Būtini „namų darbai“: paruošta papildoma vieta saugiam žmonių gydymui

Lietuvoje dažnėjant pranešimams apie vis naujus užsikrėtusių koronavirusu atvejus, Kaunas drauge su visa Lietuva jau kelias savaites intensyviai ruošiasi įvairiems scenarijams. Tarp svarbiausių darbų – baigiama tvarkyti trejus metus neeksploatuota ligoninė Kulautuvoje, užtikrintas saviizoliacijai skirtų patalpų poreikis bei vykdoma griežta karantino laikymosi kontrolė.

Verda intensyvūs darbai

Pastarąsias kelias savaites vaizdingame Kulautuvos pušyne pluša daugiau kaip pusšimtis darbininkų. Baigiama pertvarkyti buvusi Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninė-sanatorija. Prireikus čia bus gydomi lengva COVID-19 forma sergantys pacientai. Per kelias artimiausias dienas čia bus įrengta 50 vietų. Vietų skaičių bus galima išplėsti iki 200.

„Šiame pastate galės būti gydomi nesunkios būklės pacientai, kuriems nereikalinga specifinė įranga ar speciali medikų priežiūra. Tokiu būdu nukrausime krūvį nuo pagrindinių gydymo įstaigų. Svarbu pastebėti, kad čia pateks žmonės ne vien iš Kauno miesto, bet ir aplinkinių savivaldybių. Lygiai taip šiuo metu pacientai priimami tyrimams bei gydomi Kauno klinikinėje ligoninėje“, teigė Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinotius Paulius Keras.

Nors pastatas buvo neeksploatuojamas 3 metus, tačiau pagrindinių patalpų būklė – gera. Per trumpą laiką atlikta visa eilė darbų: atnaujinti privažiavimai, atnaujinti pėsčiųjų takai ir lietaus nuotekų sistema, įrengiamas teritorijos apšvietimas. Tvarkoma visa ligoninės aplinka, nušluotas apsamanojęs stogas.

Ligoninės vidus bus pritaikytas infekciniams ligoniams gydyti. Koridoriuose įrengiama speciali pertvarų sistema personalo praėjimui, užkertanti kelią viruso plitimui. Tuo pačiu tai prisidės užtikrinant maksimalų medikų saugumą. Patalpos valomos ir dezinfekuojamos, kad būtų parengtos kiek įmanoma steriliau jas naudoti.

Jau pasirūpinta naujomis moderniomis ligoninės lovomis ir kitu būtinu inventoriumi. Baigiami išspręsti personalo ir maitinimo klausimai, sulaukta itin geranoriškos pagalbos iš Lietuvos šaulių sąjungos, kurios nariai padės užtikrinti pastato apsaugą.

„Tai didelė ligoninė ir mes džiaugiamės ją atradę. Ateityje ieškosime sprendimų, kam dar ją galėtume pritaikyti. Viską padarysime taip, kad saugu būtų ir čia dirbsiantiems medikams, ir aplinkiniams gyventojams. Pastatas yra pačiame pušyne, atokiau nuo gyvenamųjų namų, tad galime pažadėti, kad vietos bendruomenės gyvenimo tai niekaip nepaveiks“, – Kulautuvoje intensyviai vykstančius darbus įvertino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Patalpos saviizoliacijai

Ne mažiau svarbu šiuo metu – saugi ir patikima žmonių saviizoliacija. 14 dienų inkubaciniam laikotarpiui atsiriboti nuo bet kokio gyvo kontakto su aplinkiniais privalo visi, sugrįžę iš užsienio arba patys galimai turėję kontaktą su infekuotu asmeniu. Tam Kaune parengta 30 patalpų, tačiau dar keliasdešimt paruošė mieste veikiantys viešbučiai, tad vietų skaičių bet kada galima plėsti.

„Noriu pabrėžti, kad asmenys pirmiausia savarankiškai turi ieškoti patalpų saviizoliacijai, o savivaldybė jas suteikia tik išskirtinais atvejais, kai nėra jokių kitų galimybių. Kol kas susitvarkome savo jėgomis, bet sulaukiame pasiūlymų ir iš verslininkų, tad padėtis šiuo klausimu yra kontroliuojama. Naudosime visus resursus, kuriuos turime ir esame pasiruošę visiems scenarijams“, – teigė P. Keras.

Karantino metu – intensyvi kontrolė

Nuo praėjusios savaitės pabaigos policijos pareigūnai kartu su Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistais pradėjo vykdyti intensyvią karantino laikymosi kontrolę.

„Dirbančios įstaigos iš pradžių buvo įspėtos, o nuo sekmadienio nakties, įsigaliojus dviejų savaičių karantinui, visi pažeidimai bus fiksuojami. Tvarkos nesilaikantiems juridiniams asmenims baudos gali siekti iki 3000 eurų“, – pažymėjo P. Keras.

Savivaldybės atstovai patikino, jog neketina riboti gyventojų patekimo į viešąjį transportą. Tačiau visi kauniečiai patys sureagavo į viešus raginimus rečiau vykti autobusais bei troleibusais, laikytis saugaus (bent 1 m) atstumo tarp keleivių ir keliauti tik sėdimose vietose. Šiomis dienomis viešasis transportas mieste kursuoja apytuštis.

„Šiandieninė situacija parodė, jog kauniečiai sąmoningi ir absoliučioje daugumoje autobusų ir troleibusų buvo užimtos tik sėdimo vietos“, – patvirtino P. Keras.

Jeigu nėra kritinės būtinybės, žmonės raginami likti namuose. Transportu naudotis tik kai būtina apsirūpinti maistu, vaistais, vykstant į gydymo įstaigas ar kitais skubiais ir neatidėliotinais atvejais. Taip pat siūloma vaikščioti pėsčiomis, važiuoti dviračiais ar paspirtukais, taip pat rinktis nuosavą transportą.

 

Visa oficiali informacija: koronastop.lt

Atsakymai į dažniausius kauniečių klausimus: svarbu.kaunas.lt

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content