Kaunas želdynų priežiūrai pritaikė inovatyvų sprendimą

Kaunas pirmasis šalyje į želdinių priežiūros pirkimus įtraukė viešųjų erdvių kokybės standartus (VEKS). Nuo šiol želdynų priežiūra taps paprastesnė, o kauniečiai galės džiaugtis kokybiškesnėmis žaliosiomis erdvėmis.

Savivaldybės skelbtą paslaugų pirkimą laimėjo bendrovės „Kauno švara” ir UAB „Josvainių gėlės”.

„Kaunui praskynus kelią, jaučiame vis didesnį susidomėjimą VEKS ir iš kitų šalies savivaldybių. Aktyviai kalbamės su Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių miestų ir kitomis savivaldybėmis dėl VEKS panaudojimo jų veikloje. Pasaulinė tokių standartų praktika parodė, kad juos pritaikius, laimi visos pusės: savivaldybėms lengviau kontroliuoti paslaugų vykdymą, tiekėjai turi aiškius darbo kriterijus, o mokesčių mokėtojai džiaugiasi geresne žaliųjų zonų kokybe bei, netgi dažnu atveju, sutaupytomis viešųjų finansų lėšomis”, – sakė VEKS standartus Lietuvoje diegiančios UAB „Optimus monitus” direktorė Ala Kuzmickienė.

Konkursus laimėjusios įmonės želdinių priežiūros darbus turės atlikti laikydamosis aiškių kriterijų, kuriuos apibrėžia VEKS. Naudojant šią metodiką nebelieka vietos interpretacijoms, todėl paslaugų tiekėjai aiškiai žino tikslus bei kokybės reikalavimus, o paslaugos pirkėjams paprastėja kontrolės mechanizmas.

„Jeigu anksčiau dėl viešųjų želdinių priežiūros galėdavo kilti tam tikrų diskusijų, priklausiusių nuo skirtingų požiūrių, tai dabar turime aiškiai apibrėžtus kriterijus, kaip turi būti prižiūrima žolė, gėlynai ir kiti želdiniai šiltuoju metų laiku. Dabar turime aiškius kokybinius reikalavimus, pagal kuriuos planuojame darbus bei instruktuojame savo darbuotojus”, – sakė vienos konkurso laimėtojų UAB „Kauno švara” komercijos direktorius Robertas Kaselis.

Pasak Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, pirmasis pirkimas su VEKS metodika praėjo sklandžiai, be jokių netikėtumų. Į techninę specifikaciją įtraukti aiškūs kokybės kriterijai tiekėjams leido ne tik tiksliau apskaičiuoti kainas, bet teikiant paslaugas suteiks galimybę ir aiškiau formuluoti užduotis savo darbuotojams.

„Pirkime dalyvavo net 5 įmonės, kai, pavyzdžiui, 2016 metais – vos 1. Tai rodo, kad einame teisinga linkme. Akivaizdu, kad aiškūs kriterijai leidžia tiekėjams geriau suprasti ir įvertinti visas pirkimo objekto detales”, – teigė R. Savickienė.

Kauno miesto savivaldybė aplinkotvarkos srities viešuosius pirkimus bei paslaugų vykdymo priežiūrą pagal VEKS standartus ketina vykdyti ir ateityje.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content