų ir praeitų metų Didžiojo žiuri prizo nugalėtojo atstovų.

„EEPA atrenka tuos projektus, kurie išsiskiria savo unikalumu ir inovatyvumu. Taip pat tuos, kurie daro aiškiai juntamą įtaką vietos verslo aplinkai. COVID-19 kontekste mums kaip niekad reikia inovatyvių ir sėkmingų projektų, kuriuos galėtume pritaikyti ir kituose regionuose bei šalyse. Vertindama EEPA projektus didelį dėmesį skyriau jų įtakai vietos ekonomikai bei smulkiajam ir vidutiniam verslui,“ – sakė viena iš žiuri narių, Vokietijos federalinės ekonomikos ir energetikos ministerijos generalinio direktorato vadovė Sabine Hepperle.

Programa, atspindinti kompleksišką miesto požiūrį

Unikali ir didžiausia tokio tipo programa mieste „Kauno startuoliai“ siekia skatinti Kauno miesto gyventojų verslumą, suteikti galimybę perspektyviausioms įmonėms gauti profesionalias rekomendacijas, taip pat aktyvinti startuolių ekosistemą, didinti startuolių patrauklumą privataus kapitalo investicijoms Kaune ir kartu – didinti paties Kauno miesto patrauklumą pritraukiant startuolius iš kitų Lietuvos ir užsienio regionų. „Tokiais išsikeltais tikslais mūsų startuolius ugdanti programa atliepė esminius EEPA apdovanojimų tikslus – paskatinti ir įkvėpti bendradarbiauti, pasidalyti geriausiais bendradarbiavimo pavyzdžiais ir sėkmės istorijomis. Juolab kad sėkmės istorijų „Kauno startuoliai“ turi nemažai: nuo nootropinius gėrimus gaminančių „Brite Drinks“, personalizuotų akinių gamybą sukūrusių „Dear Deer“ iki IT profesionalų paieškos sistemą ir partnerių tinklą išvysčiusių ir šimtus Europos įmonių suvienijusių „Aciety“. Programos sėkmę neabejotinai lemia ir tai, kad ji yra sudėtinė kompleksinės miesto strategijos dalis: Kaunas skatina naujas idėjas ir skiria didelį dėmesį pradedančiųjų verslų bendruomenei. Ne atsitiktinai Kauno startuolių ekosistema šiemet gavo ir dar vieną reikšmingą įvertinimą – užėmė 112 vietą tarp 1 000 besivaržančių pasaulio miestų „Startup Blink Global“ reitinguose, vertinančiuose aplinkos palankumą besikuriančiam verslui,“ – sako programą vykdančios „Kaunas IN“ vadovas Tadas Stankevičius.

Kauno miesto savivaldybės finansuojamiems „Kauno startuoliams“ per 2015-2019 metus skirta per 443 tūkst. eurų, prisidėta prie 42 startuolių idėjų vystymo, iš kurių daugiausiai – sveikatos, švietimo ir verslo sprendimų srities verslo idėjų.

Nuotr. aut. A. Aleksandravičius

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content