Pateikta paraiška šilumos tiekimo vamzdyno į Aleksotą statybai finansuoti

Bendrovė „Kauno energija“ pateikė paraišką Lietuvos verslo paramos agentūrai, siekdama gauti Europos Sąjungos Struktūrinių Fondų dalinį finansavimą šilumos tiekimo vamzdyno į Aleksoto mikrorajoną statybai.

Paraiška pateikta vykdant projektą „Kauno miesto centralizuoto šilumos tiekimo plėtra Aleksoto mikrorajone“ (Nr. 04.3.2-LVPA-K-102-04-0001) pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonės 04.3.2-LVPA-K-102 priemonės „Šilumos tiekimo tinklų modernizavimas ir plėtra“ 4 kvietimą. Projekto vertė – 4 mln. Eur, projektui tikimasi gauti apie 1,99 mln. Eur ES paramos.

Projekto metu planuojama nutiesti 3,72 km ilgio naują šilumos tiekimo magistralinį vamzdyną į Aleksoto mikrorajoną, kur būtų prijungti esami ir nauji centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojai.

Vykdydama projektą, AB „Kauno energija“ siekia šių pagrindinių tikslų:

  • padidinti šilumos tiekimo patikimumą ir kokybę AB „Kauno energija“ tiekiamos šilumos vartotojams;
  • prijungti naujus šilumos vartotojus prie Kauno miesto integruoto tinklo (Kauno m. centralizuoto šilumos tiekimo sistemos), taip gerinant centralizuotai tiekiamos šilumos prieinamumą gyventojams;
  • plėsti Kauno miesto integruotą tinklą, išplečiant ir apjungiant centralizuoto šilumos tiekimo sistemas.

Projekto įgyvendinimas turės įtakos visiems AB „Kauno energija“ šilumos energijos vartotojams, kuriems šilumos energija yra tiekiama iš Kauno integruotos CŠT sistemos, kadangi projekto įgyvendinimas sąlygos patikimesnį ir kokybiškesnį šilumos energijos tiekimą.

Prijungus naujus vartotojus ir sujungus hidrauliškai vientisas sistemas, bus optimizuotas šilumos tiekimas, bus efektyviau panaudojami esami biokurą naudojantys šilumos gamybos įrenginiai ir išvengta iškastinio kuro naudojimo Lakūnų g. bei Antanavos g. esančiose katilinėse. Sujungus miesto integruotą šilumos tiekimo tinklą su Aleksoto šilumos tiekimo tinklu, centralizuota šilumos gamyba Aleksoto mikrorajone nutrūktų, o visa rajonui reikalinga šiluma (58 GWh) būtų tiekiama iš miesto integruoto tinklo.

Vasario 2 d. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija suderino šią AB „Kauno energija“ 2018−2019 metais planuojamą atlikti investiciją. Ji yra numatyta bendrovės veiklos strategijoje, patvirtintoje Kauno miesto savivaldybės.

Šiuo metu Aleksoto rajonas šilumos tinklais nėra sujungtas su centrine miesto dalimi, o šiluma šio rajono vartotojams gaminama dviejose gamtinėmis dujomis kūrenamose katilinėse, esančiose Lakūnų ir Antanavos gatvėse. Skaičiuojama, kad šilumos kaina dėl projekto 2019-2048 metais vidutiniškai turėtų sumažėti 0,128 cento.

Jeigu visas projektas būtų įvykdytas ir prie šilumos tiekimo tinklo prisijungtų naujai atsirasiantys vartotojai, naujas vartojimas Aleksoto mikrorajone prilygtų dabartiniam Telšių ar Tauragės miestų šilumos suvartojimui.

Trasa bus tiesiama po naujuoju M. K. Čiurlionio tiltu, jame esančiame technologiniame koridoriuje. Abi Aleksote esančios katilinės greičiausiai būtų paliktos kaip rezervinės.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content