Kauno dovanos gatvės menininkams: naujos legalaus piešimo sienos ir grafiti festivalis

Vis labiau augančią galeriją po atviru dangumi netrukus papildys nauji kūriniai. Kaunas gatvės meno entuziastams paruošė staigmeną – atveria net dvi naujas legalaus piešimo sienas. Vieną iš jų, esančią Kalniečių parke, profesionalūs menininkai iš visos Lietuvos išbandys jau šį savaitgalį. Visą šeštadienį čia vyks gatvės meno festivalis.

Erdvės fantazijai ir praktikai

„Kaune turime stiprią gatvės meno kultūrą ir stiprius ją palaikančius gatvės menininkus. Nors esame sukūrę patogų piešinių finansavimo mechanizmą, kartais menininkams norisi tiesiog išlieti savo fantaziją. Be papildomų derinimų ir intensyvaus planavimo. O pradedantiesiems reikia erdvės mokytis. Todėl net dvi sienas atveriame laisvai kūrybai“, – teigė Kauno mero patarėjas Simonas Kairys.

Jau antrus metus Kaune veikia platforma „Gyvos sienos“, padedanti gatvės menininkams ir piešinių ant savo pastatų norintiems kauniečiams surasti vieni kitus. Ji išsprendė iki tol egzistavusią legalių piešimui sienų problemą.

Vis tik pradedantiesiems arba tiesiog laisvo piešimo be papildomų derinimų pasiilgusiems menininkams iki šiol mieste buvo skirta tik viena erdvė – Nemuno krantinės siena ties požemine perėja Kaunakiemo gatvės link. Ja piešimo entuziastai aktyviai naudojasi jau ne vienerius metus, todėl ir laisvų plotų ten nebeliko.

Nuo šio šeštadienio laisvam menininkų piešimui atsiveria dar dvi, iki šiol buvusios pilkos ir nuobodžios, sienos. Viena jų – išorinė pastatų komplekso, esančio Savanorių pr. 339A, siena, žvelgianti į vaikų žaidimų aikštelę Kalniečių parke. Kita erdvė menininkų darbams – ilgoji tvoros atkarpa, esanti tarp Europos pr. 47 ir 49 numeriais pažymėtų pastatų (nuo vieno tvoros tarpo iki kito). Šias sienas į menininkų rankas patikėjo jų savininkės – bendrovės „Kauno parkas“ ir „Kauno aviacijos gamykla“.

Čia bus galima piešti laisvai, be papildomų derinimų. Vienintelis reikalavimas – etiškumo normų ir bendrų miesto tvarkos taisyklių laikymasis.

Šeštadienį – grafiti festivalis

Legalių piešimo sienų atidarymo proga šeštadienį, liepos 18 d., Kalniečių parko šurmulį paįvairins dažų flakonėlių purškimo garsai. Čia visą dieną, nuo 10 iki 20 val., vyks Graffiti Jam (gatvės meno festivalis).

Ant naujosios legalios sienos 12 profesionalių gatvės menininkų iš visos Lietuvos išlies savo fantaziją ir kauniečiams paliks daugiau kaip dešimt naujų gatvės meno kūrinių. Greta plokšteles suks ir trys didžėjai: Justas Alionis-Omal, Abdulla Chahine-Cheh ir Karolis Pročkys-Slogan.

Kauniečiai galės ne tik stebėti, kaip meno kūriniai gimsta profesionalų rankomis, bet ir patys išbandyti savo jėgas. Menininkai praeivius pakvies čiupti dažų flakonėlį ir patiems pajusti, kaip piešimas ant sienos atrodo pačių piešėjų akimis.

Geriausią išrinks kauniečiai

Dienai pasibaigus, kauniečių lauks svarbi užduotis. Kauno savivaldybės „Facebook“ paskyroje miestiečiai iš visų šeštadienį įgyvendintų darbų turės išrinkti jiems labiausiai patikusį. Kūrinio autorius bus apdovanotas specialiu prizu.

Prie naujų profesionalių gatvės meno kūrinių atsiradimo mieste gali prisidėti ir patys gyventojai, pilkas savo pastatų sienas atiduodami į menininkų rankas. Platforma http://gyvosienos.kaunas.lt menininkams ir sienų savininkams padeda surasti vieni kitus.

Kauniečiai ir miesto svečiai visus šiandieninę gatvės meno galeriją puošiančius kūrinius gali pamatyti čia: bit.ly/gyvossienos

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content