Inovacijų kūrėjas M. Venslauskas: dalyvavimas „Kauno startuolių“ programoje kilsteli jauną verslą į kitą lygį

Jų sukurti prietaisai vos kelias minutes palaikyti rankose akivaizdžiai sumažina rankų drebėjimą ir artrito sukeltus skausmus. Jų idėjos gimė ir virto realiais produktais čia, Kaune. Jų vizija – tapti rimtais pasaulinės rinkos žaidėjais, o didžiausia motyvacija – įrodyti sau ir kitiems, kad mokslo komercializacija yra aktuali, svarbi ir keičianti gyvenimus. Susipažinkite su MB „Fidens“, kurios vadovas ir įkūrėjas dr. Mantas Venslauskas, atsispyręs nuo savo doktorantūros studijų, šiandien jau turi subūręs patikimą komandą ir parduodamus ar klinikiniams testavimams jau paruoštus medicininės paskirties produktus, už kuriuos skina pergales inovatyviausiųjų verslų apdovanojimuose ir jau dukart gavo paramą „Kauno startuolių“ programoje.

Kas paskatino sukti į nuosavą startuolišką verslą?

„Man visada atrodė – ir netgi dabar taip atrodo – kad Lietuvoje per mažai inovacijų pasiekia rinką. Nors tam yra visos galimybės, bet trūksta noro ir entuziazmo. Taip pat manau, kad mokslo komercializavimas iki šiol Lietuvoje per menkai plėtojamas ir įgyvendinamas: galintys tai daryti prisikuria sau barjerų ir baimių, na, o man tai tapo papildomu iššūkiu ir motyvacija – paimti ir padaryti pačiam, prisijungti prie būrio mokslininkų, kurie pasuko verslo link ir buvo sėkmingi.

Jau rašant mokslinę disertaciją, gimė būsimo prietaiso technologiniai pavyzdžiai, sukūrėme pirmuosius prototipus. Tuomet dirbdamas pastebėjau, kad kuriant tokį prietaisą vien universitete, kur supa daugiau mažiau vienos srities  specialistai, jaučiamas kitų sričių kompetencijų trūkumas,  o procesai stipriai išsitęsia laike. Idėjos realizavimas tampa arba labai sudėtingas, arba gresia virsti produktu, kuris tiesiog atguls į lentynas ir liks ten gulėti.

Žinoma, tai, ką pavyko sukurti disertacijos metu, buvo gan toli nuo to, ką turime šiandien: prietaiso kūrimas prasidėjo nuo mechanikos, o iki dabartinio „ViLim Ball“ atsiradimo dar trūko ir elektronikos, ir valdymo, ir medicinos žinių. Taip natūraliai atėjo mintis kurti įmonę ir po truputį mėginti pritraukti bendraminčius, burti komandą iš skirtingų sričių profesionalų bei ieškoti galimybių, kaip pradinę idėjos užuomazgą išvystyti iki apčiuopiamo daikto/produkto.“

Kokius produktus šiuo metu yra sukūrusi „Fidens“?

„Šiuo metu mūsų pagrindinis produktas yra „ViLim Ball“ kamuoliukas, skirtas rankų drebėjimui bei sąstingiui mažinti. Nors dar negaminamas masiniu būdu, bet jau visiškai išbaigtas prietaisas, pardavinėjamas Lietuvos rinkoje. Tai kol kas mūsų pagrindinis produktas, į kurį orientuojamės ir šiuo metu žengiame visus reikiamus žingsnius, kad jį sertifikuotume kaip medicininį produktą. Kamuoliukas turi dvi versijas: vieną, skirtą tremorui (rankų drebėjimui), o kitą – artritui ir sąnarių ligų sukeltoms problemoms mažinti.

Antrasis produktas – grynai medicininis: tai ultragarsinė apyrankė, skirta sąnarių ligomis sergantiems žmonėmis. Nors apyrankės prototipas jau yra sukurtas, bet atsirasti rinkoje ji galės tik atlikus klinikinius tyrimus, kurie netrukus prasidės Respublikinėje Kauno ligoninėje.“

Kiek žmonių įmonėje dirba šiuo metu?

