Gallery Weekend Kaunas 2019 kviečia tyrinėti

Dinamišką Kauno kultūros žemėlapį jau gegužės 9 – 12 dienomis atskleis Gallery Weekend Kaunas. Ketvirtus metus iš eilės vyksiantis renginys pakvies į koncentruotą ir įvairią 4 dienų programą Kaune.

Astronominis pasakojimas apie Kauną

Šiemet Gallery Weekend Kaunas (GWK) siūlo net 35 renginius įvairiose tradicinėse ir nestandartinėse lokacijose. Projektas siekia pristatyti daugialypį Kauno kultūros peizažą, kuris dažnai lieka neištyrinėtas. Tai unikalus renginys ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, bei tobula proga miestiečiams ir miesto lankytojams vos per porą dienų pajausti visapusį miesto kultūros pulsą.

Šiais metais GWK astronomijos metafora naujai žvelgia ir apjungia Kauno galerijų ir kitų erdvių renginius į pasakojimą. Skirtingos programos dienos suvokiamos kaip planetinės sistemos – nuolat kintančios ir egzistuojančios paraleliai, o lankytojas kviečiamas tapti tarpplanetiniu klajokliu – astronomu – bei jas savarankiškai tyrinėti. Maždaug pusė programos objektų turės aiškų startą ir vyks tik tam tikrą valandą, tačiau kita pusė tiesiog stabiliai gyvuos nurodytomis valandomis. GWK astronomai galės patys pasirinkti, kuris objektas ir kada turėtų būti aplankytas. Galiausiai į programą įtrauktas judėjimo aspektas – juk dangaus kūnai yra nuolatinėje dinamikoje. Tai reiškia, jog dalis renginių šiemet lankytojus kvies dalyvauti visą kūną judinančiuose veiksmuose.

Įprasta manyti, jog skirtingos kultūros institucijos konkuruoja, bet jų sujungimas į vientisą pasakojimą atskleidžia nepastebimus ryšius ir kviečia viską aplankyti per vieną savaitgalį – tiek ir nuolat veikiančias galerijas, tiek ir eksperimentines meno ekspozicijas neįprastose vietose. Judėti tarp jų bus itin paprasta: beveik visi GWK renginiai yra nemokami, lokuojasi greta vienas kito, o didžioji jų dalis dar ir pritaikyti neįgaliesiems, draugiški augintiniams, ar gidų pakalba suprantami kalbantiems anglų ir rusų kalbomis.

Kaunas greta Amsterdamo ir Paryžiaus

Gallery Weekend yra globali iniciatyva jungianti miestus iš viso pasaulio. Kaunas čia stovi greta Amsterdamo, Briuselio, Paryžiaus ir kitų didmiesčių. Renginį inicijavo POST galerijos vadovas Andrius Pukis, kuris įkvėptas Berlyno nusprendė šią praktiką perkelti į Kauną. Pradžioje jo suburta kultūros operatorių komanda buvo kukli – 4 asmenų dydžio, tačiau šiemet ji išaugo iki simboliško 10 dalyvių skaičiaus. Čia dirba žmonės iš skirtingų Kauno kultūros projektų: Kauno menininkų namų, Kaunas 2022, Vytauto Didžiojo Universiteto, Kauno Bienalės, ir kitų.

Atidarymas – lengvosios atletikos manieže

Savaitgalis prasidės ketvirtadienį 19 val. vyksiančiu išskirtiniu atidarymo renginiu LSU Kauno lengvosios atletikos manieže (Aušros g. 42). Čia menininkė Saulė Noreikaitė kvies įsitraukti į performansą pavadinimu KŪNO KULTŪRA, kurio metu bus tikrinamas fizinių kūnų sąmoningumas ir pastabumas.

Pati Saulė apie šį kūrinį kalba taip: „Mes visi turime kūnus, tad svarbu kaip ir ką su jais veikiame bei kaip galime jais rūpintis. Performanso metu kviečiu lankytojus prisiminti savo fizinę būtį ir suaktyvinti dėmesingumą savo (ir kitų) kūnų ritmams. Atrandant asmeninį dialogą su kūnu – būti čia ir dabar – tik daug intensyviau”.

Svaiginanti kultūros gravitacija

Penktadienio startas – kultūros profesionalams skirtas forumas „Sąbėgis” Kauno menininkų namuose, atliepiantis svarbų edukacijos ir tobulėjimo poreikį. Čia, skatinant bendradarbystę, nuo pat ryto bus sprendžiami Kauno bei kitų Lietuvos miestų kultūros klausimai apie kultūros prieinamumą.

Popietės zona – senamiestis. Ten 16 val. prasidėjęs veiksmas tęsis iki 23 val. Įprastas parodas ir pristatymus čia nuolat keis nestandartiniai vyksmai, kaip virtualios tapybos galerija „PA” ir Naktinė tapyba VDA Kauno fakultete, medituoti kviečiantis Česlovo Lukensko performansas „Ryšio zona” Rotušės aikštėje, interaktyvus šviesos ir garso kūrinys PORTALAS, VDU menų fakulteto Rūsio galerijoje (Muitinės g. 7). Apie brutalistinę architektūrą mąstyti skatins knygos „BRUT nuobodulys. Daugiabučiai, tuštuma ir žaidimai” pristatymas Marijos Nemčenko parodoje VDU menų galerijoje „101”.

Šeštadienio programa tęsis Žaliakalnyje, kur nuo 12 val. atsidarys aibė laisvai lankomų parodų. Pietums gravitacija persikels į naujamiestį, kur Kauno menininkų namuose vyks zinų piknikas. Zinai yra nepriklausomai leidžiama spauda, išsiskirianti nestandartinėmis temomis ir meniniais sprendimais. Jų vartymui akomponuos vietoje gaminamas veganiškas maistas.

Vėliau atsidarys dar daugiau parodų M. K. Čiurlionio muziejuje, laikinojoje „Zoom” galerijoje, bare „Godo”. Jas papildys interaktyvūs veiksmai: popieriaus gamybos dirbtuvės, prisimenant Janonio fabriką Kauno paveikslų galerijoje; amfibijos namo statymas iš Venecijos architektūros bienalės nužengusioje Gedimino ir Nomedos Urbonų „Pelkių mokykloje”; bei sovietmečiu vyravusios video salonų bei VHS kasečių kultūros nagrinėjimas kavinėje „Kultūra”. Galiausiai, planetos įsisuks su iš Europos suvažiavusių menininkų atliekamais garso performansais POST galerijoje ir nuotaikingų ritmų kupinomis dūzgėmis bare „O kodėl ne?”.

Savaitgalio tyrinėjimus baigiantiems astronomams duris atvers projektas „Kita neries pusė”, įsikūręs Vlijampolės pakrantėje. Čia esantis mistiškas molinis pastatas, pažymėtas užrašu KERAMIKA, yra įvairiapusio menininkų kolektyvo kūrybos namai. Jame nuo 13 val. bus galima aplankyti kūrėjų studijas, pamatyti jų darbus, iš pirmų lūpų išgirsti gilią vietos istoriją bei sudalyvauti kūrybinėse lino raižinio dirbtuvėse.

Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir LRKM. Partneriai Lietuvos sporto universitetas, kavinė „Kultūra”, Menų agentūra „Artscape”.

 

Visą 35 renginių programą galima rasti čia: https://www.galleryweekendkaunas.lt/

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content