Patvirtinta galutiniu teismo verdiktu: mokyklų pertvarka Kaune – teisėta ir tikslinga

Po daugiau kaip dvejus metus trukusių teisminių ginčų dėl Kauno „Žiburio“ pagrindinės mokyklos reorganizavimo prieita galutinės išvados. Lietuvos vyriausiasis administracinis atmetė mokyklos tarybos apeliacinį skundą ir pritarė Kauno savivaldybės sprendimui prijungti mokyklą prie KTU Vaižganto progimnazijos. Nutartis galutinė ir neskundžiama.

Dar 2016 metų kovą Kauno miesto tarybos sprendimu buvo pritarta mokyklų tinklo pertvarkai, tačiau dalis suplanuotų veiksmų įstrigo. Ginčams persikėlus į teismą, Kauno savivaldybė sėkmingai įrodė savo ketinimų pagrįstumą.

Bylos duomenimis, jau kelerius metus iš eilės auklėtinių skaičius „Žiburio“ pagrindinėje mokykloje nuolat mažėjo, o 2015-2016 metais dėl mokinių trūkumo išvis nebuvo suformuotos 9 ir 10 klasės. Šie rodikliai buvo ženkliai mažesni už tuometiniuose teisės aktuose Vyriausybės nustatytą vidurkį.

Tais pačiais metais „Žiburio“ mokykla nevykdė nė vieno dalyko pagilinto mokymo, o dauguma klasių per užsienio kalbų, kūno kultūros, informatikos bei technologijų pamokas nebuvo dalijamos į grupes, joms neskirtos papildomos pamokos konsultacijoms bei kitiems mokinių poreikiams tenkinti. Visa tai apribojo galimybes diferencijuoti ir individualizuoti ugdymo turinį bei teikti kitą pagalbą mokiniams pagal kiekvieno asmeninius poreikius bei galimybes.

Atitinkamai, gaudama mažiau valstybės dotacijos – Mokinio krepšelio lėšų, mokykla nepajėgė užtikrinti pilnaverčių ugdymosi sąlygų. Kasmet augdavęs nepriteklius reikalaudavo vis daugiau papildomų Mokinio krepšelio lėšų darbuotojų atlyginimams – nuo 5,3 tūkst. eurų 2013 metais iki beveik 122 tūkst. eurų 2018-aisiais. Be to, 2016 metais mokytojų atlyginimams savivaldybė skyrė beveik 85 tūkst. eurų savivaldybės biudžeto lėšų.

Reaguojant į susiklosčiusias aplinkybes, tąkart nuspręsta imtis neatidėliotinų veiksmų, kad būtų užtikrinti moksleivių interesai kokybiškai mokytis. Mokyklos tarybos atstovai, nesutikdami su reorganizacija, kreipėsi į teismą. Administracinė byla išnagrinėta abiejose instancijose ir Vyriausiasis administracinis teismas galutinai atmetė skundus dėl mokyklų tinklo pertvarkos bei patvirtino, kad Kauno miesto ketinimai prijungti „Žiburio“ mokyklą prie KTU Vaižganto progimnazijos – pagrįsti bei tikslingi.

Artimiausiame Kauno miesto tarybos posėdyje ketinama iš naujo svarstyti mokyklų tinklo pertvarkos planą, kuriame numatyta tęsti reorganizavimo procesą apjungiant minėtas švietimo įstaigas į vieną juridinį vienetą.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content