Kauno vaikų globos namų auklėtiniams – Seimo pirmininko staigmena

Pirmadienio popietę Kaune viešėjęs šalies parlamento vadovas Viktoras Pranckietis domėjosi progresu vaikų globos srityje. Seimo pirmininkas teigiamai įvertino ligšiolinius miesto veiksmus bei pasiekimus. Tuo metu jo aplankyti Kauno savivaldybės vaikų globos namų auklėtiniai sulaukė netikėto kvietimo atvykti į svečius.

Vos įžengęs pro duris, V. Pranckietis vaikams spaudė rankas ir domėjosi jų gyvenimo sąlygomis, laisvalaikio užimtumu. Svečią nustebino, kad be tėvų globos likę mažieji kauniečiai lanko ne tik sporto užsiėmimus ar meno būrelius, bet dažnas ugdo netgi cirko artisto įgūdžius.

„Išmėginkite viską, ką tik galite, kad tikrai atrastumėte, kas Jums labiausiai patinka“, – patarė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkui rūpėjo įvertinti skirtumus tarp gyvenimo globos įstaigoje ir butuose įsikūrusiose šeimynose. Nuo metų pradžios beveik pusšimtis Kauno vaikų persikėlė gyventi į 7 butus visame mieste. Čia jie įsikūrė lyg tikrose šeimose. Tuo metu vaikų globos namai „Atžalynas“ ištuštėjo ir buvo uždaryti. Netrukus turėtų būti apgyvendinti dar du butai, o dar pora būstų šiuo metu įrenginėjami.

„Čia geriau – mažiau vaikų, ramu. Globos namuose gal draugų aplink buvo daugiau, bet ir triukšmo netrūko. Dabar patys nueiname į parduotuvę, apsiperkame – visai įdomu“, – savo įspūdžiais dalijosi jau beveik metus butuose gyvenantys Kauno globotiniai.

Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė ir patarėja Irena Segalovičienė pristatė ligšiolinius Kauno mieste nuveiktus darbus ir ateities planus, susijusius su vaikų globa. Vienas pagrindinių tikslų – kad nė vienas vaikas nebepakliūtų į vaikų namus, o galiausiai šių, dar sovietmetį menančių globos įstaigų mieste apskritai nebeliktų.

„Visi su vaikų globa susiję klausimai yra pakankamai aštrūs. Pagrindinis mano klausimas, į kurį ne tik aš pats sau, bet ir mes visi turime atsakyti – ar globos įstaigos turės išlikti, ar ne. Pasirodo, yra vaikų, kurie sugrįžta į globos namus, kiti paliesti negalios, – kalbėjo V. Pranckietis. – Džiaugiuosi, kad vicemerė, mero patarėja ir čia dirbantys jauni žmonės yra savo darbo patriotai. Man labai gera matyti, kad jie tai daro nuoširdžiai – vaikšto po laiptines, bendrauja su kaimynais daugiabučiuose, kur įsikūrusios šeimynos, bando papasakoti žmonėms, jog čia yra bendras visų mūsų rūpestis auginant mažuosius kauniečius“.

Kaunas 2017-uosius paskelbė vaikų globos ir įvaikinimo metais. Šiemet mieste startavo kampanija „Kaunas siūlo geriausią darbą“, skirta skatinti globėjišką veiklą ir didinti profesionalių globėjų gretas, kad be tėvų globos likę ar kitokias krizines situacijas patyrę vaikai vietoje globos namų patektų į šeimas, deramai parengtų profesionalų žinion. Už šį socialiai reikšmingą darbą Kauno miestas siūlo papildomą atlygį.

Jei prieš dvejus metus Kaune išvis nebuvo laikinųjų globėjų, tai šiemet jų suskaičiuojama jau daugiau kaip trys dešimtys. Be to, dar apie dvidešimt kauniečių šeimų rengiamos šiam darbui. Per visus šiuos metus į globos namus nepateko nė vienas kūdikis.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content