Kauno architektūros paroda tęsia kelionę po pasaulį

2015 metais Europos paveldo ženklu įvertinta Kauno tarpukario architektūra toliau sėkmingai žengia UNESCO Pasaulio paveldo sąrašo link. Šįmet startavusi Kauno modernizmo architektūros tarptautinė kilnojamoji paroda „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas 1918-1940 m.“ šią savaitę keliasi į Belgiją.

„Per šį laikotarpį prie viešinimo kampanijos lokaliu ir tarptautiniu mastu prisidėjo nemažai institucijų, privačių iniciatyvų ir pavienių asmenų. Parodą lydi Marijos Drėmaitės sudaryta knyga „Optimizmo architektūra“, kurios pagrindinis akcentas – Kauno virsmas modernia europietiška sostine. Tai neabejotinai prisidės prie bendros Kauno sėkmės, siekiant atsidurti vienose gretose su Pasaulio kultūros paveldo elitu“, – sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Tarptautinė kilnojamoji paroda išvyksta į Briuselį, kur šį ketvirtadienį bus pristatyta BOZAR menų centre. Atidaryme dalyvaus Lietuvos ambasadorė Belgijoje Rita Kazragienė, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė, BOZAR menų centro prezidentas Count Étienne Davignon ir meno direktorius Paul Dujardin.

Šiuo įvykiu užbaigiamas visus metus sėkmingai vykdomas parodos projektas, kuris apkeliavo daugelį Europos miestų – Paryžių, Milaną, Romą, Taliną, Vroclavą.

„Labai simboliška, kad minint Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmetį, ši paroda ir kitos su modernizmo laikotarpio paveldu susijusios iniciatyvos, neabejotinai prisideda prie Kauno tarpukario architektūros sklaidos, geresnio miesto ir valstybės pažinimo“, – sakė Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Andrijana Filinaitė.

Pasak specialistų, paroda ir ją lydintys renginiai, neabejotinai prisidėjo prie Kauno modernizmo architektūros tarptautinės sklaidos ir valstybės pažinimo, paskatinę naujas diskusijas apie Kauno modernios sostinės  sukūrimo fenomeną, svarbų ne tik Lietuvos, bet ir XX a. pr. Europos istorijai.

Lapkričio 16-17 d. BOZAR menų centras taip pat kviečia į tarptautinę konferenciją „Building new states and cities“, skirtą Centrinės ir Rytų Europos valstybių nepriklausomybės šimtmečiui.  Kauno atvejį konferencijoje pristatys parodos autorė ir kuratorė doc. dr. Marija Drėmaitė.

Daugiau informacijos apie projektą: https://unesco.lt/leidyba/renginiai/optimizmo-architektura-kauno-fenomenas-1918-1940) bei apie parodą Briuselyje: https://www.bozar.be/en/activities/148186-architecture-of-optimism

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content