Kauno darželinukams – geriausių virtuvės meistrų pamokos

Nuo teorinės pažinties su vaisiais bei daržovėmis iki sveikos mitybos patarimų ir praktinių maisto gamybos užsiėmimų. Visa tai savo pamokose Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtiniams pristato profesionalūs kulinarai iš geriausių restoranų. Šiemet tokių pamokų sulauks apie 800 mažųjų kauniečių.

„Kokios spalvos yra svogūnas? O baklažanas? Suskaičiuokite, kiek šiame stiklainyje pridėta vyšnių, o kiek šilauogių. Atspėkite, pomidoras – tai daržovė ar uoga? Iš tiesų, jei visiškai tiksliai, tai yra uoga. Grįžę į namus galėsite paegzaminuoti savo tėvelius“, – žaismingai edukacines užduotis ir patarimus Kauno lopšelio-darželio „Malūnėlis“ priešmokyklinukams dalijo daugiau kaip du dešimtmečius virtuvės šefu dirbantis Darius Dabravolskas.

Šiuo metu vyriškis vadovauja vieno Birštono poilsio komplekso restorano virtuvei. Per savo karjerą jis yra pelnęs aukščiausius apdovanojimus bei prizines vietas pasauliniuose kulinarijos konkursuose. Dabar virtuvės meistras mėgaujasi galimybe kartu su kolegomis dalintis patirtimi ir mokyti pačius mažiausius. Ši iniciatyva prasidėjo prieš trejus metus, o pastaruoju metu įsibėgėjo tiek, kad Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai vos spėja tenkinti vaikų darželių prašymus atvykti.

„Galvoju, kad mokydamas savo vaikus pažinti vaisius ir daržoves aš tikrai neskyriau jiems tiek dėmesio, – šyptelėjo baltą virtuvės šefo uniformą vilkintis D. Dabravolskas. – Čia smagu! Mokome vaikus ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Jiems tenka ir patiems papjaustyti, pasigaminti salotas. Kartais pasitaiko ir žaizdų, bet be to neapsieinama. Mano vaikai irgi praėjo tą patį. Kai mažieji patys pačiupinėja kiekvieną ingredientą ir iš jų pasigamina patiekalus, o dar visa tai atlieka draugų kolektyve, tikėtina, kad ir kitą kartą jie dažniau valgys sveikesnį maistą.“

Vienas geriausių Lietuvos virtuvės meistrų tėveliams pataria savo mažuosius prie maisto gamybos ir kitų subtilybių pratinti nuo mat mažumės. Pradėti galima jau nuo 3-4 metų. Ką daryti, kad vaikai prie stalo dažniau rinktųsi vaisius ir daržoves? Daugelis mėgina juos lėkštėse patiekti  „užmaskuotus“ po kitais maisto produktais. Vis dėlto D. Dabravolskas siūlo pirmiausia suaugusiems imtis deramo pavyzdžio ir patiems dažniau valgyti tai, kas sveika ir naudinga: „Labai daug kas priklauso, kaip tėvai elgiasi namuose ir kokius įpročius formuoja savo atžaloms. Jei dažniau valgomos bulvės, ryžiai ir makaronai, tai atitinkamai ir vaikai nesirinks daržovių.“

Projektą „Sveikas vaikas – sveika ateitis“ inicijavo Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Garsūs virtuvės šefai lopšeliuose-darželiuose vaikus supažindina su virėjo profesija, pasakoja apie sveikos mitybos ypatumus, supažindina su vaisiais bei daržovėmis. Tuo metu vaikai atlieka kūrybines užduotis ir drauge mokosi gaminti nesudėtingus užkandžius, salotas, kokteilius ir čia pat juos ragauja bei vertina skonius.

Lietuvos restoranų šefai tokios edukacinės veiklos ėmėsi remdamiesi Pasaulinės šefų asociacijų draugijos rekomendacijomis. Projektas vykdomas visoje šalyje, tačiau Kauno mieste šiemet jis gerokai „sustiprintas“, kad aukščiausios kompetencijos profesionalų pamokas išgirstų kuo daugiau priešmokyklinukų.

Vien per šiuos metus Kauno mieste planuojama aplankyti 40 darželių grupių. Taigi profesionalų pamokas išgirs apie 800 vaikų.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content