„Šiuo metu dirbame šešiese: vieni pilnai tik prie šių produktų, kiti mažiau – tarkime, komandoje yra ir mokslinis patarėjas, ir su JAV rinka dirbantis partneris. Esame įsikūrę Kaune, čia rūpinamės įmonės techniniais, vadybiniais reikalais.“

Kurdami savo verslą ir produktus sugebėjote ne kartą sėkmingai pasinaudoti paramos programomis – tarp jų ir „Kauno startuolių“ programa.Kaip dalyvavimas programoje prisidėjo prie idėjos vystymo?

„Paramą iš „Kauno startuolių“ gavome du kartus. Patį pirmąjį kartą, tuomet dar dirbdamas visai vienas, už gautus kelis tūkstančius eurų sugebėjau pasigaminti prototipą, kurį jau galėjau demonstruoti, duoti žmonėms pačiupinėti ir pajusti, kaip prietaisas veikia. Tiesa, vėliau tas įrenginys kardinaliai pasikeitė, kol virto dabartiniu kamuoliuku.

Antrą kartą, dalyvaudami konkurse su apyranke „ViLiMed“, prototipą jau turėjome, mums svarbiausia buvo pasiruošti klinikiniams tyrimams, susikurti dizainą, produkto vizualizacijas, pramoninius brėžinius, pagal kuriuos būtų galima leisti masinę apyrankės gamybą.“

Į ką siūlytumėte atkreipti dėmesį tiems, kurie norėtų dalyvauti „Kauno startuolių“ programoje?

„Na, pirmiausia savo idėjoje ieškokite naudos Kaunui: kad tai, kas yra kuriama, būtų orientuota į kauniečius ir miestą. Tarkime, „Fidens“ atveju Kauno gyventojai turėjo prioritetą išbandyti, pajusti ir ištestuoti, pirmieji gauti prieigą prie kuriamų inovacijų. Taip pat mes siekiame savo verslą plėtoti būtent čia, Kaune, kur tam yra sudarytos puikios sąlygos.

Antras svarbus momentas: skirkite teikiamai paraiškai laiko, pasiruoškite, atsižvelkite į terminus, kurie, perspėju, šioje programoje nėra ilgi. Tinkamai ir kruopščiai apsirašykite tai, ką norite atlikti ir kokius darbus įgyvendinti.

Ne mažiau svarbu turėti ne tik idėją, bet ir tai, ką galėtumėte parodyti – kažką konkretaus, nuveikto, apčiuopiamo: jei tai programinė įranga – būtų puiku jau turėti programėlę, o gal kažkokią atliktą technologinę dalį – pavyzdį, prototipinį variantą, rodantį, kad ta linkme jau dirbate, o ne tiesiog svajojate žiūrėdami į debesis.

Apskritai manau, kad dalyvavimas tokiose programose yra labai teigiama patirtis jaunoms įmonėms: vien eidami per atrankos etapus, įgausite reikalingos patirties, kuri labai pravers vėliau, kai sieksite prisitraukti rimtas investicijas. Kaip įsitikinau pats, „Kauno startuolių“ komisija yra ir patyrusi ir tokia, su kuria galima pasikalbėti, gauti patarimų.“

Kaip vertinti atsinaujinusią „Kauno startuolių“ programą?

Susipažinęs su naująja „Kauno startuolių“ programa, matau, kad ten yra numatyta mentorystė – pagalba iš profesionalų, galinčių padėti nusibrėžti kryptis, pasidalinti patirtimi. Tai, manau, turėtų itin stipriai padėti jaunoms įmonėms ir pradedantiems startuoliams. Ypač, tarkime, studentams, neturintiems nuosavo verslo ar darbo įmonėje patirties: mentorius neabejotinai sudėlios visus taškus ant „i“ ir nušvies niuansus, dėl kurių nepatyrę verslai gali greitai sudegti.

Tiek mentorystė, tiek įmonių akseleravimas, numatyti atsinaujinusioje „Kauno startuolių“ programoje, rodo, kad ši verslumą skatinanti priemonė taps galinga pagalba jaunuoliams, kuriems reikalingos žinios, kaip vystyti savo verslą ir kaip paversti svajonių „start up’ą“ tikra veikiančia įmone.

 

VšĮ „Kaunas IN“ verslo skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content