Kauno Vienybės aikštės architektūrai – istorinis laimėjimas prestižiniame konkurse

Kauno Vienybės aikštės atnaujinimo architektūrinė koncepcija pelnė aukščiausią įvertinimą tarptautiniuose Vokietijos Dizaino apdovanojimuose. Nugalėtoju kategorijoje „Miesto erdvė“ projektą pripažino iš garsių architektų ir dizainerių sudaryta tarptautinė žiuri. Tai pirmas istorijoje Lietuvoje realizuojamo projekto laimėjimas Vokietijos Dizaino tarybos organizuojamame konkurse.

„Šis projektas integruoja skirtingus aikštės architektūrinius stilius į nepaprastai šiuolaikišką dizainą – ryškų, jaukų ir traukiantį, kuris visose uždarose bei atvirose aikštės erdvėse sukuria išskirtinai aukštos kokybės gyvenamąją aplinką“, – skirdama aukščiausią apdovanojimą konstatavo tarptautinė konkurso žiuri.

Vertinimo komisiją sudarė pusšimtis garsiausių architektūros ir dizaino specialistų visame pasaulyje. Kaip įprasta, konkurse tarp dalyvių buvo didžiulė konkurencija – vien šiemet komisijos vertinimui buvo pateikta 5 400 darbų iš viso pasaulio.

Laurus nuskynusią Kauno Vienybės aikštės architektūrinę koncepciją sukūrė tarptautinė architektūros ir dizaino kompanija „3Deluxe“.  Vokietijoje įsikūrusi kompanija pasaulyje žinoma kaip kurianti išskirtinio stiliaus projektus. Įgyvendinimo projektą kartu su Vokietijos architektais rengė architektas Rimantas Giedraitis.

„Daugelis miestų atnaujinimo projektų susiduria su iššūkiais. Iš vienos pusės – sukurti kažką naujo ir šiuolaikiško, iš kitos – gerbti esamą architektūrą ir paveldą. Panašu, kad žiuri patiko, kaip mes susitvarkėme su šiais iššūkiais: Vienybės aikštės koncepcija stengiasi apjungti ją supančius skirtingus architektūrinius stilius vienai idėjai: ji turi būti skirta žmonėms, miestiečiams. Atnaujinta aikštė kvies žmones tyrinėti miesto aplinką: vaikščioti, sėdėti, atsipalaiduoti ir žaisti,“ – sako vienas projekto autorių Dieter Brell, „3Deluxe“ kūrybos direktorius.

Pasak jo, Vokietijos dizaino apdovanojimas – vienas prestižiškiausių įvertinimų architektams pasaulyje, o jį skirianti Vokietijos dizaino taryba – viena iš svarbiausių tarptautinių dizaino institucijų. Įsteigta Vokietijos Tarybos ir finansuojama vokiečių pramonės, ji jau 65 metus skatina įmones vystyti savo produktus ir jų dizainą.

Vienybės aikštės atnaujinimo projektą kartu su Kauno savivaldybe plėtoja SBA koncerno nekilnojamojo turto inovacijų bendrovė „Urban Inventors“.

„Šis projektas yra labai geras miesto ir verslo bendradarbiavimo pavyzdys. Vienybės aikštė neabejotinai taps vienu iš atgimstančio Kauno simbolių“, – apie renovuojamą aikštę pačioje miesto širdyje sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

“Prestižinio konkurso aukščiausias įvertinimas patvirtina, kad mūsų pasirinkta strateginė kryptis, vystant projektus pirmiausia skirti dėmesį jų darniai integracijai į aplinką ir pažangioms technologijoms – yra teisinga. Pasitelkėme tarptautines architektų pajėgas ir jų pasiūlyta drąsi idėja puikiai suderino šios vietos istorinius akcentus ir simbolius su modernia architektūra. Ieškodami geriausio sprendimo, aplankėme daugybę aikščių Europoje. Atnaujinta Vienybės aikštė, į kurią bendros investicijos sieks daugiau nei 10 mln. Eur, laikinajai sostinei suteiks išskirtinumo, o kauniečiai turės jaukią ir gyvą miesto gyvenimo ašį“, – sako SBA koncerno nekilnojamojo turto inovacijų bendrovės “Urban Inventors” vadovas Lionginas Šepetys.

Vokietijos Dizaino tarybos apdovanojimai architektams ir dizaineriams nuo 2012 m. skiriami kasmet. Šių metų nugalėtojams jie bus įteikti 2019 m. vasarį.

Šalia Vienybės aikštės „Urban Inventors“ plėtoja inovatyvų „BLC verslo lyderių centro“ projektą. Vilniuje bendrovė valdo „Green Hall“ verslo slėnį šalia Neries, kuriame šiuo metu statomas trečiasis biurų pastatas. Kaune SBA grupei priklausanti nekilnojamojo turto inovacijų bendrovė „Urban Inventors“ taip pat plėtoja inovatyvų „Kauno Doko“ projektą. Neseniai bendrovė Kaune įsigijo 2,5 ha sklypą greta O. ir H. Minkovskių gatvės, kur planuoja plėtoti išskirtinį verslo centrų projektą.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content