Saviizoliacija – stipriausias atkirtis mirtino viruso grėsmėms

Į Lietuvą grįžtantys tautiečiai privalo save izoliuoti keturiolikai dienų – tai itin svarbi sąlyga siekiant išvengti COVID-19 viruso plitimo. Specialistai pabrėžia, kol nėra vakcinos ar efektyvių vaistų nuo viruso, vienintelis būdas sustabdyti ligos plitimą yra žmonių atsakingumas ir sąmoningumas.

„Saviizoliacija nėra formalumas, šiuo metu tai yra būtinybė. Labai prašome pasidalinti šia informacija su visais artimaisiais, draugais ir kolegomis, kad ji pasiektų visus, kurie grįžo iš užsienio ar galimai turėjo kontaktų su užsikrėtusiais žmonėmis“, – nelikti abejingiems ragino Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatorius Paulius Keras.

Visuomenės sveikatos specialistai dar kartą primena, jog saviizoliacija – tai asmens, sergančio užkrečiamąja liga, įtariamo sergančio, turėjusio kontaktą, ar sukėlėjo nešiotojo atskyrimas nuo aplinkinių žmonių norint išvengti užkrečiamosios ligos plitimo. COVID-19 pandemijos metu asmenims, grįžusiems iš užsienio valstybių, privaloma 14 dienų izoliacija.

„Saviizoliacijos metu žmogui griežtai draudžiama išeiti iš namų, ar kitaip palikti izoliavimo vietą 14 dienų nuo buvusio kontakto su ligoniu ar grįžus iš užsienio. Apie lankymąsi parduotuvėse, vaistinėse ar kitose viešose vietose taip pat negali būti kalbos. Svečių, draugų ar artimųjų vizitus taip pat teks pamirši bent dviem savaitėms“, – sakė Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Atkreipiame dėmesį, kad visi Lietuvos piliečiai 14 d. laikotarpyje grįžę iš bet kurios užsienio šalies turi užpildyti anketą NVSC internetiniame puslapyje adresu: https://nvsc.lrv.lt/covid-19. Jei grįžote į Lietuvos teritoriją lėktuvu ir parskridę užpildėte keleivio kortelę pakartotinai pildyti anketos nereikia, tačiau jei pasiekėte šalį kitomis transporto priemonėmis ir keleivio kortelės pildyti neteko – tai rekomenduojama padaryti kuo skubiau.

Ką dar reikia žinoti apie saviizoliaciją?

NVSC specialistai atlieka aktyvų asmens stebėjimą (su stebimu asmeniu susisiekia telefonu, el. paštu ir užrašo sveikatos būklę):

  • privaloma būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu;
  • saviizoliacijos metu asmuo privalo kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą;
  • asmuo informuojamas, kad sveikatos stebėjimo metu, jei išsivysto ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), nedelsiant skambintų nemokama Koronos karštąja linija 1808 – pranešti apie susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų nurodymus.
  • jei per 14 dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai nepasireiškia, asmuo toliau nelaikomas turinčiu susirgimo riziką.

BŪTINA:

  • izoliavimo metu, neišvengus kontakto su kitais asmenimis, laikytis atstumo ir laiko taisyklės: bendrauti ne arčiau kaip per 2 metrus (du dideli žingsniai) ir ne ilgiau kaip 15 min.
  • visą izoliavimosi laikotarpį nepamiršti rankų higienos reikalavimų (plovimas su muilu ir vandeniu, dezinfekanto naudojimas);
  • dažnai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas, o esant galimybei jas ir dezinfekuoti;
  • jei žmogus nuolat vartoja vaistus, dėl recepto į savo šeimos gydytoją kreiptis nuotoliniu būdu, t. y. nesilankant gyvai;
  • perkelti visus suplanuotus vizitus pas gydytojus, odontologus ar iš anksto numatytas procedūras, kol nesibaigs saviizoliacijos, karantino laikotarpis.

LEIDŽIAMA:

  • namuose ir izoliavimosi vietoje būti be medicininės kaukės (jei nėra ligos simptomų); ji būtina pasireiškus kvėpavimo takų infekcijos simptomams (kosulys, dusulys ir kt.);
  • apsirūpinti maistu ir kitomis būtiniausiomis prekėmis nuotoliniu būdu (internetu);
  • maisto prekes gali pristatyti šeimos narys, draugas, kuriam netaikoma saviizoliacija: prekes pristatant kurjeriui ar artimiesiems, rekomenduojama pasinaudoti galimybe gauti jas „ne į rankas“, t. y. pirkinius paliekant prie durų;
  • su artimaisiais, draugais bendrauti nuotoliniu būdu – telefonu ir kitomis ryšio priemonėmis;
  • dirbti griežtai tik nuotoliniu būdu.

Nesilaikant saviizoliacijos reikalavimų (paliekant izoliavimosi vietą be sveikatos priežiūros specialisto leidimo; priimant svečius (lankytojus) namuose; nesilaikant sveikatos priežiūros specialisto nurodymų ir kt.) gali būti taikomos šios priemonės ir atsakomybės:

• Būtinoji izoliacija arba būtinasis hospitalizavimas.
• Administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda, asmenims nuo 60 iki 140 eurų. Administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą asmenims nuo 140 iki 600 eurų, juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims – nuo 550 iki 1200 eurų. Jei asmens veikla, sukėlė pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, jam gali grėsti bauda nuo 300 iki 560 eurų.
• Baudžiamoji atsakomybė – priklausomai nuo padarinių – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.
• Civilinė atsakomybė. Jeigu fizinis asmuo suluošintas ar kitaip sužalota jo sveikata, tai už žalą atsakingas asmuo privalo nukentėjusiam asmeniui atlyginti visus šio patirtus nuostolius ir neturtinę žalą.

Shutterstock nuotr.

Ryšių su visuomene skyriaus ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content