Viešoje diskusijoje kauniečiai kalbėjo apie judėjimą Kaune

Viešoje diskusijoje kauniečiai ir garbūs svečiai – ekspertai iš Škotijos, Italijos, Ispanijos bei atstovai iš  LR Susisiekimo ministerijos bei visų Lietuvos savivaldybių nagrinėjo klausimus apie pėsčiųjų, dviratininkų ir žmonių su negalia judėjimą Kaune kartu dalinosi gerąja patirtimi, kaip pagerinti gyvenimo kokybę.

Lapkričio 21 dienos vakarą virš 80 miestiečių ir garbių svečių ekspertų iš užsienio, LR Susisiekimo ministerijos  bei visų Lietuvos savivaldybių atstovai susirinko į antrąją viešą Kauno darnaus judumo mieste plano (DJMP) diskusiją, kurioje kalbėjosi kaip pagerinti pėsčiųjų, dviratininkų ir žmonių su negalia judėjimą Kaune.

Susitikimo pradžioje buvo pristatyta Kauno miesto DJMP eiga, tikslai bei pirminės analizės rezultatai. Po jų sekė interaktyvios diskusijos. Miestiečiai ir svečiai diskutavo grupėse  ir įvardino su kokiomis opiausiomis problemomis susiduriama norint darniai judėti Kaune, ką reikia spręsti pirmiausiai, kaip pagerinti judėjimo sąlygas pėstiesiems, dviratininkams ir žmonės turintiems specialiųjų poreikių bei kaip kurti didesnį visų eismo dalyvių saugumą. „Karščiausi“ miesto taškai buvo sužymėti ant didelio Kauno žemėlapio.

Kauno miesto savivaldybė į organizuotą svarbų miesto renginį pakvietė prisijungti šią savaitę Kaune įvykusių PROSPERITY projekto, kurio tikslas skatinti DJMP kūrimą ir palaikyti nacionalines platformas, DJMP mokymų dalyvius, t.y. gerai pasaulyje žinomi ekspertai Tom Rye (Edinburgo Napier universitetas, Škotija), kuris teigdamas, kad „geras bendravimas – būtina sėkmingo miestų planavimo ir vietos transporto sprendimų įgyvendinimo sąlyga“ kartu su kolegomis pasidalino Aitor Albaina (Vitorija-Gasteiz savivaldybės Aplinkosaugos studijų centras, Ispanija), Simone Bosetti (TRT transporto ir teritorijų planavimo paslaugų įmonė, Italija, Milanas) pirmaujančių Europos miestų gerąja patirtimi ir taip pat Kauno miesto kartu su ekspertu James McGeever (ECAT) ir kitų Lietuvos miestų su jų savivaldybių atstovais bei kauniečiais aptarė pristatytas idėjas, kaip efektyviai sumažinti taršos poveikį, skatinant bevariklį transportą mieste, pagerinti eismo saugos rezultatus ir, žinoma, ypatingą dėmesį skiriant žmonių su negalia judėjimui.

Renginio dalyviai pasiskirstė grupėmis ir aktyviai diskutavo apie pagrindines problemas ir galimus jų sprendimo būdus. Miesto gyventojai išsakė savo pastebėjimus, jau minėti užsienio ir Lietuvos ekspertai kartu su Kauno miesto savivaldybės transporto srities atstovais P. Keru ir M. Augustaičiu siūlė galimus sprendimus ir dalinosi savo patirtimis su kitų miestų atstovais dėl gatvių profilio nevisiškai tinkamo pritaikymo dviratininkams, mamos su vežimėliais, kartu apšvietimo trūkumu, kas ypač senjorams apriboja galimybę judėti. Diskusijų metu išsakytos mintys ir idėjos papildys Kauno susisiekimo esamos situacijos analizes bei padės parinkti sprendinius, skatinančias darnų judėjimą mieste, tame tarpe ir siūlymas pradėti formuoti darnaus judumo įgūdžius jau mokyklose. Kauno miesto DJMP parengimo projekto koordinatorės E. Grigaitės teigimu, Kauno miesto DJMP planuojama parengti iki 2018 metų vasaros pabaigos ir rengiant planą svarbu suvokti, kad transportas nėra tik darnus judėjimas – tai visų mūsų gyvenimo kokybė.

Viešojoje diskusijoje dalyvavę miestiečiai ir miesto svečiai: įvairių organizacijų, bendruomenių, asociacijų atstovai, seniūnaičiai, studentai, dviratininkai, žmonių su negalia atstovai bei smalsūs miestiečiai išreiškė savo nuomones bei poreikius, pasidalino idėjomis, kaip pagerinti savo miestą. Taip pat dalyvavo Kauno miesto DJMP rengėjai, Kauno miesto savivaldybės administracijos darbuotojai, Kauno miesto DJMP parengimo komiteto ir projekto įgyvendinimo darbo grupės nariai, atstovai iš LR Susisiekimo ministerijos, Kauno technikos kolegijos transporto katedrų ir KTU Aplinkos inžinerijos instituto atstovai bei gausus būrys studentų, reiškiantis nuomonę ir talkinantis svarbiais miestui klausimams.

Rengiant DJMP, organizuojami vieši susitikimai – pristatymai ir diskusijos, į kurias kviečiami gyventojai bei miesto svečiai, ateiti ir išreikšti savo nuomonę bei prisidėti prie strateginio dokumento rengimo. Kitas susitikimas vyks š. m. lapkričio 29 dieną 17.00 val. Vytauto Didžiojo universitete, mokslo ir studijų centre V. Putvinskio gatvėje 23, 311 auditorijoje. Susitikimo tema – Kauno viešasis transportas.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content