Kaunas perima estafetę iš Tel Avivo – surengs tarptautinį modernizmo miesto forumą

Rugsėjo 12–13 dienomis Kaune ir Vilniuje įvyks II tarptautinis modernizmo miestų forumas „Nuo modernaus iki šiuolaikinio: XX amžiaus architektūros paveldo išsaugojimo praktika, grįsta Tel Avivo dokumentu modernizmo miestams“.

Modernizmo miestų forumas yra tęstinis renginys, skirtas telkti su UNESCO vardu siejamų modernizmo miestų tinklą ir vystyti bendradarbiavimą sprendžiant aktualius modernizmo paveldo vertinimo, finansinių paskatų, miesto plėtros poreikių, bendruomenių įtraukimo klausimus.

Pirmasis toks forumas vyko 2018 m. Tel Avive (Izraelyje). Jame buvo plačiai diskutuojama apie vieną pagrindinių modernizmo paveldo iššūkių, su kuriuo susiduria šiuolaikiniai miestai, – tai nuolat kylanti įtampa tarp miesto paveldo išsaugojimo ir jo vystymosi poreikių, kurie dažnai tampa nekontroliuojami.

Tokie globalūs procesai kaip gyventojų skaičiaus augimas, urbanizacija, postindustrializacija, socialiniai ir ekonominiai neramumai ir klimato pokyčiai, miestų vadovus skatina priimti greitus sprendimus, plėtoti didelės apimties projektus.

Dėl to prarandami kultūriniai ir istoriniai sluoksniai, vietos dvasia. Miestai vystosi netvarkingai, o tai kenkia kultūrinei, socialinei ir istorinei struktūrai, paveldo vertybių vientisumui ir gyventojų gerovei. XX amžiaus palikimas yra ypač jautrus šiems iššūkiams. Siekiant derinti minėtus procesus, pirmojo forumo metu buvo parengtas Tel Avivo modernizmo miestų dokumentas, kurio nuostatose pabrėžiami darnaus vystymosi prioritetai.

Remiantis Tel Avivo iniciatyva, Kauno forume bus aptariami praktiniai minėto dokumento įgyvendinimo aspektai, pasiūlytos modernizmo paveldo išsaugojimo priemonės – novatoriškos plėtros strategijos miesto teritorijoms, kuriose svarbus XX amžiaus paveldas. Kauno forumas suteiks galimybę pristatyti pasaulio modernizmo palikimo įvairovę ir susipažinti su skirtingais išsaugojimo būdais bei šio paveldo tvarkymo sprendimais.

Antrą renginio dieną dalyviai bus kviečiami apsilankyti Vilniuje ir susipažinti su sostinės modernizmo pastatais. Vėliau Lietuvos Respublikos Seimo rūmų Konstitucijos salėje vyks diskusija apie modernizmo palikimo vertes, jų interpretavimą šiuolaikinėje visuomenėje bei integravimą į ateities miestų vystymą.

Vilniaus miestas, prieš 25-erius metus dėl įspūdingo ankstesniųjų amžių architektūros paveldo pelnęs pasaulinį UNESCO pasaulio paveldo statusą, gali atkreipti dėmesį ir artimiausioje Vilniaus senamiesčio kaimynystėje egzistuojančiais netolimos praeities, t. y. sovietinės architektūros, statiniais. Šis istorinis laikotarpis vis dar ieško savo įvertinimo ir pripažinimo šiandieninėje visuomenėje. Būtent XX amžiaus antrosios pusės architektūros palikimo klausimai šiuo metu yra išskirtinai aktyviai sprendžiami daugelyje šalių.

Tikimasi, kad Kauno forumas paskatins plėtoti ilgalaikį UNESCO pasaulio paveldo modernizmo miestų bendradarbiavimo tinklą. Į forumą pakviesti UNESCO Pasaulio paveldo centro atstovai, ICOMOS tarptautiniai ekspertai, akademiniai tyrėjai, srities profesionalai ir specialistai.

Pagrindinės Kauno forumo temos: „Duomenys, planavimo priemonės ir valdymo mechanizmai“, „Visuomenės įtraukumo priemonės“, „Finansiniai įrankiai“.

Forume pranešimus skaitys Dennis Rodwell (Didžioji Britanija), Jeremie Hoffmann (Izraelis), Medhanie Teklemariam (Eritrėja), Edward Dennison (Didžioji Britanija), Patrizia Bonifazio (Italija), Anke Zalivako (Vokietija) ir kiti modernizmo temos specialistai.

II tarptautinis modernizmo miestų forumas vyks rugsėjo 12 d. Kultūros centre, Vytauto pr. 79, Kaune ir

rugsėjo 13 d. LR Seimo rūmų Konstitucijos salėje, Gedimino pr. 53, Vilniuje. Renginys nemokamas.

Forumo organizatoriai ir partneriai: Kauno savivaldybė, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Kauno technologijos universitetas, VšĮ „Kaunas 2022“. Rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė. Renginio globėjas: Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komitetas

Registracija į renginį iki rugsėjo 6 d. vyksta internetu:

https://forms.gle/KzReMdxFfUfwuru58

 

Nuotraukos autorius: Martynas Plepys

 

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content