Subsidijų valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito daliai apmokėti teikimo sąlygos

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu parama būstui įsigyti teikiama valstybės iš dalies kompensuojamų būsto kreditų gavėjams teikiant subsidijas valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito daliai apmokėti.

Teisę į valstybės iš dalies kompensuojamą būsto kreditą turi asmenys ir šeimos, kurie atitinka šiuos reikalavimus:

1) Gyventojų turto deklaravimo įstatyme nustatyta tvarka deklaravo turtą ir gautas pajamas; deklaruoto turto vertė ir pajamos neviršija nustatytų pajamų ir turto dydžių;

2) įsigyja pirmą būstą Lietuvos Respublikos teritorijoje arba atitinka vieną iš šių sąlygų:

  1. a) pastaruosius 5 metus iki prašymo suteikti paramą būstui įsigyti pateikimo dienos ir šio prašymo pateikimo metu neturi būsto nuosavybės teise ir nebuvo pasinaudoję šia paramos forma ar finansine paskata pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms.
  2. b) turi ar per pastaruosius 5 metus iki prašymo suteikti paramą būstui įsigyti pateikimo dienos turėjo nuosavybės teise būstą, kurio naudingasis plotas, tenkantis vienam asmeniui ar šeimos nariui, yra mažesnis kaip 14 kvadratinių metrų, arba turimas būstas, neatsižvelgiant į jo naudingąjį plotą, Nekilnojamojo turto kadastro duomenimis, yra fiziškai nusidėvėjęs daugiau kaip 60 procentų (parama teikiama valstybės iš dalies kompensuojamų būstų kreditų gavėjams būstui pirkti, statyti (dalį kredito panaudojant žemės sklypui, kuriame yra arba planuojamas statyti būstas, pirkti), nuosavybės teise turimam būstui rekonstruoti).
  3. c) neįgalusis ar šeima, kurioje yra neįgalusis, nuosavybės teise turi būstą, nepritaikytą neįgaliųjų poreikiams. Parama teikiama tik valstybės iš dalies kompensuojamų būstų kreditų gavėjams nuosavybės teise turimam būstui rekonstruoti jį pritaikant neįgaliųjų poreikiams (parama nuosavybės teise turimam būstui rekonstruoti jį pritaikant neįgaliųjų poreikiams).

Teisę į paramą būstui įsigyti turi asmenys ir šeimos, kurių deklaruoto turto vertė ir pajamos neviršija šių dydžių:

  • asmens be šeimos grynosios metinės pajamos – 106 valstybės remiamų pajamų
    (toliau – VRP, kuris nuo 2020 m – 125 eur) dydžių (13 250 eur) ir turtas – 129 VRP (16 125 eur)
  • dviejų ar trijų asmenų šeimos grynosios metinės pajamos – 148 VRP (18 500 eur) ir turtas – 262 VRP (32 750 eur)
  • keturių ar penkių asmenų šeimos grynosios metinės pajamos – 178 VRP (22 250 eur) ir turtas – 349 VRP (43 625 eur)
  • šešių ar daugiau asmenų šeimos grynosios metinės pajamos vienam asmeniui – 30 VRP (3 750 eur) ir turtas vienam asmeniui – 83 VRP (10 375 eur).

Apmokama 20 proc. kredito (ar kredito likučio):

  • Likę be tėvų globos asmenys iki 36 m ar jų šeimos
  • Šeimos, auginančios 3 ar daugiau vaikų ir (ar) vaikų, kuriems nustatyta nuolatinė globa (rūpyba)
  • Neįgalieji ar šeimos, kuriose yra neįgaliųjų

Apmokama 10 proc. kredito (ar kredito likučio):

  • Jaunos šeimos, auginančios vieną ar daugiau vaikų
  • Šeimos, kuriose vienas iš vaikų tėvų yra miręs.

Valstybės iš dalies kompensuojamų būsto kreditų suma neturi būti didesnė kaip:

  • 53 000 eur – asmeniui be šeimos
  • 87 000 eur – dviejų ar daugiau asmenų šeimai
  • 35 000 eur – nuosavybės teise turimam būstui rekonstruoti

Ne daugiau kaip 25 proc. valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito sumos gali būti panaudota žemės sklypui, kuriame yra būstas arba planuojama jį statyti, įsigyti.

Dėl pažymos apie teisę į subsidijas išdavimo kreiptis į Kauno m. savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių, Nemuno g. 29, 23 kab., I-IV 8.00-17.00 val., V 8.00-15.45 val., pietų pertrauka 12.00-13.00 val., tel. nr. 8-37 20 97 38. Su savimi turėti šeimos pajamų ir turto deklaraciją už praeitus metus.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content