Kaunietė N. Domeikienė pripažinta geriausia Lietuvos bibliotekos vadove

Geriausia 2018 metų Lietuvos bibliotekos vadove pripažinta Kauno Vinco Kudirkos bibliotekos direktorė Nomeda Domeikienė savo darbu ir inovacijomis rodo pavyzdį visai Lietuvai. Vos per keletą metų renovuota 14 bibliotekos padalinių, įkurta Žaisloteka, o senjorai knygas gauna tiesiai į namus. Pasidomėkime, kas lėmė drastiškus pokyčius?

Pasak N. Domeikienės, pokyčiams reikia laiko, bet svarbiausia – geros komandos. Moteris teigimu, šį įvertinimą galima laikyti visos komandos nuopelnu, nes vienas vadovas tikrai negalėtų tiek daug nuveikti.

„Turime puikią įstaigą ir puikią vadovę, kuri ne plaukia pasroviui, o kasdien tobulėja ir ieško naujų sprendimų. Dabar rezultatai pradeda kalbėti patys už save. Renovuota 14 padalinių, biblioteka tampa jaukia, sutvarkyta ne tik knygų skaitymo, bet ir susitikimų bei įvairių veiklų erdve“, – sakė Kauno savivaldybės mero patarėjas Simonas Kairys.

Nestokoja idėjų

Viena žinomiausių bibliotekos iniciatyvų – Z. Kuzmickio padalinyje veikianti Žaislų biblioteka, iš kurios žaislus ir stalo žaidimus galima skolintis į namus taip pat kaip ir knygas. Ši paslauga visiškai nemokama, tereikia turėti skaitytojo pažymėjimą. Žaisloteka atidaryta 2018 metų gruodį, akcijos „Knygų Kalėdos“ metu. Jos paslaugomis iki dabar jau pasinaudojo apie 700 žmonių, o žaislai ir žaidimai į namus išduoti apie 1600 kartų. Žaislotekoje galima rasti beveik 300 žaislų ir stalo žaidimų.

„Žaislotekoje įrengta ir žaislų mainykla, į kurią atnešus panaudotą žaislą iš jos galima išsirinkti kitą sau patikusį. Kviečiant dalintis panaudotais žaislais, skatinamas tvarus vartojimas ir darnaus vystymosi idėja, bendruomeniškumas, ugdoma socialiai atsakinga jaunoji karta“, – džiaugėsi N. Domeikienė.

Žaisloteka išrinkta įsimintiniausia 2018 metų Kauno kultūros iniciatyva, taip pat Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos metų nominacijų skyrimo konkurse laimėjo kategorijoje „Biblioteka – vaikų ir jaunimo draugas“.

Dar viena išskirtinė bibliotekos iniciatyva – vasarą veikiančios skaityklos po atviru dangumi Lampėdžių ir Panemunės paplūdimiuose. Šios paplūdimio bibliotekos kviečia poilsiautojus laisvalaikį pliaže leisti skaitant knygas ar žurnalus, žaidžiant stalo ir lauko žaidimus, kurių čia taip pat galima rasti. Ateinančią vasarą paplūdimio skaityklos veiks jau trečiąjį sezoną.

Pabėgimo kambarys

Z. Kuzmickio padalinyje taip pat veikia ir Šerloko Holmso pabėgimo kambarys. Jis atidarytas tuo pačiu metu kaip ir Žaisloteka. Lankymasis kambaryje kauniečiams yra nemokamas.

Dar viena įdomi paslauga, kurią siūlo biblioteka – techninės-kūrybinės dirbtuvės (Makerspace) Girstupio padalinyje. Jos atidarytos praėjusių metų balandį. Dirbtuvės skirtos tiek mokyklinio amžiaus vaikams, tiek suaugusiems, tiek patyrusiems, tiek pirmą kartą susipažįstantiems su įrankiais. Dirbtuvėse veikia neformaliojo vaikų švietimo būrelis, taip pat organizuojami vienkartiniai tiksliniai užsiėmimai, skirti susipažinti su dirbtuvių erdve, įrankiais ir išmėginti save kūrybinėse dirbtuvėse.

Knygas pristato į namus

„Šių metų pradžioje pristatėme visiškai naują paslaugą – knygas į namus žmonėms su judėjimo negalia. Vienas svarbiausių bibliotekos veiklos principų – atvirumas ir prieinamumas visiems. Tad, atsižvelgiant į tai, jog kai kurie kauniečiai neturi fizinių galimybių patys atvykti į biblioteką, knygos jiems bus pristatomos į namus“, – pasakojo N. Domeikienė.

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos knygų pristatymo į namus paslauga pasinaudoti gali laikinai neįgalūs vartotojai, vyresni nei 70 metų senjorai, turintys senatvės judėjimo problemą bei žmonės, turintys neįgalumo pažymėjimą dėl fizinės negalios. Jiems skaitytojo pažymėjimas išduodamas nemokamai, o knygos skolinamos mėnesio laikotarpiui su galimybe šį terminą prasitęsti dar du kartus, jei leidinys nerezervuotas kito vartotojo.

Bibliotekos darbuotojai arba savanoriai pas tokius skaitytojus užsuka kartą per mėnesį. Knygas iš bibliotekos užsisakyti galima telefonu, internetu per bibliotekos elektroninį katalogą arba su artimųjų pagalba.

Atnaujins centrinę biblioteką

Artimiausi planai – centrinės bibliotekos Laisvės alėjoje modernizavimas iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto ir ES struktūrinių fondų lėšų. Bibliotekoje bus įkurta „Dizaino inovacijų laboratorija“, skirta miesto bendruomenei, ypač 14–19 metų jaunimui.

Ilgus metus neremontuotas Kultūros paveldo objektas bus pritaikytas žmonėms su judėjimo negalia, patalpos bus atnaujintos, tad tikimasi pritraukti daugiau lankytojų, biblioteka taps modernesnė ir patrauklesnė.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content