Kauno parama viešbučių verslui – 50 proc. NT ir žemės mokesčių lengvatos

Dėl COVID-19 pandemijos vis dar sunkiai išgyvenantis apgyvendinimo paslaugų verslas sulauks Kauno miesto pagalbos. Siekiant sušvelninti „karantininius“ padarinius, Kauno taryba patvirtino lengvatą mieste veikiantiems viešbučiams perpus sumažinant mokesčius už nekilnojamąjį turtą, žemę ir valstybinės žemės nuomą. Tikimasi, kad tai padės šio rinkos segmento dalyviams atsitiesti ir sumažinti savo patiriamus nuostolius.

Perpus mažesni mokesčiai

Kauno tarybai pritarus, 50 proc. lengvata nekilnojamojo turto ir žemės mokesčiams už 2020 metus bus taikoma visiems mieste veikiantiems viešbučiams. Remiantis 2019 metų duomenimis, buvo 22 apgyvendinimo paslaugas teikiančios įstaigos, tačiau šiemet jų gretos dar išsiplėtė.

Viešbučiams jokių papildomų paraiškų teikti nereikės – iki vasario 1 d. deklaravus pajamas VMI, finansinė našta bus automatiškai sumažinta visiems, kurie atitiks mokestinei lengvatai keliamus reikalavimus.

„Kai gegužę miesto taryba skyrė lengvatas Kauno verslams, viešbučiai į sąrašus nepakliuvo. Stebint koronavirusinės situacijos atšilimą tapo akivaizdu, kad apgyvendinimo sektorius miestuose taip greitai neatsigaus. Klientų antplūdžio sulaukė pajūris, kurortai su SPA centrais. Restoranai, kavinės ir kiti verslai irgi grįžta į įprastas vėžes, tuo tarpu viešbučiuose karantino padariniai juntami iki šiol“, – kalbėjo Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Pasak vicemero, situaciją labai aiškiai iliustruoja pagalvės mokestis. Kovo–birželio mėnesiais jo surinkta 66–98 proc. mažiau nei tuo pat metu pernai. Toks ženklus sumažėjimas liudija, kad viešbučių sektorius dėl pandemijos patyrė pernelyg stiprų nokautą – dėl paralyžiuoto turizmo, atšauktų komandiruočių, renginių ir konferencijų ribojimų arba nukėlimo į kitus metus, klientų srautai ypač sumenko.

Lyginant pernykščius pirmojo pusmečio duomenis su šiųmečiais, Kaune besisvečiuojančių žmonių skaičius sumažėjo net 58 proc., o nakvynių skaičius nukrito 54 proc.

Solidarizavosi ne visi

Kauno savivaldybės vadovai pastebi, kad nemaža dalis viešbučių per karantiną pademonstravo socialinę atsakomybę. Daugiau kaip dešimt įstaigų atsiliepė į miesto prašymą ir suteikė patalpas saviizoliacijai iš svetur sugrįžusiems ar namuose tam sąlygų neturėjusiems žmonėms. Dviejų savaičių inkubaciniam laikotarpiui per karantiną Kauno viešbučiuose apsistojo apie pustrečio šimto žmonių, o iš viso saviizoliacijai buvo paruošta gerokai per 700 vietų.

„Nemaža dalis Kauno viešbučių solidarizavosi mums visiems sunkiu metu, todėl dabar miesto eilė tiesti pagalbos ranką didelius nuotolius patiriančiam sektoriui“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Tiesa, sudėtingu karantino laikotarpiu gyventojų saugumu besirūpinę savivaldybės atstovai pastebi, kad per patį pandemijos įkarštį keli prestižiniais save laikantys viešbučiai atsisakė prisidėti prie pagalbos miesto žmonėms. Tačiau dabar „Daugirdas“ ir kiti žinomi vardai puikuojasi pirmose eilėse, kad prisiviliotų medikus su jiems valstybės skirtomis 200 eurų subsidijomis.

Milijonas iš miesto biudžeto

Solidžios miesto pagalbos šiemet sulauks net keli tūkstančiai Kauno verslų. Kauno savivaldybės administracija, peržiūrėjusi VMI sudarytą nuo pandemijos nukentėjusių įmonių sąrašą, suskaičiavo daugiau kaip 3 tūkst. Mieste veikiančių įmonių, kurioms vietinė rinkliava už nekilnojamąjį turtą, žemę ar valstybinės žemės nuomą sumažinta 25 proc. 

Mokestinė lengvata suteikta kultūros įstaigoms, laisvalaikio, pramogų ir kitoms pasilinksminimo vietoms, sporto klubams, sveikatinimo paslaugų centrams ir sanatorijoms bei kitoms poilsio erdvėms. Taip pat viešojo maitinimo įstaigoms, restoranams ir barams, parduotuvėms bei prekybos centrams, kurie karantino metu buvo sustabdę prekybą.

Kauno savivaldybės valdomose patalpose įsikūrę sporto klubai, poliklinikose veikiančios vaistinės, mokyklų valgyklos ir daugybė kitų verslo subjektų atleisti nuo nuomos mokesčio. Dėl karantino veiklą sustabdžiusiems ar smarkiai apribojusiems nuomininkams taikoma lengvata svyruoja nuo 70 iki 100 procentų.

Atskiru sprendimu visoms Kauno kavinėms, restoranams ir kitoms maitinimo įstaigoms panaikintos rinkliavos už leidimus prekiauti viešose vietose bei sudarytos sąlygos maksimaliai išplėsti lauko terasas, jeigu tai netrukdo pėstiesiems ir užtikrinamas aplinkinių saugumas. 

Skaičiuojama, kad miesto parama nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui jau perkopė 1 mln. eurų.

 

Ryšių su  visuomene skyriaus informacija

 

 

 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content